Blogzine

Mi a fontosabb Amerikába menet, a vízum vagy a befektető?

Weszl Miklós, a Magyar Innovációs Szövetség projektmenedzserének amerikai beszámolóját közöljük.

Talán még emlékeztek az InsiderBlogon megjelent ’Magyar startupok a Szilícium-völgyben’ című bejegyzésre, amellyel kapcsolatban ígértünk folytatást. Nos, a naplózás akkor elmaradt, de mindenféleképpen szeretnénk megosztani veletek a megszerzett tapasztalatokat. Most nyílt rá alkalom!

Szinte minden entrepreneur álmodik egyszer arról, hogy egy nap eljut Amerikába, a lehetőségek földjére, ahol gyökeret verve világraszóló sikert ér el. Vannak olyanok, akik szárnyra kapva saját álmaikon, el is szánják magukat arra, hogy beruházzanak egy amerikai repjegyre, olcsó szállodára és junk foodra, hogy felfedezzék és egyúttal meghódítsák Amerikát.

És egyszer csak elérkezik a várva várt pillanat. Szépreményű barátaink megérkeznek az entrepreneurship Mekkájába, a Szilícium-völgybe, ahol beleszippantva a völgy kellemesen meleg levegőjébe már azonnal érzik, hogy itt minden más lesz! A lehetőségeik csúcsán vannak ráadásul, a legjobb helyen, a legjobb időben! Nem is vesztegetik az időt városnézéssel, hanem rögtön belecsapnak az amerikai valóságba. Sorra járják a rendezvényeket, ahol mindenki nagy szeretettel fogadja őket és előzékenyen dícsérik a nagyhírű magyar Nobel-díjasokat.

Ha barátainknak szerencséje van akkor még befektetőkkel is találkozhatnak és elmesélhetik formabontó ötleteiket, amelyek, ha kellően innovatívak és üzletileg megalapozottak, bizonyosan nagy tetszést aratnak a hallgatóságnál. A rendezvényeken szerzett újdonsült ismerősöktől és a befektetőktől is egyaránt biztató szavakat kapnak barátaink, hogy nagyszerű dolgot csinálnak és netán(!) még olyan nagyvonalú bátorító szavak is felreppenhetnek az egyre fokozódó hangulatban, hogy jöjjenek Amerikába, mert itt aztán minden megvan, ami csak kellhet egy átütő sikerhez. Barátaink ekkor már szinte extázisban vannak, és az örömmámorban lezsibbadt agyuk már csak egyetlen, minden más külső zajnál hangosabb parancsot ad: Irány Amerika!!!

No, igen! Valóban ilyen egyszerű lenne? Ha igen, akkor miért nem fogja mindenki, amije van és megy Amerikába? Hiszen látszólag mi sem egyszerűbb és logikusabb! Amerikában rögtön megértik zseniális ötleteinket, ráadásul mindenki nagyon kedves a messzi honból érkezett fiainkkal és lányainkkal. Ha ez valóban így van, akkor miért csak kevesek mennek végül valóban Amerikába és csinálnak ott céget, keresnek befektetőt és élik az amerikai álmot? Hogy megtaláljuk erre a választ, pillantsunk be picit mélyebben az amerikai lobogó mögé!

Amikor a nagy reményektől duzzadva elhatározod, hogy Amerikában fogod megcsinálni a jövődet, rendszerint olyan dolgokon gondolkodsz, hogy mennyi befektetésre van szükséged, kitől és hogyan fogod azt megszerezni, hány fejlesztőt kell felvenned, illetve hol lesz az irodád. Más szóval olyan alaposan végiggondolod az üzleti tervedet és az üzleti prezentációdat, amennyire talán még soha. Hiszen tudod, hogy most Amerikában kell helytállnod, ami nem lesz könnyű, de ha valakinek akkor neked biztosan sikerülni fog! Hiszen felkészültebb vagy, mint valaha!

Hogy egy amerikai ügyvéd szavait idézzem eleinte az lesz a legkisebb gondod, hogy hol lesz az irodád. Itt figyeljetek nagyon! Mielőtt még bárki túlzottan beleélné magát abba a tévhitbe, hogy már a nulladik lépésben a befektetőkre kell koncentrálni,  elárulom, hogy nagyot tévedsz és teli talppal lépsz bele a csalódás vermébe, amelynek az alján egy akkorát puffansz, hogy végleg elszáll az amerikai álmod reménye. Sokszor láthattunk már ilyet. Node, nem kell, hogy Veled is ez történjen, mert ezt a blogbejegyzést azért írom, hogy megóvjalak a saját bőrődön való tapasztalás kellemetlenségeitől. Úgyhogy olvasd figyelmesen!

