Startup hub vagy bürokrácia központ?

Milyen esélyei lehetnek Magyarországnak a startupok megszólításában?

Az OECD eelemezte a magyar gazdaságot igen komplex tanulmányban, leginkább azt viszgálták, hogyan teljesítünk a szomszédos és a régióbeeli országokhoz képest. A tanulmány 57. oldalán egy startupokra vonatkozó kérdésre is bukkantunk – azt nézdték meg, hogy egy kezdő cégnek mennyire van egyszerű dolga. A 0 és 6 közötti listán Magyarország magasan veri a régió többi országát, csakhogy ezt azt jelenti, nálunk a legkomplikáltabb céget gründolni.

OECD

 

A mellettünk a leginkább bürokratikus Lnegyelországban az elmúlt években legalább sikerült előre lépni, nálunk csak az egyhelyben topogás van.

szolg oed

De a modern gazdaságokat hajtó szolgáltató szektorban is különösen sok az akadály, ebben csak Lengyelország rosszabb nálunk. Ráadaásul csak nálunk lett orsszabb a helyzet 2008 és 2013 között. Megejegyzik a szakértők például, hogy bár csökkent a cégalapításhoz szükséges eljárások száma az elmúlt 5 évben, ezekkel összességében mégis több időt kell eltölteni. Egy Nyrt. bejegyzése 35 napba telik már.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .