Blogzine

SZTA: 200+165 millió a Karma Platformnak (ShiwaForce)

365 milliós befektetést kapott a ShiwaForce, a Karma Platform fejlesztője. Ebből az SZTA 200 milliót, magánbefektetők pedig 165 milliót állnak.

A magyar piacon jelentős sikereket arató információtechnológiai vállalkozás, a ShiwaForce.com bővítésébe 365 milliót fektetnek be együttesen privát társbefektetők és a Széchenyi Tőkealap. Az SZTA több ütemben 200 millió forinttal száll be és ezzel a befektetéssel már több mint 40 magyar vállalkozás fejlesztését támogatja forrásaival a hazai kockázati tőke szcéna egyik meghatározó szereplőjeként. A tőkét a ShiwaForce.com az idén májusban a világ 15 leginnovatívabb üzleti szoftverének választott KARMA Platform nevű innovációjának fejlesztéséhez használja fel. A nemzetközi piacra lépésen túl a cég ezzel a tőkebevonással összesen 25 új munkahelyet teremt.

 

„A Széchenyi Tőkealap támogatását komoly szakmai elismerésnek tekintjük. Bizonyíték ez arra, hogy az agilis hozzáállásunk és munkamódszerünk nem csak az ügyfeleink, de egy befektető számára is fontos érték. A befektetés a nemzetközi piacra lépésünk folyamatát katalizálja. Az eddig főként nagyvállalati igények figyelembe vételére alkalmas KARMA Platform fejlesztését a skálázódás irányába tudjuk lendíteni és számos kis- és középvállalkozás kiszolgálására tesszük alkalmassá a globális piacon.” – magyarázza Kovach Anton (képünkön) a ShiwaForce.com vezérigazgatója, akinek korábbi cége a régióban leggyorsabban növekvő hazai online technológiai vállalatként a Deloitte Technology Fast 50 listájának élén végzett.  A Széchenyi Tőkealap forrásai mellett a 2011-ben alapított társaság főtulajdonosa és privát társbefektetői további 165 millió forint tőkét biztosítanak a cég számára.

kovach-anton

„A hagyományos cégek mellett a már bizonyított, innovatív vállalkozások köre számára is megfelelő befektető- és üzlettársak tudunk lenni, hiszen üzleti alapon gondolkodunk. Csendestársként a menedzsment stratégiáját támogatva jelenünk meg egy-egy cégben, de megfelelő jogosultsággal bírunk az üzletmenet ellenőrzéséhez, hogy lássuk a kihelyezett tőke megfelelően került-e felhasználásra”- emelte ki Török József, a Széchenyi Tőkealap üzletfejlesztési igazgatója. „Számunkra az a legfontosabb, hogy a cég üzleti célja teljesüljenek, hiszen a befektetett tőke nem ajándék, azt a cég vagy külső befektető az Alapot kivásárolva hozammal együtt kifizeti majd, e tekintetben nem térnek el elvárásaink a piaci szokásoktól. Úgy véljük, hogy a befektetésünket fogadó cég a nemzetközi piacon komoly eredményt fog elérni.”

 

A vállalkozás legismertebb, immár 15 éve működő saját fejlesztésű terméke a SIWWWA tartalomkezelő rendszer, amely hazai banki, biztosítói és telekommunikációs nagyvállalati ügyfelek – mint az OTP vagy a Magyar Telekom – online felületeit, portálrendszerét, webes alkalmazásait szolgálja ki. A termék a tartalomkezelés mellett a felhasználó viselkedésén alapuló értékesítés-támogató megoldásokat is használ. A ShiwaForce legújabb fejlesztése a KARMA Platform, amely Excel táblákat alakít webes alkalmazásokká, az elmúlt évben került piacra és villámgyorsan megszerezte első vevőit. Tavaly pedig egyedüli, nem angolszász startup-ként került be a Bloomberg GROW Fórumára.

