Okostelefon vakoknak?

Az Intel és az ITU ötletversenények győztesei az ITU Telecom 2015-ös konferenciáján, október 12-15 között Budapesten is szerepelhetnk. A két nyertest 34 ország 124 jelentkezője közül választották ki az alapján, hogy a pályázatukkal társadalmi kihívásokra adott megoldás mennyire innovatív és üzletileg kivitelezhető.

 

A Single Board Challenge egyik nyertese, a török Ugur Can Bastik egy vakoknak és látássérülteknek szánt okostelefont fejlesztett ki egy Intel Galileo miniszámítógépre alapozva. A tactiX nevű eszköz prototípusa képes Braille-írást megjeleníteni, használója pedig például facebookozni és twitterezni is tud segítségével.

raw_93623_3e97e40ca25ff821b0c8f222823781c3_2-01

A tapintható kijelző a több mint száz különböző Braille-karakter mellett egyszerűbb grafikai alakzatokat, smiley-kat is meg tud jeleníteni, és a szövegbevitelt is lehetővé teszi. A tactiX wifin és mobilhálózaton egyaránt képes kommunikálni, ára pedig jócskán alatta van a Braille-írás megjelenítését biztosít megoldásoknak, amelyek több ezer dollárba kerülnek.
Olcsó napelemes rendszer a másik díjazott

raw_68911_6250fc68782c7cdc429db566f90e2b3c_First_Version_PCB_SolarKobo

A nigériai  Ogbonnaya Bassey SolarKobo nevű startup vállalkozásának projekjével lett a verseny másik díjazottja. Ennek egyik terméke egy olyan napelemes energiaszolgáltató rendszer, amelyet ingyenesen kiépítenek a megrendelőnek, aki a rendszer használatáért havidíjat fizet. A modell előnye, hogy nem igényel tetemes összegű előzetes beruházást, ezáltal a családok és vállalkozások széles köre számára teszi elérhetővé a dízelgenerátoroknál jóval környezetbarátabb és olcsóbb energiaforrás használatát. A napelemes rendszer működésének távmonitorozását és vezérlését egy miniszámítógép teszi lehetővé a SolarKobo munkatársai számára.

20130417142648-1

A 124 jelentkező közül húszan jutottak a döntőbe. Ők mind megkapják az Inteltől a fejlesztői miniszámítógépet, köztük mikrokontrollert, mikroszámítógépet és egy szenzorcsomagot, mely segíti abban az ötletgazdákat, hogy megépítsék ötleteik prototípusát. A fenti két nyertes pedig kezdeti finanszírozást, miniszámítógépeket és segítséget kapnak az Inteltől ahhoz, hogy ötletük megvalósuljon és egy sikeres vállalkozás alapját képezze.

Ezenkívül a nyertesek lehetőséget kapnak arra is, hogy az ITU Telecom World 2015 konferencián bemutassák pályázatukat, hasznos ismerestségekre tegyenek szert és lehetőség szerint befektetőkre is találjanak. Az október 12-én kezdődő konferencián, az IKT szektor egy olyan globális rendezvény, melyen kormányzati szereplők, szabályozó hatóságok, az IKT iparág szereplői találkoznak, hogy megvitassák a legújabb iparági trendeket a társadalmi és gazdasági fejlődés érdekében.

raw_93623_cd42857d84e804c0c01927560c6a5724_3-01Gordon Graylish, az Intel alelnöke és a Governments and World Ahead divízió igazgatója elmondta, hogy az Intel örömmel támogatja az olyan előremutató és társadalmat jobbító ötleteket, mint például a vakoknak a digitális kommunikáció segítése vagy a napenergia használatának terjesztése. Ezek az ötletek ambiciózusak és a csipgyártó büszke arra, hogy Intel architektúrával részt vehet ezen ötletek megvalósításában.

A fejlesztői miniszámítógépre épülő technológiák az IKT-szektorra is nagy hatással vannak, és az ITU is örömmel dolgozik együtt a hobbifejlesztők és barkácsolók egyre népesebb táborával azon, hogy a technológiában rejlő lehetőséget kihasználhassuk és ennek révén jobbá tegyük az emberek életét, – mondta Houlin Csao, az ITU főtitkára.

A Single Board versenyről, a pályázókról és az ötletekről az alábbi linken tájékozódhat:

https://ideas.itu.int/category/#/category/3921

További információk az ITU Telecom World 2015 konferenciáról pedig az alábbi linken:

http://telecomworld.itu.int/

4 thoughts on “Okostelefon vakoknak?

 • 2015. november 10. kedd at 10:25
  Permalink

  Egy kicsit le vagytok maradva.
  Vakoknak már régóta van okostelefon,
  nem kéne úgy beállítani, mintha most találták volna fel.
  Pl. az Apple voiceover szolgáltatása már rég beszél!
  Androydra is van már régóta, úgyhogy nem tudom,
  mi ebben az innovatív és tulajdonképpen mit díjazott.
  Szerintem a semmit és volt nagy vállveregetés,
  hogyaszondjahogy díjaztuk a haverokat, üzlettársakat.
  Kíváncsi vagyok, hogy mikor lesz kapható ez a török termék: szerintem soha!
  Díjat könnyû nyerni, de 90%-uk nem jut el a piacra jutásig, hanem csak bezsebeli a díjakat és az azokkal járó pénzt.
  Ez a nagy büdös igazság!

  Reply
  • 2015. november 10. kedd at 19:23
   Permalink

   Még némi kiegészítést tennék. Az azért nem véletlen, hogy
   a braille-írásos termékek nem terjedtek el az informatikában, csak a szoftveresen megvalósítható, hangalapúak.
   A braille-írás elektronikus megjelenítése igen drága mulatság. A szoftver által generált hangalapú megoldások legalább tízszer olcsóbbak.
   Ezért nem láthattok vakoknál braille-írást kijelzõ eszközöket, csak beszélõ kütyüket. Persze, egy-egy intézmény
   meg tud venni egy braille kijelzõt (braille display) méregdrágán, de ez nem általános jelenség.
   Pedig a braille-írás hozzátartozik a kultúrához, az analfabetizmus felszámolásának, a bonyolult szövegek megértésének,
   a matematikai, fizikai, kémiai mûveletek elvégzésének a legjobb eszköze.
   És még valami: magyarországon és a nem fejlett államokban sem a braille-írást kijelzõ, sem ahangalapú informatikai eszközökre nincs állami támogatás:
   egy fillér se. Ha a felhasználó megveszi magának akkor jó, ha nem, akkor meg az az õ baja, elvégre lúzerekre miért költsön az állam.
   Nekem is úgy vannak informatikai eszközeim, hogy azt magam és a családom megvásároltuk saját pénzbõl,
   vagy pedig alapítványi támogatásból, amihez az állam még véletlenül se járul hozzá, csak olyan magánszemélyek,
   akik maguk is rászorulnának a segítségre. Hát ennyi.

   Reply
   • 2015. november 12. csütörtök at 12:49
    Permalink

    Itthon is van egy megoldás, sima okostelefonra szerelnek egy műanyag „maszkot”, amin ujjal lehet tájékozódni. Nem csúcstechnológiás cucc, de használható némi betanulással. Ha jól tudom most 3D nyomtatással kísérleteznek, mert így méretpontosan tudnának bármilyen típusra készíteni. Mert most egy-egy modellt választanak ki a kínálatból, és ahhoz készítenek gyártóformát, így sajnos megkötés van a készülékek választásában.

    Reply
    • 2015. november 12. csütörtök at 15:55
     Permalink

     szerencsére sok jó ötlet van, reméljük el is terjed némelyik

     Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .