A Pioneers Festivalon jártunk, jó lenne felnőni

A hazai startup konferenciákhoz szokott magyar startupperek számára meglepő lehet, hogy a legnagyobb bécsi startup esemény helyszíne lehet a patinás Hofburg. 2500 látogató, elképesztő mennyiségű startup és nagyon sok lehetőség a sikerre, nagyjából ez az összegzése az október utolsó napjain megtartott rendezvénynek.A német precizitással megszervezett Pioneers Festival, Bécs és a régió legnagyobb startup rendezvénye. Noha néhány Bécsbe vetődött magyar startupper szerint ez az év egyetlen igazi eseménye, azt gondolom, hogy a Pioneers annyira inspiratív, hogy most bőven lesz min agyalnom hónapokig. (Ausztria nem csak a Pioneers Festival megrendezésével dolgozik az ökoszisztémája sikerre vitelén, Silicon Valleyban is működik már Austrian Innovation Center, de mindezek ellenére nem bővelkedik nemzetközileg ismert startup sikerekkel.)

Tudnánk-e ilyet szervezni?
Végiggondoltam, hogy tudnánk-e ilyen szintű régiós rendezvényt szervezni? Nem tudom. A szervezők saját bevallása szerint mintegy 25 ember egy éves munkájának eredménye az elképesztően precíz esemény. A szponzorok a Pro7 és Sat1 gyaníthatóan érzi, látja a rendezvény médiaértékét. A résztvevők szívesen fizetik ki a borsos jegyárakat, mert tényleg megéri ott lenni.

pioneers_158
Magyarok… (Fotó: thepitch.hu)

A Pioneers Festival igazi ereje az, hogy tényleg összefogja a régió startupjait… Eljön ide a német, osztrák, cseh, lengyel, olasz, horvát, szerb, ukrán, szlovák és magyar startupok többsége. Eljön, mert érdemes eljönnie. Fantasztikus előadások, workshopok, többféle startup verseny kínál lehetőséget a tapasztalat szerzése. A szünetekben megismerkedhetsz a leendő befektetőddel, nézelődhetsz a projektjeiket bemutató startupok standjánál. Kis szerencsével akár fontos embereket is találhatsz a tömegben. A két nyílt nap előtt egy investor day a Sequoia Capital, az Earlybird, illetve az Accel Partnershez hasonló nagy nevekkel. 670 nevezett startup.

A programok pontosan, az előre meghirdetett időpontban és helyen kezdődnek, nincs csúszás, várakozás. A megvalósítás precíz és profi. Nagy a pörgés, de valahogy minden a helyen van.

Nem kell sorba állni a bejutáskor, segítőkész emberek összeszokott munkával lépnek meg már a megérkezéskor. A problémáira, gyorsan és hatékonyan kapsz válaszokat, megoldást. A tömeg ellenére nincs káosz. A show gördülékenyen és hiba nélkül fut le.

pioneers3

Előadók és nagy nevek voltak bőven… (Fotó: Pioneers Facebook oldal)

Programok, nevek, események tömege
A termekben teltház, párhuzamosan 2 nagyobb és egy kisebb is ontja a programokat. Előadások nagy nevekkel, workshopok profikkal, Pitch versenyek, néhány kisebb programmal megfűszerezve. Csak néhány a sorból, Charles Adler (Kickstarter co-founder), Adam Cheyer (Siri founder), Chris Barton (Shazam co-founder), Phil Libin (Evernote), Dave McClure (500startups), Michael Seibel YCombinator.

Nagyon tömény, koncentrált és elképesztő élményözön.

Azért még bulizni jobban tudunk
Minden este buli, persze több is. A második nap végén egy elképesztően látványos fináléval és egy nagy Halloween partyval zárva le a két nap eseményeit. A Hofburg patinás falai meglepően jó alapot adnak az egész Pioneers Festivalhoz, valahogy végig úgy érzed, hogy ez az elegancia passzol a legjobb ötleteket bemutató rendezvényhez.

pioneers1

A gyönyörű kék terem volt a versenyek helyszíne. (Fotó: Pioneers Festival Facebook)

A startup verseny fináléját mindenki végig izgulja, szurkolunk a hozzánk hasonló szerencséseknek. Több ötlet nem több, nem jobb a sajátjainknál, olyan az egész, mint amit akár mi is megnyerhetünk  volna. A győztes horvát lány BabyWatch projektje is valahogy ismerős, mintha két éve hallottam már ilyenről. A mobiltelefont terhesek számára hasznos, magzatfigyelő eszközzé varázsoló magyar ötletbe nem fektettek bele a sikerben bizonytalan hazai Jeremie alapok. Kár, mert most ez a horvát lány bebizonyította, hogy kell nekünk ez a történet. A közönség tombol. Óriási a siker. A fődíj a Pioneers World Tour, amit a Coca Cola szponzorált. Egy roadshow a világ körül Shenzhen, Singapore, Atlanta, New York és San Francisco állomásokkal.

Live streaming video by Ustream

Végül néhány vágyálom…
Jó lenne egy ilyen verseny itthon is, ahol a zsűriben azok ülnek, akik a győztesnek tényleg adnak lehetőséget a sikerre. Jó lenne, ha Budapest így tudna melléállni egy rendezvénynek. Jó lenne, ha rájönnénk, hogy a szomszédban a sógorok 20 ezer és 1 millió eurót kínálnak a Bécsben letelepedni vágyó projekteknek.

Jó lenne, ha nem kéne Bécsbe menni ahhoz, hogy megtudjuk, hogy létezik Krakkóban egy accelerátor program, amelyre akár mi is jelentkezhetnénk, ha a magyar partner nem titkolná, hogy akár 80 ezer eurót is kaphatnának a tehetséges projektek.

Jó lenne ilyen nyitott VC-kel, angyalokkal találkozni itthon is. Jó lenne nagyban gondolkozni holnaptól itthon is. Jó lenne mindenkinek, hiszen csak így lehetünk a régió startup fővárosa, ahol jó dolgozni, élni és startup sikereket építeni akár a világ másik csücskéről érkezett projektek megvalósítóinak is.

Budapest lehet ilyen hely, ha megteszünk érte mindent, hogy ilyen lehessen.

5 thoughts on “A Pioneers Festivalon jártunk, jó lenne felnőni

 • 2013. november 2. szombat at 20:37
  Permalink

  Szuper, nagyon jó volt ilyenről olvasni!! Mennyibe került egy jegy? és mi ez a krakkói program, amiről nem tudtunk?

  Reply
  • 2013. november 2. szombat at 22:40
   Permalink

   A Startup jegy 300 euró volt, a full jegy 600 euró volt a Pioneers-re.

   A krakkói programot a Deutsche Telekom támogatja.. 80.000 euróig támogatják a projekteket és 8 nap intenzív kurzus után egy évig figyelgetik mi lesz belőled… komoly.
   Itthon senki sem tud róla. Van közvetlen kontakt hozzájuk, de lehet hogy elküldik a magyarországi partnernek a pályázatot.

   Reply
   • 2013. november 5. kedd at 01:14
    Permalink

    Na mikor van a TechPeaks demo day-ünk? Igen, a 8 nap alatt :)

    Reply
 • 2013. november 4. hétfő at 20:57
  Permalink

  Még elég sok a jó lenne. Sajnos. No, de indul a Gazella, indul a Gazella 2.0 aztán biztosan lesz 3.0 is. Ne aggódjunk, fog itt még dübörögni a.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .