Jelentős a lemaradásunk mobilinternet terén

Magyarországon csupán 27,7 százalék a vezeték nélküli szélessávú internet penetrációja, míg az OECD országainak átlaga már elérte a 72,4 százalékot.

A kelet-közép-európai régió országaiban 100 lakosra jelentősen több vezeték nélküli internetcsomag jut, Szlovákiában 55,3, Lengyelországban 61,3, Csehországban pedig 62,5. A mobilinternet elterjedésének gátja hazánkban elsősorban a magas árakban keresendő, ugyanis a mobilinternet átlagos ára a havi bruttó átlagkereset 6,8 százalékát teszi ki, amellyel jelentősen meghaladja a legtöbb ország arányát – adta hírül az Internetet.hu távközlési ár-összehas onlító portál.

20141002_OECD_mobilinternet_penetracio 20141002_OECD_mobilinternet_atlagkereset
Az OECD államainak átlagos szélessávú mobilinternet penetrációja egy év alatt 3 százalékkal 72,4 százalékra nőtt. Míg hét tagországban minden lakosra több mint egy mobilinternet-előfizetés jut (Finnország, Ausztrália, Japán, Svédország, Dánia, Dél-Korea, USA), addig Magyarországon átlagosan csupán minden negyedik lakos rendelkezik mobilinternet-előfizetéssel, amellyel az európai tagországok rangsorában az utolsó helyen vagyunk. Ugyanakkor a kelet-közép-európai OECD-tagországok, például Csehország vagy Lengyelország ennél több mint kétszeres arányt tudhatnak magukénak.
Az alacsony hazai penetrációért elsősorban a szolgáltatások viszonylagos magas díjai okolhatók. A mobilinternet-csomagok díjai ugyanis a bruttó átlagkereset 6,8 százalékát teszik ki. „Megfigyelhető, hogy azokban az országokban, ahol az átlagkeresethez viszonyítva alacsonyabb arányt érnek el a szolgáltatások díjai, a penetráció jelentősebb magasabb. Szlovákiában például a fizetésekhez képest feleannyit kell áldozni mobilinternetre, így nem meglepő, hogy kétszer akkora a penetráció. Itthon a sokkal megfizethetőbb kábeles internet, illetve a DSL-kapcsolat elterjedt. Amint az emberek megengedhetik maguknak a mobilinternetet, várhatóan többen is fogják használni” – magyarázza Solt &Aa cute;dám, az Internetet.hu távközlési szakértője.

Bár a mobilinternet-szolgáltatások bővülése a hazai piacban rejlő potenciál miatt természetes folyamat, a nagyobb arányú növekedésnek azonban megvannak a gátjai. „A hazai mobilinternet áraiban jelentős arányt képviselnek a telekommunikációs szektort terhelő, kirívóan magas adók is, amelyek mindent beleértve a szolgáltatások díjának közel 60 százalékát teszik ki. Így a szolgáltatók az árak egészének kevesebb mint felére vannak hatással, és kisebb intervallumban tudnak rajtuk változtatni. Az alacsony ügyfélszám miatt pedig a rendszerfenntartási költségeket is kevesebb felhasználóra tudják áthárítani. Mivel a hazai előfizetőkre nem jellemző a szolgáltatók közötti váltás, azok mesterségesen magasan tarthatják az árakat” – magyarázza Solt Ádám.
A penetráció további növekedésében nagy szerepet vállalhat a szélessávú mobilinternet lefedettségének növelése, a 4G-technológia további fejlesztése, illetve az okostelefonok és hordozható eszközök árainak csökkenése. A legnagyobb előrelépéshez azonban kétségkívül a megfizethető csomagdíjak tudnának hozzájárulni. Az internetet.hu országosan több mint 50 mobilinternet-csomag ár-összehasonlítását teszi lehetővé: http://www.internetet.hu/mobilinternet-csomagok.html .

2 thoughts on “Jelentős a lemaradásunk mobilinternet terén

 • 2014. október 31. péntek at 12:50
  Permalink

  A bruttó átlagkereset 230 ezer forint, ennek a 6,8%-a 15687. A T-mobile 1 gigás nete havi 1290 Ft/hó. Vagy valamit rosszul értelmezek, vagy a cikk adatai hibásak de NAGYON.

  Reply
 • 2014. november 1. szombat at 09:45
  Permalink

  @Káldy Levente:

  Igen, két okból is rosszul értelmezed.

  Egyrészt az általad emlegetett 1290Ft/hó nem egy önálló mobilinternet-előfizetési díj, hanem csupán a +1GB adatforgalom BŐVÍTÉS ára a meglevő internetes mobiltelefon-előfizetésekhez.

  Másrészt a statisztika nyilvánvalóan nem a legolcsóbb mobilinternet-csomag árát, hanem a havi mobilinternet-költség országos átlagát, vagyis az egy előfizetőre jutó tényleges havi átlagköltséget veszi alapul (természetesen a céges mobilinternet-használatot is figyelembe véve).

  És valóban ez az egyetlen reális összehasonlítási mód.

  Az önkényesen kiválasztott tarifák összehasonlítása hatalmas hülyeség volna, mivel nem tükrözné a tényleges átlagráfordítást, és országonként eltérő szolgáltatásokat hasonlítana össze.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .