Csúcs-designerek Pesten

 

A Prezi összehívta a világ vezető designereit, hogy újragondolják a digitális és a fizikai világ találkozását. Október elején lesz az újabb csúcs-konferencia.

 

● Mi lesz a következő internetes videoplatform? Hogyan alakítja át a BBC a digitális média világát?

● Hogyan fog kinézni a jövő társasjátéka? Kilépnek e a jövő játékai az okostelefonok képernyőjéből?

● Hogyan jut el hozzánk a zene a jövőben? Amit látsz, azt hallod? Új médiafogyasztási szinesztézia jön?

Október 2-3-án Budapesten olyan úttörő gondolkodású designerek fognak találkozni, akik saját szakmájuk jövőjét formálják újra. A konferencián – amelynek nem véletlenül Redefine a címe – arról lesz szó, hogyan változtat meg a design olyan iparágakat, mint a média, a zene vagy a kommunikáció. Colin Burns, a BBC kreatív igazgatója például arról fog mesélni, hogyan olvadt össze a média és a design az online világban. Itt lesz Mike Tucker, a Radiohead zenekar legutóbbi online kísérlete és a Microsoftnak készített lenyűgöző, big data installációk mögött álló kreatív elme, aki megmutatja, hogyan tervez létrehozni egy teljesen új médiumot a zenének. Eljön Etienne Mineur is, aki újragondolja és digitális elemekkel egészíti ki a klasszikus társasjátékokat. És ez csak néhány a Redefine 15 előadója közül, akik megmutatják, hogy mi történik, amikor a digitális és a fizikai világ találkozik (beharangozó videó alább).

redefine

Design alatt mindenki egy kicsit mást ért, de egy biztos, hogy mindig is egy folyamatosan fejlődő tudomány volt. Ma a legizgalmasabb része ennek a fejlődésnek, amikor a digitális világ összeolvad a kézzelfogható valósággal. A Redefine konferencián a világ minden tájáról érkező, korszakalkotó designerek mutatják be, hogy hogyan változtatja meg a design az életünket.

Vegyük például a zeneipart, ami elképesztő ütemben változott az elmúlt néhány évtizetben. A 80-as években még CD-t hallgattunk, a 90-es években a videóklipek voltak a menők, aztán jött az internet, ami átalakította az egész iparágat. Mike Tucker (a Universal Everything interaktív igazgatója) a konferencián Polyfauna nevű projektjéről fog mesélni (amelyet a népszerű Radiohead zenekarral közösen mutattak be elsőként), ami egy új médiumot jelenthet a zeneipar számára. Az alkalmazás a zenéket különbőző módokon szólaltatja meg a mobiltelefon elhelyezkedésétől és a felhasználó beavatkozásától függően, új dimenziókat nyitva ezzel a zenének. Az előadás kifejezetten inspiráló lehet a kreatív szakemberek számára, akiket érdekel, hogy merre tart a design, és mik a legújabb trendek a kreatív iparban.

 

A szervezők meghívták Colin Burns-t, aki a világ egyik legnívósabb médiavállalatának a kreatív részlegét vezeti. A BBC kreatív igazgatójaként ő áll a híres multimédia felület, az iPlayer mögött. Azért jön el Budapestre, hogy beavassa a közönséget a design-vezérelt média jövőjébe. A 2011 óta működő, a szervezet digitális médiaszolgáltatásait összefogó BBC Future Media kreatív igazgatójától olyan dolgokról hallhatunk, mely minden médiában érdekelt designer számára értékes tudást jelent.

A konferencián Etienne Mineur is tart előadást, aki a japán Issey Miyake céggel 8 éven keresztül tökéletesítette azt a weboldalt, amely végül számos nemzetközi díjat kapott. A designer jelenleg az Ensad professzora és társalapítója számos designügynökségnek, legutóbb például a neves Les Editions Volmique fűződik a nevéhez. Itt jelenleg azon dolgozik, hogy a társasjátékokat digitális videójáték formájába öntse egy okostelefonos alkalmazáson keresztül, de nem akármilyen módon. A játékban összefonódik a digitális világ és a kézzelfogható valóság. Sikeres karrierje miatt világszerte számos szabadúszó designer példaképként tekint rá.

A Redefine konferencia remek alkalom a designer generáció számára, hogy felfedezze a design egy új arcát és tudatos tervezési elveket ismerjen meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .