Európa harmadik legjobb startupja a magyar SmartVineyard

Dobogós helyezést ért el a világ egyik legrangosabb startup versenyének európai döntőjén, és ezzel bejutott az Intel Global Challenge egyesült államokbeli fináléjában a hazai fejlesztésű szőlővédelmi technológia.

Egy startup fejlődésének, dinamizmusának biztosítéka a megfelelő idejű és mértékű tőkebevonás. A lehető legjobb feltételeket kínáló befektetőt megtalálni és meggyőzni pedig senki számára nem egyszerű. Nem véletlen, hogy nagy népszerűségnek örvendenek a speciálisan startupok részére szervezett megmérettetések, melyek rendkívül jó lehetőségeket kínálnak a nemzetközi befektetők előtti bemutatkozásra, valamint elismerések, díjak, és jelentősebb pénzösszegek elnyerésére. Minél nevesebb a rendezvényt szervező, támogató nagyvállalat, annál nagyobb a résztvevők száma, illetve a sajtó és a befektetői érdeklődés is. Nem véletlen tehát, hogy a szoftveróriásról elnevezett Intel Global Challenge az egyik legjelentősebb startup rendezvény, melyre évről évre több ezer csapat jelentkezik a sikeres szereplés reményében.

Az Intel Business Challenge idei döntője szeptember 8-10 között Vilniusban került megrendezésre, ahol a jelentkező 4000 csapatból a selejtező során szigorú feltételek alapján kiválasztott 24 startup adhatott számot projektjéről, annak megvalósíthatóságáról és eredményeiről a neves befektetési szakértőkből álló zsűrinek, az Intel vendégeként. A vilniusi döntőn hatalmas elismerést kapott a magyar SmartVineyard™ csapata, akik harmadik helyezésükkel nemcsak Magyarországot, hanem gyakorlatilag Európát is hívatottak képviselni a novemberi egyesült államokbeli döntőn. A szőlőbetegségeket detektáló és előrejelző szenzorhálózat fejlettsége, a cég dinamizmusa nem csak az üzleti mentorok, hanem a pénzügyi szakemberekből álló zsűri körében is nagy elismerést váltott ki.

A_SmartVineyard_csapata_Huszthy_Balázs_marketing_és_ PR_vezető_Árendás_Csaba_ügyvezető2

A háromnapos vilniusi döntő első napján a mentorálásé, a második napon pedig az elődöntőké volt a főszerep: a zsűri a 24-es mezőnyből választotta ki a kilenc legerősebb, befektetésre leginkább javasolt projektet, akiknek az utolsó napon kellett összemérniük tudásukat és üzleti potenciáljukat. A döntőre a nagypresztízsű Life Sciences Baltics tudományos konferencia keretén belül került sor. Nagy volt a tét, hiszen a legjobbnak ítélt öt projekt automatikusan részt vesz a Szilícium-völgyben megrendezésre kerülő Intel Global Challenge nemzetközi döntőn ahol már a többi kontinens győzteseivel kell összemérni erejüket. A SmartVineyard™ harmadik helyezést érő prezentációját Árendás Csaba ügyvezető tartotta meg, olyan neves szakemberekből álló zsűri előtt, mint Marcin Hejka, az Intel Capital ügyvezetője, Allan Martinson (MTVP / Polar Ventures), vagy éppen Julie Meyer az Ariadne Capital ügyvezetője, és az EntrepreneurCountry alapítója. Az eredményhirdetést, valamint a rendezvény díjátadóját még aznap este a Litván Operaház és Balettszínház impozáns épületében tartották, ahol a harmadik helyezettnek járó díjat Elvadas Gustas litván gazdasági miniszter, valamint Marcin Hejka (Intel Capital) adták át a SmartVineyard™ csapatának a több száz résztvevő előtt.

Kétségtelen, a díj és az egyesült államokbeli nemzetközi döntőben való szereplés a lehető legjobbkor jött a SmartVineyard™ számára, több okból is. A sikeres hazai startup jelenleg befektetőket keres, a vilnius-i finálé (és várhatóan az Intel Global Challenge is) kiváló lehetőséget kínál az ilyen jellegű üzleti kapcsolatok kiépítésére. Másrészt a harmadik helyezés elnyerése a nívós Intel Business Challenge megmérettetésen kiválóan jelzi, hogy a cég által kijelölt termékfejlesztési elképzelések, a megvalósítani kívánt üzleti modell, az értékesítési és marketing stratégiák mind átgondoltak, jól megfogalmazottak, és várhatóan további szép sikerekhez fogják juttatni a SmartVineyard™ csapatát a jövőben is.

A technológia

Maga a SmartVineyard™ technológia nem csak hazánkban, de világszerte is egyedülálló. A szőlőföldekre telepített készülékek precíziós szenzorok segítségével mérik azokat az időjárási, mikroklimatikus paramétereket, melyek szerepet játszanak az egyes szőlőbetegségek kialakulásában és terjedésében. A készülékben lévő GSM kártya feltölti a mért adatokat a szerverre, ahol algoritmusok és matematikai modellek segítségével a rendszer kiszámolja a fertőzés adott területen való kialakulásának valószínűségét. A szőlész szakember pedig a saját webes felületén keresztül tudja figyelemmel kísérni a szőlőjében lévő fertőzéseket. A technológia népszerűségét mi sem jelzi jobban, minthogy olyan neves használói vannak, mint például a Gere Tamás és Zsolt Pincészet, Bock Pincészet, Dula Szőlőbirtok, Szent Gaál Pincészet, Pannonhalmi Apátság Pincészet, Varsányi Pincészet vagy a Tringa Borpince.

2 thoughts on “Európa harmadik legjobb startupja a magyar SmartVineyard

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .