A Cisco csatlakozott a CERN openlab kezdeményezéséhez

A Cisco és a CERN együttműködik a következő generációs számítástechnikai megoldások fejlesztésén.

A Cisco csatlakozott az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) openlab kutatóműhelyéhez, amely a CERN tudományos és iparági együttműködési platformja. A Nagy Hadronütköztető (Large Hadron Collider – LHC) kísérletei során rendkívüli ütemben óriási mennyiségű adat keletkezik. Az együttműködés keretében a CERN openlab és a Cisco szakértői az adatfeldolgozás újszerű megközelítését lehetővé tevő számítástechnikai infrastruktúra fejlesztésén dolgoznak. Feladatuk, hogy úttörő ötleteket és új koncepciókat alkossanak a következő generációs számítástechnikai rendszerekhez: a legújabb fejlesztésű hardverek, a heterogén rendszertervek, valamint a hálózati interfészek egyre bővülő funkcionalitására alapozva.

CERN

A CERN a világ legnagyobb tudományos intézetét üzemelteti, ahol fizikusok és mérnökök vizsgálják a világegyetem alapvető szerkezetét. Ezáltal egyedülálló kutatási környezetben biztosít lehetőséget a legkorszerűbb technológiák fejlesztésére és tesztelésére. Az LHC kutatási program keretében szenzorok milliói által szolgáltatott adatokat gyűjtik össze és elemzik. Jelenleg ezek a szenzorok akár egy petabájt adatot (körülbelül 20 000 Blu-ray lemezzel egyenértékű adatmennyiség) is képesek szolgáltatni másodpercenként. A következő évtizedben a CERN várakozása szerint ez az adatmennyiség jelentősen növekedni fog, amely nem csak hatalmas számítási és tárolási kapacitást igényel, hanem számos információtechnológiához kapcsolódó területen is merőben új megközelítést követel meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .