Blogzine

Tudósítás a heti konferenciadömpingről

Innováció, 3D, Startup. Ezek voltak az elmúlt bő egy hét legizgalmasabb hívószavak a geekek, hipszterek, startupperek világában. 3 budapesti helyszínen, 4 tech rendezvény várta az érdeklődőket Budapest szívében. Tudósítás következik…

 Moldován Csaba barátunk írása az elmúlt napok sűrű konferenciaeseményeiről. A szerző a Leonar3Do munkatársa, így a 3D kifejezést sűrűn használja :)

 

Innotrends 2013 az innováció katalizátora

Kedd reggel 8-kor a Nemzeti Innovációs Hivatal egy nemzetközi konferencia keretében várta a magyarországi KFI (kutatás, fejlesztés, innováció) tevékenységet folytató közép- és nagyvállalati vezetőket, illetve a teljes innovációs ökoszisztéma minél szélesebb spektrumát. A kezdeményezés célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen a fejlesztések újabb szintre emeléséről, a kutatást és az innovációt támogatni és forrást találni olyan a projektekhez, amelyek segíthetik az ország versenyképességének javítását. A kiállítok közt láthattunk SPIN OFF projektekt, mint a http://leopoly.com amely megteremtette a közösségi 3D alkotás lehetőségét a nagyközönség számára, a http://ustream.tv, akik magyar cégként törnek a nemzetközi online tévézés csúcsára, vagy éppen a http://mobilis.gyor.hu/-t, ahol nap mint nap középiskolások százait sikerül elvarázsolni, az interaktív kiállító központban Győrött.

 

 

Újra Techshow – Újra Akvárium

Alig 1 órával később  -még mindig kedd reggel- már az Akváriumban nyitotta meg az MMKlaszter az idei Techshow-t, ahol a 3D-jé és a startupok világa került középpontba. Itt is olyan új és veterán vállalkozásokkal találkoztak a látogatók, mint az http://iseeq.hu a legújabb startup fejvadászcég vagy éppen a http://hita.hu (Nemzeti Külgazdasági Hivatal), akik segítségével több olyan, ma már világcég jutott ki nemzetközi kiállításokra, partnerekhez, konferenciákra, mint például a http://leonar3Do.com (akik itt is kiállították legújabb terméküket a leopoly-t).

 

3D a mindennapokban

Hogy a keddi napon felkerüljön a pont az “i”-re a 3. tech rendezvény is megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A Design Terminál adott otthont az első 2B3D Fesztiválnak, ahol nem kisebb kérdésre keresték a szervezők a választ, minthogy hogyan változtatja meg a jövőnket a 3D nyomtatás? Az elmúlt hetek legforróbb 3D-s témái mellett (fegyvernyomtatás, orvosi alkalmazás, parametrikus építészet) előjöttek azok a kifejezetten design témájú kérdések is, amelyek a hobby felhasználók és profi művészek közötti átmenetet, a közösségi alkotás problémakörét feszegették.

 

Innováció az iskolákban

Sokan új ipariforradalmat vízionálnak, amelynek a három varázsszava a már többször említett állandó innováció, a fiatal vállalkozások lendületbe hozása és a 3D. A 3D nyomtatás, a 3D scannelés és úgy általában a 3D-ben történő alkotás, gondolkodás, vizualizáció jelentheti azt az áttörést az emberiség gondolkodásában, amihez hasonlót a gőzgép és a szövőszék felfedezése jelentett az első ipari forradalom idején.

 

Ennek egyik úttörője a http://leopoly.com ahol a közösségi alkotás megvalósításával új lehetőséget nyújtanak az iskolák számára a 3D néha szűrreális, néha futurisztikus világában. Vasárnap zárult az a pilot verseny, aminek keretében diákok alkottak meg új tárgyakat, egy új világot 3D-ben. A felhívásra alig 2 hét alatt több ezer diák közel 4000 alkotást készített. A sikernek köszönhetően ősszel folytatják a programot, a  nyár folyamán pedig különböző fesztiválokon mutatják be a rendszert.

 

Startupok Újratöltve

A Startup maratont a keddi Pioneer Unplugged fesztivál koronázta meg, ahol az európai vállalkozásfejlesztési ökoszisztéma gazdaságélénkítő lehetőségeiről és a magyarországi startupok nemzetközi lehetőségeiről tartottak előadást a hazai startup világ jelentős személyiségei.

 

A konferenciát a http://prezi.com előadása indította és mint ahogy minden hasonló rendezvényt, ezt is közösségi pizzázás zárta, ahol a Google-től a Magyar Telekomig, Befektetőktől az ifjú Titánokig mind a nagyvállalatok, mind a KKV szektor meghatározó alakjai jelen voltak.

 

Ha ez elmúlt bő egy hét tanulságát egy mondatba akarnánk sűríteni, akkor az valahogy így hangozna:

“Kutass, legyél újító, indíts innovatív vállakozást, helyezd az egészet 3D-be és sikeres leszel!”

 

De mi is az az innováció?

Az innováció alatt egy kreatív ötletből születő folyamatot értünk, amely megvalósítja azt. A következő fő típusait különböztetjük meg: új termék bevezetése, új gyártási mód bevezetése, új piac megnyitása. A kreativitástól annyiban különbözik, hogy olyan folyamatot jelöl, amelynek egyik első állomása maga a kreativitás, vagyis az alkotóerő, új ötlet, elképzelés, koncepció, amely alapja lehet minden fejlesztésnek. Az innováció mint idegen szakkifejezés magyarosítására tett javaslat az újdonságművelés.

Forrás Wikipedia.org

 

Mi az a 3D?

Az emberi szem által érzékelt két különböző képből az agy építi fel az általunk ismert 3D világot. Ha valaki csak az egyik szemét tartja nyitva, nem érzékeli a tárgyak pontos térbeli helyzetét, ha pedig leteszünk a számítógép elé egy poharat és hol csak az egyik szemünket nyitjuk ki, hol csak a másikat, egyszer látjuk a pohár mögött a monitor egy részét, egyszer meg pont nem. A 3D-s megjelenítés lényege ennek a mélységérzetnek a hozzáadása a hagyományos 2D képernyőhöz, végső soron arról van szó, hogy az emberi agyat „átverve” a kijelző sík felülete segítségével térbeli képet állítanak elő.

Forrás: Leopoly.com

 

Mik azok a Startupok?

Hm???

:)

 

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük