Hogyan lehet sikeres egy lány az IT szektorban?

A nők szerepe az informatika világában volt a témája a Brain Bar Budapest legutóbbi kerekasztal-beszélgetésének.

A nőkről alkotott sztereotípiák is szerepet játszanak abban, hogy kevés nő képviselteti magát az IT szakmában, a képességeik és az érdeklődésük azonban meglenne hozzá.

A nők szeretnének és tudnának is az IT szakmában érvényesülni, ám ehhez támogatásra, az ambíciók erősítésére, valamint a magánélet és a munka összhangjának megteremtésére volna szükségük. Ez volt az egyik fő mondanivalója a Microsoft Magyarország és a Global Shapers Budapest Hub kezdeményezésére a Brain Bar Budapest rendezvénysorozaton, csütörtökön (2015. június 6.), az Ötkert étteremben megrendezett kerekasztal-beszélgetésének, amely a nők és az informatikai szakma viszonyának témáját járta körül.

A nők valóban jóval alacsonyabb arányban választják a mérnöki, informatikus pályát, mint a férfiak. A Cisco Hálózati Akadémia megbízásából 2013-ban elvégzett felmérés szerint, bár javuló tendencia figyelhető meg, a végzős programozóknak még mindig csak alig több mint 10 százaléka nő Magyarországon, és az informatikában körülbelül hatvan férfira jut egy nő. A Brain Bar Budapest rendezvényén résztvevő körülbelül száz fiatal, női szervezetek, az IT szakma és az oktatási oldal képviselői arra keresték a választ, hogy vajon mire volna szükségük a nőknek ahhoz, hogy az informatika világában érvényesülni tudjanak.

Brain_Bar_Budapest

Jessica Camus, a Világgazdasági Fórum nemek közötti egyenlőség témáért felelős elnökhelyettese a témában gyakran felmerülő kérdéseket, részben sztereotípiákat vetett fel vitaindítójában: a nőket nem érdekli az IT, nem is képesek helytállni a férfiak között, több empátiát, kreativitást hozhatnának a szakmába, talán kvótákkal is segíteni kellene az érvényesülésüket. A panelbeszélgetés során elhangzott vélemények rácáfoltak arra a közvélekedésre, miszerint a nőknek sem az érdeklődésük, sem a képességeik nincsenek meg a pályához. Másfelől a szakmára jellemző stressz, teljesítménykényszer, a rövid határidők, a magánélet és a munka egyensúlyának hiánya, és a nőkkel szembeni előítéletek valóban eltántoríthatják a pálya iránt érdeklődőket. A beszélgetésben többek között példákat hallhattunk Horváth Krisztinától, a Cisco ügyvezetőjétől, Halácsi Pétertől, a Prezi társalapítójától, valamint sikertörténeteket Babarczi Katicától, a Tep társalapítójától, Pogácsás Emesétől, aki VP engineering a Secret Sauce Partners-nél és Turcsányi-Szabó Mártától, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezetőjétől. A panelbeszélgetés után interaktív, kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség, hogy a résztvevők feldolgozzák és továbbgondolhassák az elhangzottakat.

A beszélgetés egyik kezdeményezője, a Microsoft Magyarország fontos küldetésének tekinti, hogy lebontsa azt a nézetet, amely szerint a nőknek nincs keresnivalója az informatika világában. Éppen ezért kap fontos szerepet a Microsoft DigiGirz nevű kezdeményezése, amelynek éppen az a célja, hogy a lányokkal minél fiatalabb korban megszerettesse az informatikát és karrierutat mutasson számukra. A Microsoft Magyarország vezetőségének fele nő – nem azért, mert kvótát alkalmaznak, hanem azért, mert a cég tárt karokkal várja a tehetséges, nagy szaktudással rendelkező női munkavállalókat.

A Microsoft Magyarországnál hiszünk abban, hogy mindenkinek egyenlő esélyei vannak. A társadalom egésze, és egyetlen szervezet sem lehet sikeres nők nélkül.” – hangsúlyozta Sagyibó Viktor, a Microsoft kormányzati üzletágának igazgatója.

A Brain Bar Budapest egy nemzetközi kezdeményezés, amely azt vizsgálja, milyen hatással van a dinamikusan fejlődő technológia a mindennapjainkra. A Brain Bar Budapest keretében neves szakértők, döntéshozók, vállalatvezetők részvételével zajló kerekasztal beszélgetések témái között szerepel a robotika szerepe a gyártásban, a felhő-alapú technológia, a mesterséges intelligencia, a vállalkozások üzleti esélyei a technológia-orientált világban, a város és vidék, az individualitás és vallásosság viszonya.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .