Térinformatikai innováció árvizek ellen

Hirtelen lehulló nagy csapadék következményeinek modellezésére 509 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást a Geodézia Zrt. konzorciumban a Délvíz Zrt.-vel. Az összesen 919 millió forint értékű fejlesztés keretében a társaság szakemberei egy olyan térinformatikai eszközökre épülő technológiát dolgoznak ki, amelynek segítségével akár utcaszintre lebontva bárhol leképezhetővé válik rendkívüli csapadékhullások esetére a csapadékvizek lefolyása. Ez egyúttal a szükséges fejlesztések meghatározását, valamint kapacitásbővítések tervezhetővé tételét is lehetővé teszi. Sőt, a közel valós idejű csapadékintenzitási adatok figyelembe vételével, villámárvizek veszélye esetén akár helyi riasztás is kiadható lesz a technológia alkalmazásával.

Az elmúlt években egyre hektikusabbá váló időjárás, és egyre rendszertelenebb csapadékeloszlás egyes helyeken sokkal intenzívebb csapadékhullás formájában jelentkezik, mint amire a csapadékelvezető és tározó rendszereket eredetileg méretezték. Így egyre gyakrabban alakulnak ki – főleg sűrűn beépített területen, városi környezetben – olyan villámárvizek, amelyek jelentős anyagi kárt okoznak, megbénítják a közlekedést, sőt akár emberéletet is veszélyeztetnek. Az éghajlatváltozással kapcsolatos prognózisok azt valószínűsítik, hogy Magyarországon az elkövetkező évtizedekben a kevesebb alkalommal történő, de rendkívül intenzív csapadékhullások száma növekedni fog, ezért – különösen a sűrűn beépített területeken – elengedhetetlenné vált a csapadékelvezető rendszerek felmérése és optimalizálása.

Erre dolgoz ki megoldást a Geodézia Zrt. konzorciumban a Délvíz Zrt.-vel, 509 millió forint vissza nem térítendő támogatást elnyerve a Vállalatok K+F+I tevékenységek támogatását célzó GINOP-2.1.1-15 pályázat keretéből a „Nagycsapadékos jelenségek következményeinek térinformatikai modellezése” című projekt megvalósítására. A fejlesztésbe külső szakmai partnerként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke, valamint Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszéke is bekapcsolódik.

„A csapadékvíz elvezetés optimalizálása olyan technológia alkalmazására fog épülni, mely az aktuális adatokkal, vagy éppen a tervezett új beruházások adataival számolva szimulálni tudja az átlagos és egy rendkívüli csapadékhullás során is az elszivárgó és lefolyó vizeket. Így akár utcaszintre lebontva modellezhetővé válik a csapadékvizek lefolyása, miközben a szükséges elvezető infrastruktúra kapacitása és elhelyezkedése is meghatározható lesz” – mondta Brunbauer Ottó, a Geodézia Zrt. vezérigazgatója.
A technológia alkalmas lesz az újonnan tervezett beruházások vízelvezetésre gyakorolt hatásainak elemzésére is, még a tervezési fázisban. Így az is sokkal jobban prognosztizálhatóvá válik, hogy a tervezett létesítmények következményeként megjelenő esetleges extra terhelés hol és milyen kapacitásbővítést tesz szükségessé a vízelvezető infrastruktúrában.

A piacon jelenleg hozzáférhető szoftveres alkalmazások csupán elnagyolt, elöntés jellegű, árvíz típusú események elméleti modellezésre alkalmasak. Ezzel szemben a Geodézia által tervezett modellező rendszer, a legmodernebb, beüzemelt és kikísérletezett adatgyűjtési technológiákkal kombinálva alkalmas lesz valós, nagy pontossággal felmért (szkennelt) geometriai adatok rögzítésére. Az adatfeldolgozást követően pedig a rendszer az eddigieknél sokkal nagyobb pontossággal fogja modellezni a hirtelen lezúduló csapadék okozta eseményeket.

„A modellezés gyors, közel valós idejű szimulációt eredményez természetes és épített környezetben is. Sőt, a közel valós idejű csapadékintenzitási adatok figyelembe vételével, villámárvizek veszélye esetén akár helyi riasztás is kiadható lesz a rendszer alkalmazásával” – fejtette ki Brunbauer Ottó. A vezérigazgató hozzátette: a Geodézia által kidolgozott technológia és a kutatás-fejlesztés során kialakuló számítástechnikai megoldások olyan piaci szolgáltatást tesznek lehetővé, amely Magyarország mellett más országokból is jelentős érdeklődésre tarthat majd számot az elkövetkező időszakban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .