Blogzine

Tech Jungle: új start-up törzsek jönnek!

Jungle-be kerültünk és új törzsek jönnek! Új start-up globál sikerek. A régiek és az újak. A régiek: LogMeIn – Ustream – Prezi (röviden: LUPA-törzs). Újak: NNG –  IND – Balabit (NIBA-törzs). Melyiket kövessük? A LUPA vagy a NIBA törzset?!

Szóval van mostanában sok nagy start-up deal, ami kapcsán elgondolkoztam, hogy vajon a start-up sikerek kapcsán történt-e itt valami nagy trend-váltás? Mert gyanús, hogy igen. És igen. Történt. Valami megindult. Mert már meghalt a király – éljen a király! Új „start-up” törzsek jönnek! NIBA és LUPA.

ÍME A RÉGI (NIBA) TÖRZSEK

Mert volt anno a régi start-up triumvirátus (NIBA): LogMeIn-Ustream-Prezi, akikről kialakult egy képünk. Ilyesmi: Anka Márton (= LogMeIn alapító és boss) misztikus és zárkózott srác, akit szinte senki nem ismert itthon, a hazai közösségből. Sohasem jött le hozzánk halandókhoz. Jah, nincs is ezzel gond. Ahogy láttam az újságban (és az FB-n) Márton megvette  Ferrariját, szívesen segített a Prezi által kitalált Budapest Bridge-ben. De ennyi.

tumblr_n7sopl2vZL1qbaamvo1_500

A LogMeIn (alias Márton) dolgozott és a hegyekben élt, az istenek között.  Ha közösségileg írtunk nekik, akkor mint egy nagyvállalat, egy hülye PR-os válaszolt és nem értették meg mit akarunk. Éreztük „a felhők felett” vannak, és nem is magyar cégként deffiniáltuk őket ezért.  Ez volt (van?) nekünk a LogMeIn. Egy nemzetközileg befutott cég. Ennyi. Egy olyan start-up, amely inkább amerikai, mint magyar. A felhőkben.

tumblr_n95ltwIELH1qggl2to1_1280

Aztán itt van a Ustream, aki ugyan „introvertált” cég szintén, de azért több közösségi sztorit is gründolt. Ők azért akartak magyarok lenni. Ez a legutóbbi irodaváltásuk is mutatta. Meg Felhőbácsi. Aki a Ustream vezető fejlesztője. És aki a saját fejlesztői közege egyik ikonja, és a Ustream valami hiper minta közösségileg is. Aki hajt a közösségért, akár konferenciát szervez, akár kommunikál vagy vitázik velünk. Vagy itt van Fehér Gyula (lásd CTO), aki nekem mindig is a szerénység ikonja marad. Aki előbb-utóbb benne van minden közössségiben. Aki egy olyan srác a „térről”, aki végülis minden klasszra meggyőzhető. Mert bírja a jót. És közülünk való.

tumblr_n7cms1IAlU1qz7lxdo1_500

Aztán itt van a Prezi, akit persze mindenki szeret és „aki” a közösség motorja. Mert átadják az irodájukat start-up közösségi eseményeknek, jótékonykodnak, segítenek. Törekednek jónak mutatni magukat. Izé. Szóval akik igazán aktív közösségi szereplők. És ez igen respekt, mintaértékű mindenki számára. Izé. Mert itt vannak közöttünk és elérhetőek. És ezt úgy írom, hogy mostanában engem biztos nem bírnak, mert néha kritikus voltam feléjük és biztosan megsértődtek. Izé. Mindegy.

tumblr_n7yvp4tJAK1qz7lxdo1_500

De most szerintem már új időket írunk! És megjelent egy új sikeres hazai start-up csoport. Akik inkább a LogMeIn-re hasonlítanak, abban, hogy: egy lakásirodában indultak, nagyon techik, nagyon nem akarnak közösségit játszani, nagyon kockák, és hamarosan nagyon sikeresek lettek! Ők az újak!!

JÖNNEK AZ ÚJ NIBA-TÖRZSEK! FIGYELJ!

Mert ezek a cégek innen a magyar valóságból lettek. Sikeresek. Még az előtt, hogy valaki amerikából pénzt tolt volna beléjük. Itt van a Balabit (alias Györkő Zoli), aki már sikeres, amikor beszálltak. Vagy az NNG, aki megmutatta, hogy miként lehet egy sztorit újra gondolva, az iparága csúcsára jutni. Vagy itt van az IND (alias Vinnai Balázs), amely miskolci cégként megmutatta, hogy a vidéki Magyarország is képes létrehozni globális start-up sikert. És az új törzsek nem szerepelnek a start-up közösségben. Nem járnak start-up eseményekre. Nem buliznak. Hanem csendben dolgoznak. Magyar tudásból, eredményből. Nekem sokkal „magyarabbként”, mint mondjuk az amerikai piacon sikeressé váló „régi törzsek”.

tumblr_n5hsvcrxhN1sm8yj6o1_500

És ebben semmi rosszat nem akartam mondani… csak fel akartam villantani, hogy mit jelentenek nekem ezek a modellek. Amelyek persze mind példaértékűek. A „régi törzsek” is, de az „újak” is.

tumblr_n5savvIkZK1qfcqfoo1_1280

És én egyre inkább az újak formálta világban dolgozom… Nem járok start-up eseményre. Megcsömörlöttem ebben (sic) Példaképpeimmé váltak a csendben teljesítményt és világsikert felmutató cégek. És mostanában csak ilyennekkel akarok dolgozni.

KIK???

És vannak ilyen feltörekvő új törzsek… Soroljam?

tumblr_n81o5hAQ0x1r2jqr5o1_1280

Radoop, Distinction, Karma Platform… stb. Szerintem tudtok Ti is ilyen új törzseket sorolni, ugye?

 

FB-n jött a komment egy óra múlva és klassz, bemásolom ide. Köszönjük Vaskó Péter!

„Hát nemtom, persze lehet akár így is, miért ne, de azért kissé mesterkélt ez a csoportosítás. Szerintem nincs ilyen klikkes, szabadkőműves csoport- vagy falka-tudat, vagy minta. Egyszerűen ezek a sztorik más más kontextusban születtek és fejlődtek különböző habitusú emberek részvételével.

Neked pl. Anka Mártonék idegen, távoli, elzárkózott szigetként jelennek meg, nekem meg úgy, mint faterom fura szemüveges kollégái egy sajátos félcorporate félgeek közegben, ahol a csókák egyik fele Stallmannak nézett ki, a másik meg Bill Gatesnek, és nagyjából fél egy évente új csoportokra osztódtak valamilyen követhetetlen algoritmus szerint. Mert akkor még pl. a hazai fejlesztők nem kis részét az olyan melók tartották el, mint pl. nagy cégek termékeinek honosítása, a startup-szerű fíling talán 1-2 játékfejlesztő cégnél volt tettenérhető, de inkább ott is csak foltokban. A progmat tanszékre jó darabig alig 1-2 tucat embert vettek fel, a népek floppykat másolgattak művházakban, ja, és betárcsázós volt a net (23KB/sec Motorolla modemmel übercsászár lehettél).
Nem hogy startup ökoszisztéma nem volt, de tulajdonképpen a fogalom sem igen létezett itthon a kétezres évek elejéig. Közelebb volt ez a világ a hatvanas évek időosztásos mainframe-es geekjeihez.

A külföldi szál talán összeköthetné őket a Prezivel, de a Prezi-sztori sokkal többen különbözik, mint amennyiben hasonlít. Eleve már a Kitchen Budapestes nyitott habzásban találta meg a formáját, amely egy bizarr bolgárkertészet volt, és bár néhány egzotikus kitérővel, de sokkal inkább a startup világ sztenderdjei mentén haladtak, míg a Logmein a corporative és személyes kapcsolatok sajátos mixéből állt elő (és ebből a szempontból inkább rokon a Logmein és az NNG-vel).

Szóval ezt a paklit akárhogy újra lehetne keverni, ez így nemigen visz előrébb.

Szvsz egyszerűen arról van szó, hogy mindegyik sztori mutat egy-egy adott időben és helyen működő megoldást. De ez nem igazából mások számára is követendő minta, sokkal inkább arra példa, hogy a konkrét helyzetfelismerés többet ér, mint a szolgai modellkövetés.

Azaz: nézz körül, hogy mi van a környezetedben, miből tudsz főzni, milyen képességekkel, előnyökkel és kapcsolatokkal rendelkezel, és hozd ki belőle, amit ott és akkor tudsz. Alkalmazkodj és improvizálj!

Nincs tuti követendő szabály. Ezért is megmosolygtatóak néha a „mit csinálj, mit ne csinálj” startup tízparancsolatok. Nyilván nem ártanak, sőt, de hogy is mondta Barbosa: „The Code is more what you call guidelines, than actual rules”.

https://www.youtube.com/watch?v=gxP9v68fiEs

Play Video

Donde a propósito de la Perla Negra y los Piratas del Caribe se explica el concepto de Guías de practica (Guidelines)

 

Megosztás

3 thoughts on “Tech Jungle: új start-up törzsek jönnek!

 • Rumata

  „The Code is more what you call guidelines, than actual rules”
  ———————————————————————————-

  Egen. De ugye ezt Barbosa nem merte volna Keith Richard jelenlétében is megismételni :-)))))

  Egy startup bármin, és annak ellenkezőjén is bármikor el tud vérezni.

  Tehát bármikor bármilyen tanács hasznos lehet.

  A titok mindössze annyi, hogy mindig tudni kell, mikor melyik tanácsot érdemes megfogadni.

  Azt, hogy ugorjál?

  Vagy azt, hogy ne ugorjál?

  Reply
 • Ezzel kapcsolatban Máslány Zsolt szavai maradtak meg bennem a legjobban:

  „Egyetlen igazán hasznos tanácsot lehet adni egy startupnak:
  – Fogj neki, és csináld!”

  Minden másba benne van, hogy félrevisz.

  Reply
  • Rumata

   “Egyetlen igazán hasznos tanácsot lehet adni egy startupnak: – Fogj neki, és csináld!”

   Bocsi, de ha a sikeres startupok mikroszkopikusan kis részarányát nézed, akkor ez a lehető legrosszabb tanácsnak tűnik (csak vicceltem) :-)))))

   Én inkább az IBM jelszavát érzem korrekt tanácsnak:

   „Gondolkozz!”

   Vagy legfeljebb még a WIZ című filmben elhangzó tanulságot:

   „Higgy magadban!”

   Amúgy pedig szerintem a startupoknak nem annyira tanácsra, mint inkább INFORMÁCIÓRA van szüksége.

   Abból viszont soha nem elég :-)

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük