Blogzine

Sportos magyar startupok – kerekasztal beszélgetés

A Sport 540 Sportmenedzser Egyesület által szervezett rendezvény ezúttal sportos aspektusból vette górcső alá a hazai startup vállalkozásokat.

Bevezetőjében Zsiros Mihály sportmenedzser PhD hallgató, az egyesület egyik alapítója elmondta, hogy a jelenlegi sportos felsőoktatásból hiányzik a startupok bemutatása, pedig a diákoknak reális életpálya lehet egy önálló sportfókuszú vállalkozás elindítása. A beszélgetés így egyfajta hiánypótló szakmai fórumként szerveződött. Sajnálatos módon a TF nem adta ehhez sem nevét, sem infrastrukturális hátterét, ezért a témához jobban illő helyen, a Colabs Startup Centerben – amit Nagy Péter társalapító röviden be is mutatott közben – gyűltek össze az érdeklődők: sportmenedzser hallgatók, valamint a startup világban már jártas szereplők.

A beszélgetés első felében az edukáció kapott hangsúlyosabb szerepet, illetve a résztevők bemutatták saját vállalkozásukat. Kiss Ágnes a Running Tours Budapestről, Nagy Bandor az MKBA Sports Managementről, Müller Tamás a Grundfociról, Marosi Balázs és Hudecz Attila a Sportwavezről mesélt, míg Károlyi Antal seed befektetőként pedig a másik oldal szépségeiről.

DSC_4689Az elején megfogalmazódott, hogy egy startupot a folyamatos növekedési vágy különbözteti meg a sarki zöldséges bolttól. Ha valaki ilyen utat szeretne választani, az elhatározás a legfontosabb, továbbá hogy egyetlen mondatban meg tudjuk fogalmazni, mit is szeretnénk pontosan. Bár rengeteg munkával jár – Müller Tamás például mint elmondta rendszeresen 3 órákat aludt a kezdeteknél – mégis mindenki inkább ezt tanácsolta, mint egy multinál való elhelyezkedést és az ezzel járó kötöttséget, kihasználtságot.

Még ha a közönség soraiból egyelőre nem is jelentkezett senki ötlettel, a beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy azt nem érdemes titkolni, sőt minél több emberrel osszák meg, hogy visszajelzéseket kaphassanak. Károly Antal szerint az ötlet sokszor túlértékelt, az folyamatosan változik menet közben. Kiss Ágnesék esetében is felvetődött, hogy változtatnak az üzleti modellen. Ennél viszont sokkal fontosabb maga a személy, illetve a csapat, akiknek képesnek kell lenniük végigvinni a projectet. Marosi Balázs és Hudecz Attila például évek óta jól ismerik egymást, megbíznak a másikban, és a siker érdekében ez kulcsfontosságú lehet.

Az induláshoz természetesen tőkére is szükség van, de Károlyi szerint ez is sok esetben túldimenzionált. Első körben, ha nincs saját megtakarításunk, akkor a barátokat, családot, és a bolondokat (ún. 3F: friends, families, fools) lehet meggyőzni az indulás támogatásában. Nagy Bandor véleménye szerint a túl sok tőke amúgy sem jó, a pénzszűke készteti igazán kreatív megoldásokra az embert. A résztvevők meséltek még arról, hogy egy ideig munka mellett is lehet csinálni mindezt, de előbb-utóbb jönnek olyan feladatok, amelyet már nem tudunk így megoldani. Itt jön ismét képbe a tőke szerepe, tette hozzá Hudecz Attila, aki egyelőre maga is küzd ezzel a problémával.

DSC_4672A beszélgetés második felében a sportos vonal került előtérbe. Startupról általában valamilyen technológiai vállalkozásra asszociál az ember, de mi a helyzet a sporttal, amely területen jelenleg egyébként is hiányos az üzleti szemlélet – érkezett a kérdés. Károlyi Antal elismerte a sajnálatos tényt, de kitartás, valamint csapatmunka szükséges a sikeres startup vállalkozáshoz, ezek a tulajdonságok a sportolóknál pedig adottak, így ilyen szempontból viszont előnyben lehetnek.

Érdekes az is, hogy a társaság egyik része sportszervezetekkel is együttműködik, az MKBA Sports Management például a Holland Korfball Szövetségnek adott el először terméket, nevezetesen korfball társasjátékot (Nem sok ember eszébe jutna ilyen, ugye?), a Grundfoci pedig épp a napokban vált a Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos partnerévé. A többiek viszont egyelőre más irányba indultak el, nem tervezik a kapcsolatfelvételt.

A startup közegre jellemző közvetlenség és nyitottság jellemezte a rendezvényt, így kiváló alkalomként szolgált kapcsolatépítésre is, illetve a kitartóak tovább folytatták a beszélgetést egy másik helyszínen.

 

 

 

 

 

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük