Blogzine

A ThyssenKrupp együtt a BME-vel kutat együtt

A frisss együttműködési megállapodás főbb pontjai között szerepel az autók szoftveralkalmazásaival kapcsolatos közös munka, az előadássorozatok indítására vonatkozó javaslat, a gyakorlati és diplomamunka elkészítését lehetővé tévő munkahelyek biztosítása, és a célzott kapcsolat a villamos- és informatikus mérnökhallgatókkal a vállalat fejlesztési projektjeiben

A ThyssenKrupp magyarországi kompetenciaközpontja és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) ma együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek középpontjában elektromechanikus kormányrendszerek fejlesztésének szakember-utánpótlása áll, és ami alapján még intenzívebbé válik az eddigi kapcsolat. A ThyssenKrupp Budapesten elektromechanikus kormányrendszerekhez fejleszt szoftvereket és elektronikát a nemzetközi autópiac számára. A csapatot a terület legjobbjai között tartják számon a világon.

„Már sok éve élénk, tudományos ismereteken alapuló kapcsolatban vagyunk a BME-vel. A ma aláírt megállapodással ezt a tudományos együttműködést szeretnénk még intenzívebbé tenni és újabb kutatási területekre kiterjeszteni. Szakértőink egy igen dinamikusan növekvő ágazatban, az autóiparban tevékenykednek, a velük való együttműködésből pedig nagyon sokat profitálhatnak a hallgatók. De abban is bízunk, hogy a fiatal villamos- és informatikus mérnökökkel való most intézményesített kapcsolattal mi is új impulzusokhoz jutunk termékeink továbbfejlesztésében.”- fogalmazott Marc de Bastos Eckstein, a ThyssenKrupp budapesti szoftverfejlesztési központjának vezetője.

TKPH_BME_1

Az együttműködés kiterjed előadássorozatok bevezetésére, valamint éves gyakorlatot biztosító és a diplomamunka elkészítését lehetővé tévő állásokra, továbbá konkrét kutatási projektekre. Ennek érdekében a ThyssenKrupp kifejezte szándékát egy közel húsz munkaállomással felszerelt szoftverlabor berendezésére az egyetemen, ahol a hallgatók az autóiparban használatos szoftverekkel dolgozhatnak.

ThyssenKrupp Presta Hungary„Nagyon örülünk, hogy a ThyssenKrupp-pal való partneri kapcsolatunkat a ma aláírt megállapodással új és szilárd alapokra helyezzük. A ThyssenKrupp budapesti fejlesztőközpontja a kormánytechnológia területén a legjobbak közé tartozik Európában és egyben ez Magyarország mérnök-teljesítményeinek egyik legkiválóbb cégére is. Rendkívüli az a sebesség, amivel a szoftveralkalmazások – különösen az autóiparban – fejlődnek, és a ThyssenKrupp-pal való kooperáció új lehetőségeket nyit egyetemünk és diákjaink számára, hogy ezt az izgalmas változást aktívan, ipari területen kísérhessük figyelemmel.”  – hangsúlyozta Dr. Péceli Gábor professzor, a BME rektora.

A ThyssenKrupp budapesti fejlesztőközpontjában elektromechanikus kormányrendszerek teljes körű szoftver- és hardverfejlesztésével foglalkoznak. A kormányrendszerek fejlődésének ezen új iránya hatalmas piaci és növekedési lehetőséget jelent a vállalatok számára, mert a volumenében erős közép- és kisautó-szegmensben mind több autógyártó erre a kormánytechnológiára helyezi a hangsúlyt.  A technológia előnye, hogy az elektromechanikus kormányok energiatakarékosabbak, mint a hagyományos hidraulikus rásegítések, és járműtől függően akár tíz százalék üzemanyag-megtakarításra is képesek. Ehhez jönnek a technológiai feltételek a különféle elektronikus vezetéstámogató rendszerekhez, mint amilyen például a parkolási asszisztens, a sávfelismerő rendszer vagy a követési távolság tartására való figyelmeztetés.

Mindezen túl a ThyssenKrupp olyan új kormányzási technológiák területén is kutat, mint például a Steer-by-Wire rendszerek. A széleskörű InCar plus kutatási- és fejlesztési projekt keretében a ThyssenKrupp már megépített egy Steer-by-Wire kísérleti járművet. A Steer-by-Wire rendszereknél nincsen mechanikai kapcsolat a kormánykerék és a kerekek között, a szisztéma új kormány- és egyéb asszisztencia funkciókat tesz lehetővé, amelyek az autóvezetést biztonságosabbá és kényelmesebbé teszik. Ezen kívül a Steer-by-Wire rendszerek rugalmasabban illeszkednek a járműarchitektúrába és segítségükkel csökkenhet a kormányrendszerek sokfélesége és több építési tér állhat rendelkezésre az autóban.

Megosztás