Blogzine

Egyezkednek az észtek az Uberrel

Megállapodás született az Észt Adó- és Vámhivatal, illetve az Uber között, ennek értelmében az Uber részt vesz egy egyszerűsített, digitális adóbevallási rendszer kifejlesztésében, melyet az észt egyéni vállalkozók használhatnak majd. A rendszer próbaüzeme 2016-ban indul.

Az innovatív, előremutató megoldások iránti nyitottságáról híres észt adóhivatal bejelentette, hogy az Uberrel közösen új adóbevallási platformot fejleszt. A cél egy olyan modern, online felület kialakítása, amely az észt egyéni vállalkozók egyszerűsített adóbevallását támogatja.

Az Uber és az észt adóhivatal közös munkacsoportja elsőként az Uber autós partnerein teszteli majd az új adóbevallási platformot, amely a tervek szerint 2016-ban indul. Az észtek azért választották az Ubert partnernek, mert a technológiai vállalatnak komoly tapasztalatai vannak a készpénzmentes digitális szolgáltatások terén szerte a világban.

 “Észtország eddig is élen járt a digitális technológiák alkalmazásában, és az internetes szolgáltatások fejlesztésében. Ezért válhatott Észtország európai szinten is komoly innovációs központtá.  Az elektronikus pénzügyi tranzakciók – amilyeneket az olyan digitális vállalatok alkalmaznak, mint például az Uber – átláthatóvá és követhetővé teszik az eddigi, készpénzen alapuló pénzforgalmat mind a hatóságok, mind pedig az egyének számára. Örömmel teszünk eleget az észt adóhivatal kérésének, hogy részt vegyünk ebben a közös projektben, amelynek révén az Uber autós partnerei és a többi egyéni vállalkozó egyszerűen és könnyen tehetik meg adóbevallásukat” – nyilatkozta Mark MacGann, az Uber regionális közpolitikai vezetője.

Eközben az Uber Európa és a világ legtöbb országában legalábbis a legalitás határmezsíjén dolgozik, annak ellenére sem hajlandó a szolgáltatását leállítani, ha azt illegálisnak mondják ki  a hatóságok. A kényelmes é egyszerű taxirendelési szolgáltatást egyre többen kötik össze a disruptive innvovation fogalmával, ami a káros, romboló innovációkat jelenti, hiszen ennek segítségével munkahelyek szűnnek meg, csökkenek a bérek, és a munkavállalói státusz helyett kiszámíthatatlan, szociális biztonságot nem nyújtó kereseti lehetőségek jönnek létre.

Megosztás

One thought on “Egyezkednek az észtek az Uberrel

  • Tigris

    A disruptive innovation nem karos innovaciot jelent, hanem megszakitottat. Azaz olyan innovaciot, ami nem kovetkezik az elozo lepesekbol, nem azok tovabbgondolasa, hanem egy teljesen mas iranyu megkozelitesbol adodo megoldas. Ez az uj megoldas az elso idokben akar minosegileg rosszabb is lehet, mint az eredeti, de mas szempontjai alapjan (olcsobb, gyorsabb, felhasznalobaratabb stb.) megis elterjed, aztan tovabbfejlodve a minosegi szintet is megugorja, es kiszoritja a regi megkozelitest. Pl. Hard disk -> floppy -> CD -> USB stick -> Cloud adathordozasra. Mindegyik ujabb megoldas kevesebbet tudott megjelenesekor, mint a megelozo, de megis felfejlodott, es kiszoritotta a regit (a cloud most szorit ki minden mast).

Comments are closed.