Blogzine

Kozmikus Puli névjegyek

A Google Lunar XPRIZE magyar résztvevője nyilvános előadássorozatot indít.

 

A Puli Space Meetup célja, hogy közvetlen, személyes betekintést adjon a nagyközönségnek a Puli Space projekt működésébe és célkitűzéseibe. A csapat ezentúl havonta várja az érdeklődőket a Design Terminál konferenciatermében. A sorozat első rendezvényén, július 14-én   a New Horizons űrszonda Plútó melletti történelmi elrepüléséről is szó lesz.

puli_team_logo_web_175px

 

A Puli Meetup prezentációkat Dr. Pacher Tibor, a Puli Space Technologies vezetője, Puli csapattagok, valamint az adott témában szakértő vendégelőadók tartják. A témaválasztásban a Google Lunar XPRIZE verseny hírei mellett figyelmet kapnak az űrtevékenység aktuális eseményei is; a július 14-i nyitó rendezvény a New Horizons űrszonda Plútó melletti közeli elrepülése kapcsán külön foglakozik a külső Naprendszer kutatásával, valamint az űrszondákon elhelyezett üzenetekkel, időkapszulákkal.

Az űrszondák küldetését gyakran népszerűsítik „üzenetküldő” PR programokkal. Egy ilyen lehet például egy ‘elvisszük a neved a Cereshez’ kampány, de sokan támogatják azt a gondolatot, hogy egy tudatosan összeállított névjegyet is hordozzanak a távoli világűrt kutató követeink.” mondta el  Dr Pacher Tibor. „A New Horizons ötödik ember alkotta eszközként fogja elhagyni Naprendszerünket, de jelen állás szerint az 1970-es években indított Pioneer és a Voyager szondákkal ellentétben az első, amely nem visz magával egy dedikált üzenetet.”

 

Az első Puli Meetup sztárvendége Jon Lomberg, többek között a Voyager szondák aranylemezeinek és Carl Sagan világhírű „Kozmosz” ismeretterjesztő sorozatának művészeti vezető tervezője. Jon Skype-on fog bejelentkezni Hawaii Nagy Szigetéről. (https://en.wikipedia.org/wiki/Jon_Lomberg; http://www.jonlomberg.com/homepage.html )

A Meetup-on mutatja be a Puli csapata a „Mi a magyar? Egy kilogramm üzenet.” programját, amelynek célja egy, a magyarságot reprezentáló időkapszula megalkotása és Holdra juttatása.

A Google Lunar XPRIZE legutóbbi eseményeiről a Puli hivatalos blogján számolt be a csapat:

http://pulispace.444.hu/2015/06/28/rafordul-a-celegyenesre-az-uj-urverseny/

A Puli Meetup elérhetősége: http://www.meetup.com/PuliSpace/

Kozmikus névjegyek – Puli Meetup

  1. július 14. 18:30, Design Terminál, Erzsébet tér 13.

http://www.meetup.com/PuliSpace/events/223199533/

További információk

 

A Puli csapatának a holdjáró fejlesztése és Holdra juttatása – vagyis a Google Lunar XPRIZE sikeres teljesítése – csupán az egyik célja. Küldetésük szerint hiszik, hogy a győzelem hazánk számára óriási elismerést és presztízst jelentene, hiszen a világ három vezető hatalma mellett egy kis ország, Magyarország lehetne a 4. nemzet, amely járművet küld a Holdra. A projekttel azonban nem csupán technológiai felkészültségünket kívánjuk bizonyítani: szeretnék, ha ez a kihívás minden honfitársunk és magát magyarnak valló személy számára egy közös cél lenne, amit mindenki magáénak érez.

A Puli a Holdra jutást 2017. második felében tervezi megvalósítani, egyik versenytársának leszállóegységén utazva. Jelenleg egy amerikai és egy európai GLXP résztvevő csapattal folynak tárgyalások az ún. „ride sharing“-ről.

A Puli Space csapat büszke arra, hogy Rubik Ernő, Teller Ede vagy Neumann János nevét világszerte ismerik, a Puli projekttel a magyar tudósok nyomdokaiba kívánnak lépni. Tudásukat és elhivatottságukat szeretnénk megosztani a jövő generációjával is, kiemelten fontosnak tartják, hogy népszerűsítsék a tudományos gondolkodásmódot és bátorítsák a diákokat arra, hogy természettudományos / műszaki pályát válasszanak, ezért rendszeresen tartunak előadásokat űrkutatási, holdutazási és természetesen a GLXP témájában iskolai csoportok számára is. A Puli Országjárását ezen a linken  követhetitek: https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=hu&authuser=0&mid=z8m3pASz7x1s.k_wOOKU_c22Y

Minden további Puli Space infó:

http://nyomdmegteis.hu/

https://www.facebook.com/pulispace

http://pulispace.444.hu/

Megosztás