Blogzine

US-MAC – ezt érdemeljük?

Az Innovációs Hivatal támogatta Kádas Péter eseményét, amely a US Mac-be látogatott el. Volt szerencsém nyáron meglátogatni ezt a Szilícium völgyi intézményt, és hát… izé, hááát…. ajaj…. Nézzétek meg a fotókat és döntsétek el, hogy jó választás volt-e? Nos?

Szóval finoman szólva, nem voltam elájulva a helytől, ami inkább amolyan falanszer-szerű helynek tűnt elsőre. Ahol sok Kelet Közép EU kormányok tud ugyan profin megjelenni, de ez nem több mint amolyan felszínes propaganda jelenlét. Legalábbis annak tűnt. Mert élő közösséget nem láttam ott. Mert nehéz volt elhinni az üresen pangó helyről, hogy ott érdemi munka folyik… Persze ne legyünk telhetetlenek, mert állítólag a NIH ebben az amerikai helyben találta meg azt a külföldi bázist, ahol a magyar start-up-ok a kezdő indulást megkaphatják a Szilícium völgyben… hát ez szerintem izé… hááát… nem teljesen ideális… izé…

No de nem akarok befolyásolni senkit, inkább bemásolom a US-MAC-ben készített fotójaimat, döntsétek el inkább Ti, hogy ez menő hely vagy nem? És zajlik-e itt a Szilícium völgyi start-up élet?

 

20130619_095001

 

Egy lepusztult iroda épület, ahol ilyen fakkokban voltak a start-up-ok. Döbbenetesen szűk helyeken, személyes dokkokban, olyan falanszter-szerű térben. Lehet persze, hogy ez a régi irodájuk, de akkor is kiábrándító volt valamiért.. nem tudom miért.

20130619_094902

 

A bejáratnál látható, hogy mely cégek vannak ott. Jobbára Kelet EU kormányok, biztos ők bírják ezt a ködös és szomorú környezetet… bár a Szilícium völgy szerintem teljesen más. Nekem kissé nyűzgőbb és dinamikusabb.

20130619_095009

 

Ez volt a US MAC recepció, ahol az iroda „szenzációja” a kávékapszulák voltak… sehol nem láttunk „start-up közösséget” vagy komoly tömeget, aki törekedett volna, hogy ott lehessen… ellentétként bemásolom a kissé más környezetben lévő Plug-and-Play-t… ami szintén a Kelet EU kormányok gyűjtő-helye a Valley-ben. Igaz ezerszer modernebb és itt már a Dél Korea is jelen van! Legalábbis ottlétünkkor éppen a dél koreai kormány start-upjai tartottak demo day-t…

20131122_112505

 

US-MAC ellentéte a Plug-And-Play. A US-MAC-ben sehol nem láttunk hype-dolgokat, de a Plug-and-Play-ben eleve már a parkolóban Tesla állt „vezetéken” és ki volt jelölve a befektetők parkoló helye (hoppá eleve ide álltunk be viccből a bér-mustang-cabriónkkal :-))

20131122_112832

 

A bejáratnál egy iPad-on kellett beregisztrálnunk, és rengeteg monitoron futott, h mely országok vannak ott. Az ebédlő pedig tele volt start-up-erekkel… Nagyon tömeges és dinamikus hely volt. Ilyennek képzelünk itthon egy igazi inkubátort. Anno tudtommal nyáron, amikor mi is kint voltunk az EIT támogatásával, akkor a kormány küldöttség is kint volt. Ők is meglátogatták a US-Mac-et és a Plug-And-Play-t, aztán végül mégis valahogy a US-MAC-re esett a választás… holott utóbbi ezerszer … izésebbb hely.

Visszatérve a Plug-and-Play-re, ez az ebédlőjük:

20131122_125830

Itt nem látszik, de sokan voltak. Mind trendi fiatal startupperek. Illetve az ebédlő mellett volt egy nagy terasz is:

20131122_115914

 

És végül igazából nem is a Plug-and-Play volt a legmenőbb hely, hanem San Mateo-ban ez az inkubátor, ami egy 7 millirád dolláros tőkealap „bevivő” helye volt. Hiper drága kertvárosi hely, ahol egy hatalmas trendi iroda volt. A bejáratnál egy félbe vágott Teslával, ami azért volt ott, mert a közösség kitalálta, hogy ez „menő lenne” és mivel az inkubátor befektetője a Tesla egyik tulajdonosa, ezért gyorsan meg is oldották az álmot…

20131122_104334

 

Nos most akkor sikerült jó helyet kiválasztani a magyar start-up bemutatkozásnak? Szerintetek?

Megosztás

One thought on “US-MAC – ezt érdemeljük?

Comments are closed.