Az LTE és az okostelefonok viszik előre a mobilpiacot

 video-forgalom évi 60%-kal növekszik, köszönhetően elsősorban az egyre nagyobb hálózati sebességeknek, a sebesség más trendekre is hatással lesz.

Az Ericsson Mobilitási Jelentésének új kiadása rávilágít, hogy a mobil adatforgalom az elkövetkező években is jelentős növekedést mutat majd, és ezt a trendet elsősorban a videoátvitel uralja. A teljes adatforgalom a várakozások szerint 2018 végére a 12-szeresére növekszik majd. Az egyre nagyobb arányú használat a rendelkezésre álló tartalom folyamatos bővülésének, valamint a HSPA és LTE fejlesztések eredményezte megnövekedett hálózati sebességeknek köszönhető.

Douglas Gilstrap, az Ericsson vezető alelnöke és a stratégiáért felelős vezetője szerint: „2018-ban az LTE szolgáltatások a világ népességének 60 %-a számára rendelkezésre állnak majd. A várakozásaink szerint az LTE előfizetések száma 2017-re meghaladja majd az egy milliárdot, köszönhetően az egyre többre képes készülékeknek és az olyan adatintenzív szolgáltatások iránti keresletnek, mint például a video-átvitel. A WCDMA/HSPA kiépítésének köszönhetően a hálózati sebességek javultak, és ezzel együtt javult a felhasználói élmény is.”

image001

Ábra: A népesség lefedettsége technológiával, 2012-2018

A video teszi ki a hálózatok adatátvitelének legnagyobb részét, és a várakozások szerint évente körülbelül 60%-os növekedést mutat majd, egészen 2018 végéig. A video adatforgalom egyes hálózatokban havonta és előfizetésenként átlagosan 2,6 GB.

A video népszerűsége ellenére a felhasználók nem feltétlenül a komoly adatátvitel jellemezte alkalmazásokkal töltik a legtöbb időt. Több idő megy el töltenek a közösségi oldalakon: egyes hálózatokban átlagosan naponta 85 percet.

2013 első negyedévében az okostelefonok tették ki a mobiltelefon-értékesítések mintegy felét, szemben a 2012 egészére vonatkozó durván 40 %-os aránnyal. A mobilelőfizetések száma 2013 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest globális szinten 8%-kal növekedett. Ez a WCDMA/HSPA terén körülbelül 60 millió új mobilelőfizetést, a csak GSM/EDGE képes előfizetések terén durván 30 milliós növekedést, az LTE terén pedig körülbelül 20 millió új előfizetést jelentett. A mobil szélessávú előfizetések száma még ennél is gyorsabban nőtt ebben az időszakban (az előző év azonos időszakához  képest 45%-kal), elérve az 1,7 milliárdos szintet.

A Mobilitási Jelentés az alkalmazáslefedettséget is vizsgálta – kibővítve a lefedettség definícióját a hangátvitelről arra, hogy a felhasználók milyen hatékonyan tudják elérni a mobilalkalmazásaikat – és új keretrendszert vezetett be a változó hálózati teljesítmény hatásainak bemutatására, oly módon, hogy a felhasználó számára releváns legyen.

 

A Jelentés ezen kiadásában górcső alá került a hálózati teljesítmény és a fogyasztói hűség közötti kapcsolat is. A hálózati teljesítmény kulcsfontosságú tényező a mobilszolgáltatók iránti fogyasztói hűségben, és csak ezt követi az ár-érték arány. A jelentés egyéb részei bemutatják az okostelefon-jelzések hatását az adatforgalomra, valamint vizsgálják az adatbarangolást, lehetőségeket azonosítva a mobilszolgáltatók számára új jövedelemforrások kialakítására.

 

KÖZÉPPONTBAN AZ ELŐFIZETÉSEK

image003
A világszintű mobilpenetráció 2013 első negyedévében 90% volt, mely mintegy 6,4 milliárd előfizetést jelent. Az előfizetéssel rendelkezők száma azonban ennél természetesen kevesebb (4,5 milliárd), mivel sokan kettő vagy több előfizetéssel rendelkeznek. A legnagyobb növekedést Kína és a harmadik világ országai mutatták.

Kína önmagában a növekedés közel 25 százalékáért felelt a maga 30 millió új előfizetésével. A  kelet-közép európai térségben 10%-os növekedés volt tapasztalható, és a mobilpenetráció 132%-os tehát átlagosan minden lakos 1,32 előfizetéssel rendelkezik, megelőzve ezzel Észak-Amerika és Nyugat-Európa országait.

image005 image006

A globális szélessávú előfizetések száma 45%-kal növekedett egy év alatt, jelenleg közel 1,7 milliárd előfizetés van világszerte. Az okostelefon vásárlások ugyancsak erős növekedést mutattak. Az eladott mobilkészülékek fele volt okostelefon az első negyedévben. A teljes mobilelőfizetéseknek ugyanakkor csak 20-25%-a kapcsolódik ezekhez a készülékekhez, mely további lehetőséget biztosít a növekedésre.

image007

 

Az LTE is folyamatosan bővül, 20 millió új előfizetést regisztráltak az időszak alatt. A csak GSM/EDGE-képes előfizetések száma 30 millióval a WCDMA/HSPA előfizetéseké 60 millióval növekedett.


A jövő:

A jelenlegi 6,4 milliárdos előfizetésszám 2018-ra 9,1 milliárdra várható az Ericsson ConsumerLab előrejelzése szerint.

A mobil szélessávú előfizetések számában exponenciális növekedés várható, a várható előfizetésszám meghaladja a 7 milliárdot. A készülékek tekintetében továbbra is az okostelefonok lesznek meghatározók, az előfizetésszám 4,5 milliárdra várható.

Mindemellett egyre több mobilelőfizetést kötnek személyi számítógépekre, mobil routerekre és tabletekre is. A számuk a jelenlegi 300 millióról 850 millióra növekedhet, mely meghaladja a vezetékes szélessávú előfizetések mennyiségét. A jelenleg még meghatározó hagyományos mobiltelefonok száma magas marad, de fokozottan csökkenni fog 4 milliárd előfizetésre.

A regionális különbségek meghatározóak lesznek, míg a fejlett országokban a készülékek szinte kizárólag okostelefonok lesznek, addig Afrikában, Közel-Keleten és Ázsiában csak a készülékek 40-45%-a.
image010

A mobiltechnológiák terén az egyre fejlettebb hálózatok felé való elmozdulás lesz megfigyelhető. Az LTE-hálózatok kiépítése jelenleg zajlik a világ minden területén, 2018-ra az előfizetések el fogják érni a 2 milliárdot. Ez a technológia lesz a legmeghatározóbb ebben az időszakban.

image011

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .