A régióban Magyarországon a legmagasabb a magántőke-befektetések GDP-hez viszonyított aránya


A Magyar Kockázati-, és Magántőke Egyesület (HVCA) 17. éves konferenciáját tartotta Budapesten. 
George A. Papandreou a görög helyzetről és annak Európára gyakorolt hatásáról beszélt.

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) 2015. június 11-én, Budapesten rendezte meg a 17. éves „Magántőke, Kockázati Tőke és Vállalati Pénzügyek Kelet-Közép-Európában” című konferenciáját. A rendezvény nyitó előadását George A. Papandreou, Görögország korábbi (2009-2011) miniszterelnöke tartotta. A magántőke, a kockázati tőke és a vállalatfinanszírozás kelet-közép-európai és délkelet-európai helyzetével foglalkozó éves konferencia kiemelt szakmai fórum az – Európai Kockázati Tőke Egyesült (EVCA) szerint – európai szinten 548 milliárd euró forrást kezelő iparág döntéshozói, befektetői, tanácsadói és szabályozói számára.

Európa képes volt globális normákat kialakítani az egyedi „soft power” brandjén keresztül” – hangsúlyozta beszédében George A. Papandreou. „Európa vezető szerepet játszhat a 21. században.”

_VEZ7902

Az EVCA szerint Kelet-Közép- és Délkelet-Európán belül Magyarországon a legmagasabb a magántőke-befektetések GDP-hez viszonyított aránya, amely 2014-ben 0,097% volt. Ez az arány magasabb, mint Olaszország, Spanyolország, Írország vagy Ausztria hasonló mutatója. A kelet-közép- és délkelet-európai régió teljes magántőke-piacát tekintve az EVCA megállapította, hogy ebben a térségben a növekedést ösztönző tőkebefektetések teszik ki a befektetések legnagyobb részét, mivel a helyi vállalatok elsősorban a növekedéshez keresnek tőkét. Ennek ellenére a tavalyi kivásárlási ügyletek értéke a régióban megközelítette az 1 milliárd eurót. Az iparági szereplők azt remélik, hogy a magántőke-befektetések pozitív trendje a forrásgyűjtést is sikeresebbé teszi majd. Bár Európában változatlan lendülettel zajlik a forrásgyűjtés, ami 2014-ben 45 milliárd eurós összeget ért el, addig Kelet-Közép- és Délkelet-Európában az utóbbi öt év legalacsonyabb szintjére süllyedt a források értéke, 2014-ben a régió magántőke alapjai mindössze 100 millió euró forrást gyűjtöttek.

A mai konferencia esettanulmányai is alátámasztják azt a véleményünket, mely szerint Kelet-Közép- és Délkelet-Európa vállalatainak jelenleg nagyobb szükségük van a magántőkére, mint korábban bármikor” – mutatott rá Zsembery Levente, a HVCA elnöke és az X-Ventures vezérigazgatója. „Az, hogy a bankok kockázatvállalási hajlandósága alacsonyabb, mint korábban és a kelet-közép európai cégeknek friss forrásokra van szükségük a növekedésük finanszírozásához, kedvező befektetési környezetet teremt a magán- és kockázati tőkebefektetők számára.”

Kelet-Közép- és Délkelet-Európát pozitív trend jellemzi a magántőke-befektetések terén” – tette hozzá Edward Keller, a Dentons M&A és magántőke üzletágának partnere. „A globális alapoknak be kell fektetniük, és Nyugat-Európában viszonylag kevés a megfelelő nagyságrendű ügylet. Emiatt a nagy globális alapok közelebbről is megvizsgálják a kelet-közép- és délkelet-európai régióban kínálkozó lehetőségeket, és kisebb méretű tranzakciókkal is beérik.”

A gazdasági növekedés hatására a kelet-közép- és délkelet-európai régió rendkívül vonzóvá vált a magántőke és a kockázati tőke szempontjából. Térségünkben sok az olyan, ígéretes üzleti lehetőséget és jó növekedési potenciált kínáló vállalat, amelyet nyitott tulajdonosi mentalitás jellemez”– folytatta Tüske Balázs, a konferencia másik fő szponzora és támogatója, az EY Tranzakciós tanácsadási üzletágának partnere.

Nagyon jó eredményekre vezet, ha a részvényesi értékteremtés közös célját szem előtt tartva sikerül napi szinten együttműködni és ösztönözni egymást a magántőke-partnerrel” – fogalmazott Balogh Attila, a Partner in Pet Food vezérigazgatója. „A sikeres vállalat felépítésére, illetve az értékteremtésre törekvő vállalkozó számára a magántőke nagyszerű eszközt kínál céljai megvalósítására.”

Olyan cégeket keresünk, amelyek ágazatukban piacvezetők” – jelentette ki Szalai Tamás, a CEE Equity Partners befektetési igazgatója. „A magántőke befektető hatékonyabb és természetesebb társa az alapítóknak a jövendő közös értékteremtésben, mint egy stratégiai befektető, mivel érdekeik és céljaik legtöbbször tökéletesen egybeesnek.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .