Blogzine

Hálózatra kötött papír

Az emberi testet használja vezetőként a legújabb okostelefonhoz kapcsolható adatolvasó.

Az Ericsson saját Connected Me technológiáját használó legújabb fejlesztése a „csatlakoztatott okos papír” (Connected Paper) a 2014-es CES-en mutatkozott be először a nagyközönség előtt. Mint a neve is mutatja egy papír (bármely célra előállított termék lehet, pl.: újság, csomagolás, szórólap stb.), amely egy olyan digitális jeladóval van felszerelve, mely egyetlen érintésre – az emberi testet a hálózat részeként használva – információt küld a felhasználó okostelefonjára, vagy egyéb mobileszközére. Az azonosító információ a festékben, a nyomtatott anyagban található.

A technológia lehetővé teszi tehát, hogy egyetlen érintéssel bármi minket érdeklő információt megtudjunk egy adott termékről. Vásárlás közben például nem csupán a megvásárolni kívánt termék beltartalmi értékéről tudhatunk meg mindent, de információt kaphatunk akár a termék összetevőinek származási helyéről, az előállítás módjáról és helyéről, hogy fenntartható módon készült-e,  a termék gyártójáról, és bármi másról, amivel a terméket felruházták.

Ugyanakkor a technológia például a marketing területén is érdekes újításokat tesz lehetővé. Bármilyen Connected Paper technológiával felruházott szórólap vagy egyéb hirdetési anyag azonnali hozzáférést nyújthat különböző videó anyagokhoz, vállalati információkhoz, elérhetőségekhez, vagy éppen az online megrendelés is megkönnyítheti.

„Még csak az első lépéseket tettük meg a technológia terén, csak a felszínt kapargatjuk, – mondta el Jan Hederer, az Ericsson kutatója. – Csak elképzelni lehet, mi mindent tehetünk egy csatlakoztatott papír, egy hozzá kapcsolódó alkalmazás és hálózat, vagy éppen felhő segítségével. Amit most megmutattunk, az az, hogy a papír is része lehet a hálózatba kapcsolt világunknak.”

A Connected Paper bemutató filmje:

A „Képzeletbeli élet” zóna olyan jövőbe tekintő megoldásokra összpontosított, amelyek hamarosan hatással lesznek arra, hogy hogyan használjuk a kommunikációs platformokat és hogyan lépünk velük kapcsolatba. A bemutatott megoldások között volt az interaktív média, az érintésalapú kommunikáció, az ablakalapú megoldások és a kiterjesztett valóság (augmented reality) alapú időjárás-előrejelzés koncepciói.

 

Megosztás