Blogzine

Így alakultak az SZTA befektetések

A megerősített tőkehelyzet segítette az SZTA portfóliócégeket. A bővülés finanszírozása volt 2012 kihívása a működő kkv-k számára.

 

A Széchenyi Tőkealap befektetési portfóliójába tartozó cégek több mint fele képes volt növelni árbevételét 2012-ben, derült ki az elmúlt év adatsoraiból. A cégek nagyobb része beruházásai miatt magasabb költségekkel működött, azonban a cégek harmada még így is növelni tudta eredményét, portfóliócégek 75 százalékánál pedig a foglalkoztatás is bővült. A cégek közel 80 százalékánál a hazai piacbővítés, illetve az ehhez szükséges kapacitásbővítés pénzügyi hátterének biztosítása teremtett igényt a forrásbevonásra.

 

A Széchenyi Tőkealap befektetési portfóliójába tartozó cégek több mint fele növelni volt képes árbevételét 2012-ben, derült ki az elmúlt év adatsoraiból. A kis és közép-vállalati méretből adódóan jellemzően külső körülményekre vezethető vissza az árbevétel megtorpanása a cégek egy részénél. A cégek nagyobb része a tervezett és megvalósított beruházások miatt magasabb költséghányaddal működött, azonban a cégek harmada még így is növelni tudta eredményét.  „Kiemelten fontos szempont számunkra a foglalkoztatás ösztönzése, e téren már az első évben is jelentős eredményt tudtak elérni a portfóliócégek, hiszen a vállalkozások 75 százalékánál bővült a közvetlen és közvetett munkavállalói létszám”- emelte ki Csuhaj v. Imre a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója.

 

Bár az Alap elsősorban a hagyományos iparágakban keresi befektetési célpontjait, a vállalkozások közel 70 százalékánál fontos szerep jut az innovációnak. Egyrészt a cégek a belső fejlesztésekkel új szolgáltatással, termékkel, vagy gyártási eljárással jelentek meg, ezzel megteremtve a lehetőséget aktivitásuk és árbevételük későbbi bővítésére. Másrészt néhány olyan innováció-fókuszú szegmensben működő cégben is kisebbségi befektetővé vált az SZTA, amely nagyobb tőkebevonásra jelenleg nem állt készen, vagy azt a cégtulajdonos nem preferálta.

 

A tőkebevonási célok között kiemelt szerepet kapott a hazai piacbővítés, illetve az ehhez szükséges kapacitásbővítés pénzügyi hátterének biztosítása – a cégek közel 80 százalékánál ez teremtett igényt a forrásbevonásra. A cégek több mint felénél a kínálat bővítése került a középpontba. Bár az SZTA elsősorban nem az exportpiacra kilépő vállalkozásokra koncentrál, a cégek negyedénél a tőkebevonás a külpiacra történő kilépést is elősegítette.

 

 

A legnagyobb kihívást az elmúlt évben az SZTA által feltőkésített vállalkozások esetében is a stabil működéshez szükséges egyéb finanszírozási források előteremtése jelentette. A tőkehelyzet megerősítése e területen egyrészt közvetlenül is tudott segíteni, másrészt javítva a cég tőke/hitel mutatóit, növelni tudta a vállalkozás hitelképességének határait. A portfóliócégek közel negyedének a piaci igények hirtelen megugrását, míg egy másik negyedének a piaci igények hirtelen lecsökkenését kellett megoldania. Egyes szektorok megtorpanását a hazai kkv-k is saját bőrükön érezték, hiszen az adott szektorban a tervezett fejlesztések későbbre tolódtak, vagy kiestek 2012-ben.

 

„Az egy befektetésre jutó tőkelimit az EU engedélye alapján bevezetett új termékeink révén már a 220 millió forintot is elérheti, így tovább bővült az a potenciális vállalkozási kör, amelynek partnerei lehetünk a jövőben. Az Alap a még le nem kötött, mintegy 10 milliárd forintos forrását a 7 magyarországi régióban egyenlő arányban kívánja kihelyezni a következő bő két évben” – mondta el Csuhaj V. Imre.

 

 

Kik ők?

 

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. a Magyar Állam 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaság, tulajdonosi jogait a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség gyakorolja. Az alapkezelő feladata a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar KKV-szektor felé, meghatározott időtartamra szóló tőkebefektetés formájában. Az Alap 14 milliárdos tőkéjének 85 százaléka európai Uniós forrásból származik.

Az alapkezelő 2015 végéig 80-100 projekt lebonyolítását célozza meg, tőkebefektetési tevékenységét előre meghatározott és transzparens befektetési politika mentén végzi, szakmai alapon kiválasztott befektetési bizottság döntés-előkészítésével. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap küldetése, hogy a nemzetgazdasági szempontból jelentős, ugyanakkor a piaci kockázati tőkebefektetők figyelmén többségében kívül eső szektorok vállalkozásait elsősorban tőke oldalon támogassa. Az Alap befektetési politikája ezáltal ösztönzi a gazdasági növekedést, a foglalkoztatás bővülését, a leszakadó régiók felzárkózását és szolgálja az európai uniós források minél hatékonyabb területi felhasználását.

Megosztás