Az már szinte közhelynek számít, hogy amerikai befektető nem fektet be Amerikán kívül. Sőt! Más amerikai államban sem igazán fektetnek be, sem az angyal (angel), sem pedig a kockázati tőke alapok, mint ahol működnek. Az igazat megvallva, az amerikai alapok többsége nem fektet be olyan cégbe, amely 2 órányi autóútnál távolabb van. Hogy miért fontos ez? Hát azért, mert, ha amerikai befektetéshez szeretnél hozzájutni, ahhoz egy céggel kell rendelkezned abban az államban, ahonnan a tőkét szeretnéd megszerezni. Ez nem tűnik bonyolultnak, igaz? Pedig nem is olyan egyszerű. Nézzük csak mi kell hozzá! Ahhoz, hogy céget alapíthass rögtön első nekifutásból három különböző ügyvéddel kell beszélned. Ezek: imigration lawyer, corporate lawyer és tax lawyer. Hogy miért kell ennyi ügyvéd egy egyszerű cégbejegyzéshez? Nos, magához a cégbejegyzéshez természetesen nem szükséges ez a szeánsz. Viszont, ha azt akarod, hogy a céljaidnak megfelelően tudd működtetni a céget, akkor rögtön értelmet nyer az egész. Az első és legfontosabb dolog, amit meg kell értenünk, hogy külföldiként más szabályok vonatkoznak ránk, mint az amerikai állampolgárokra a cégalapítás tekintetében is (ez a világ fejlett gazdaságaiban mindenhol így van). Ezért még mielőtt bármibe is belekezdenél, az első és legfontosabb, hogy olyan vízumod legyen, amely rövid és hosszútávon is biztosítja számodra a megfelelő jogviszonyt, amivel entrepreneurként tevékenykedhetsz a saját cégedben.

Kapaszkodjatok meg, mert most jön a rossz hír! Sajnos a mai napig nem létezik olyan vízumkategória, amely lehetővé tenné, hogy az USA-ban külföldi állampolgárként független céget hozzál létre (Inc.), és abban egyszersmind tulajdonosként és menedzserként (CEO) szabadon tevékenykedj. Erről a tényről nagyon kevés szó esik, habár egyre többet hallunk az USA-t és Magyarországot összekötő ’híd programokról’, amelyeken keresztül az entrepreneurok majd szabadon sétálhatnak oda meg vissza.

A jó hír viszont az, hogy nem teljesen utópisztikus a történet. Az amerikai kormány felismerte, hogy az entrepreneurship és az innováció (újdonságművelés) az, amely kihúzhatja az USA-t a válságból és újból tartós növekedési pályára állíthatja a gazdaságot. John Kerry szenátor 2011-ben a Kongresszus elé terjesztette az ún. StartUp Visa Act of 2011 című indítványt, amelynek célja, hogy vízumkategóriát teremtsen azoknak a külföldieknek, akiknek amerikai tőkealaptól sikerül pénzhez jutniuk, hogy beindítsák saját vállalkozásaikat az USA-ban. Az indítvány heves viták kereszttüzében áll a Kongresszusban és sajnos még mindig nem lehetünk biztosak abban, hogy elfogadásra kerül valaha. Ha érdekelnek titeket a startup vízumról folyó vita részletei, akkor jelezzétek és örömmel tudósítunk róla.

De nézzük, hogy mik a jelenlegi lehetőségei a magyar entrepreneurnek Amerikában. Alapvetően két útja van a cégalapításnak külföldiként az USA-ban: vagy magánemberként indítjuk el a cégbejegyzést, vagy pedig egy külföldi cég (magyar) leányvállalatát hozzuk létre. Bármelyik opciót is választjuk, szem előtt kell tartani, hogy a vízum típusa alapvetően meghatározza, hogy milyen szerepet tölthetünk be a cégben. Jelentős különbség van aközött, hogy valaki csupán tulajdonosi szerepet akar betölteni, vagy aktívan részt kíván venni a cég vezetésében, például ügyvezetőként. Könnyű belátni, hogy a két kategória adózás szempontjából is jelentősen eltér, mivel előző esetben osztalékként, míg az utóbbi esetben rendszeres havi fizetésként, illetve ezek kombinációjaként vehet ki pénzt a cégből a tulajdonos. Ez egy különösen összetett kérdés abban a tekintetben is, hogy külföldi cégből szerzett jövedelmeket be kell vallani az USA-ban és Magyarországon is (a vízumunk típusa itt is irányadó). Ezen kívül még számos szempontot kell figyelembe venned a saját céljaidnak megfelelően, ha az USA-ban szeretnél entrepreneurt játszani, amihez talán már világosabb, hogy miért szükgséges az említett három játékosnak a bevonása is: imigration lawyer, corporate lawyer és tax lawyer!!!

Fontos kiemelni, hogy az egyes államok joggyakorlata között jelentős különbségek lehetnek, ha másban nem is, de adózás tekintetében szinte biztosan. Ezért nem lehet általános receptet adni az USA-ban való cégalapításra és ennek az irománynak nincs is ilyen célja. Egyetlen üzenetet szeretnék csupán, hogy átmenjen ebből a cikkből, Neked, szépreményű entrepreneur. Ha az USA-ban szeretnéd megcsinálni a szerencsédet nem a befektetőkeresés az első feladatod. Hiába tetszel Te is és a projekted is a befektetőnek, addig senki nem fog neked pénzt adni, amíg nincs megfelelő jogi státuszod ahhoz, hogy működni tudj (más szavakkal szólva ki ne dobjanak Téged a bevándorlásiak az országból miközben nálad van a befektetőd pénze)!

És közben várjuk, hogy a Kongresszus hatályba helyezze a Startup vízumot…

 

 

Megosztás

One thought on “Mi a fontosabb Amerikába menet, a vízum vagy a befektető?

  • Kovacs Karoly

    Szerintem te csak az tipikus magyar vagy aki mindenkit leepit hogy nehogy valakinek valami sikeruljon.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük