Blogzine

Kitüntetés az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont létrehozásáért

A köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta  Horváth Zoltánnak

Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja, tanszékvezető egyetemi tanár, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem vendégprofesszora részére a magyar informatikai felsőoktatás nemzetközi dimenzióinak kiszélesítéséért, az EIT ICT Labs infokommunikációs tudásközösség magyar nemzeti csomópontjának felállításáért, a határon túli magyar nyelvű informatikai képzést folytató felsőoktatási intézményekkel való intenzív együttműködés kiépítéséért és fáradhatatlan oktatói tevékenységért adományozta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést a köztársasági elnök. „Ez az ELTE Informatikai Karán folyó magas színvonalú kutatói és oktatói munka, illetve az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont sikeres létrehozásán dolgozó szakértői csapat elismerése is” – mondta Dr. Horváth Zoltán, miután átvette a kitüntetést Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől.

Dr Horvath Zoltan EIT ICT Labs Bp

Dr. Horváth Zoltán 1986-ban okleveles matematika-fizika és számítástechnika szakos középiskolai tanári diplomát, majd 1996-ban doktori fokozatot szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1986 óta tanít az egyetemen, jelenleg az Informatikai Kar Programozási Nyelvek és Fordítóprogramok Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a kar dékánja. 2010-től 2012 végéig az egyetem nemzetközi ügyeinek rektorhelyettese volt. 2002-ben elnyerte a Vezető Informatikusok Szövetségének az „Év Informatika Oktatója” díját, 2003 és 2006 között Bolyai Kutatói Ösztöndíjban részesült, 2009-ben OTDT Mestertanár Aranyérmet kapott. Az általa vezetett CEEPUS hálózat 2004-ben és 2007-ben is elnyerte a CEEPUS Miniszteri Díjat. A Magyar Rektori Konferencia Informatikai Tudományok Bizottságának elnöke.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által 2009-ben létrehozott tudományos és innovációs közösségek (Knowledge Innovation Community, azaz KIC) feladata az ipari-akadémiai együttműködés élénkítése. A három KIC egyike az EIT ICT Labs kilenc informatikai innovációs központból álló hálózata. A hálózat egyetlen kelet-közép-európai tagja, az ELTE által vezetett és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, valamint a Cisco és a GE hazai leányvállalatával közösen létrehozott EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont, amelynek célja, hogy hazánk és a régió kutatási és fejlesztési tevékenységét, az egyetemek és a nagyvállalatok között már létező szinergiákra építve erősítse. Ennek érdekében a nemzetközi közös képzés, a kutatási programok és az üzleti szférával kialakított együttműködés integrációjára törekszik a szervezet. Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont közreműködésével, a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával egymilliárd forintos költségvetésű kutatási és fejlesztési projekt valósul meg 2014 első feléig. Az ELTE, a BME és a Cisco konzorciumában zajló kutatási program keretében, négy témában, 18 alprojektben dolgoznak fejlesztéseken a szakemberek.

Megosztás