 

Gyors alkalmazkodás az üzleti igényekhez – Új termék a nemzetközi kkv szektornak

A KARMA Platform kialakításának fókuszában az alkalmazkodási képesség áll, ebben kíván piacvezető lenni, mert készítői szerint a sikeres vállalat versenyelőnye ma a gyors alkalmazkodás. A saját fejlesztésű termék sikerének kulcsa, a személyre szabhatóság és a gyorsaság. Ötvözni tudja a közismert Excel rugalmasságát a nagyvállalati ügyviteli rendszerek megbízhatóságával, ugyanakkor már kis és középvállalatok számára is elérhető és könnyen használható. A program segítségével a felhasználó állíthatja elő saját táblázatából üzleti alkalmazását. Az implementáció és a testre szabás nagy részét a felhasználó pénzügyi szakemberek Excel-ben is el tudják végezni. „A széles körű felhasználási potenciál óriási érték, amely iránt a nemzetközi piacokon is hatalmas érdeklődés mutatkozik. A technológiai versenyben azonban óriási szerepe van az időnek, így a belső fejlesztői kapacitásoknak, amelyben most ugrásszerű növekedést szeretnénk elérni” – mondta el Kovach Anton, a ShiwaForce vezérigazgatója. „A kockázati tőke nem idegen tőlünk, ugyanakkor a cégirányítást nem akartuk átengedni, így ideális partnerre találtunk a Széchenyi Tőkealapban.”

 

Fejlesztői kapacitás és hatékony értékesítés – a tőkeemeléssel mindkét prioritás teljesülhet

A fejlesztési kapacitás és nemzetközi piacra lépés bővítéséhez a társaságnak további forrásokra volt szüksége, ezért került sor külső tőkebevonásra és tőkeemelésre. A ShiwaForce jelenleg 53 főt foglalkoztat, és alkalmazottainak száma másfélszeresére bővül, amely összesen 25 munkahelyet teremt a befektetésnek köszönhetően. Az SZTA – más befektetéseihez hasonlóan – kisebbségi részesedést szerez a társaságban.

 

***

 

Háttér-információ

 

Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA)

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. a Magyar Állam 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaság. Az alapkezelő feladata a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar KKV-szektor felé, meghatározott időtartamra szóló tőkebefektetés formájában. Az Alap 14 milliárdos forrásának 85 százaléka európai Uniós forrásból származik, 15 százaléka magyar állami forrás. Az alapkezelő tőkebefektetési tevékenységét előre meghatározott és transzparens befektetési politika mentén végzi, szakmai alapon kiválasztott befektetési bizottság döntés-előkészítésével. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap célja, hogy a nemzetgazdasági szempontból jelentős, ugyanakkor a piaci kockázati tőkebefektetők figyelmén többségében kívül eső szektorok vállalkozásait elsősorban tőke oldalon támogassa. Az Alap befektetési politikája ezáltal ösztönzi a gazdasági növekedést, a foglalkoztatás bővülését, a leszakadó régiók felzárkózását és szolgálja az európai uniós források minél hatékonyabb területi felhasználását. Az Alap 2014 júniusáig több mint 40 hazai kis és középvállalkozás számára biztosított tőkét, összesen több mint 4,5 milliárd forint értékben.

A ShiwaForce.com Zrt.

A ShiwaForce.com Zrt. nemzetközileg is elismert, az innovatív online megoldások piacának egyik leggyorsabban növekvő startup szellemiségű több, mint 50 fős vállalata. Hiszünk abban, hogy minden változás egy lehetőség. Kreatív, nyitott és agilis hozzáállásunkkal segítjük partnereinket abban, hogy üzleti sikert érjenek el. Olyan professzionális, korszerű és felhasználóbarát webes megoldásokat készítünk, amelyek maximális megtérülést hoznak számukra. Saját fejlesztésű termékünk a SAS, a RAMA és a BlondXML mellett a londoni Bloomberg Grow Forumára és a nemzetközi Innotribe versenyen a világ 15 legizgalmasabb üzleti innovációjának beválasztott Karma Platform is. Vezető termékünk a SIWWWA tartalomkezelő rendszer, több mint egy évtizede segít ügyfeleinknek online potenciáljuk növelésében.  Széles körben elismert és kedvelt termékeink az állandó kutatás-fejlesztési tevékenységnek köszönhetően, egyedülálló megoldásokat jelentenek. Magyar és nemzetközi ügyfélkörünkben olyan vezető nagyvállalatok szerepelnek, mint az OTP, a Magyar Telekom, az Erste Bank, az AXA Csoport, az Allianz Hungária, a Signal Biztosító és a GDF Suez.

 

Megosztás