Blogzine

Feldübörög a miskolci innováció versenymotorja

A legmodernebb alkalmazott anyagtudományon alapuló, korszerű anyagtechnológiákat, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszereket fejlesztenek már most a Miskolci Egyetemen. Egy ehhez szükséges új épületet nemrégiben, június elején adtak át. Az ipari szereplőkkel együttműködő innovációs központ 5,84 milliárd forintos beruházása zömmel uniós támogatásból valósult meg. A projektet Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke az egyetem vezetésével együtt adta át.

Nagyon nagyot lépett előre június elején Miskolc városa, azon belül is a Miskolci Egyetem, azon belül pedig a Műszaki Anyagtudományi Kar, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar, amely a jövőben egy teljesen felújított, látványosan felszerelt épületszárnyban építheti a jövőt. Most adták át ugyanis a közel 6 milliárd forintos összköltséggel épült Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) projektet.

Az új épületszárnyban a kutatás-fejlesztés már most négy kiemelt nagyvállalati partnerrel, a BorsodChemmel, a Robert Bosch-sal, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-vel (ÉMI), valamint a Bosch generátorokat és indítómotorokat gyártó részlegéből alakult (egy kínai befektető által felvásárolt) globális multi magyar leányával, a Starters E-Components Generators Automotive (SEG Automotive) Hungary Kft.-vel zajlik.

Az utóbbi partnernek például egészen egyedi, szénalapú kenőanyagot fejlesztenek, az ÉMI-nek több innovatív építési megoldás is készül, míg a BorsodChem számára poliuretán habok kémiai összetételét kísérletezik ki, illetve teszt gyártósorral dolgoznak.

Sőt, e Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) kutatói hálózatát immár egy hegesztőrobot és egy fémet nyomtatni képes, egyenként is 40-50 millió forintos berendezés is szolgálja – árulta el az Insiderblog-nak Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja, aki csapatával évek óta dolgozik azon, hogy Miskolc valóban elfoglalhassa a kompetenciái alapján őt megillető helyet a magyar innovációs ökoszisztémában.

Ehhez háttérként ott van a 8 karból álló Miskolci Egyetem 1300 fős gárdája, akiknek több mint a fele oktató, köztük csaknem 400 fő mérnök. A FIEK abban is segít, hogy az ő munkájuk a mainál jobban piaci alapokra kerüljön, és jobban hasznosuljon a vállalati szférában. Karöltve persze a helyi diákok lendületével és lelkesedésével.
És egy innovációs központ nem is lenne igazi innovációs központ startup bázis nélkül. Ehhez partnerként ott van a BnL Start Partners inkubátor, amelyet egyébként a Miskolcról indult IND (ma Mysis) alapítója, Vinnai Balázs hívott életre. De kevesen tudják, hogy egy másik nagy hazai siker-startup, a Szallas.hu is az északkeleti nagyvárosból indult.

A mai hallgatóknak és startuppereknek sincsen rossz dolguk, hiszen a Miskolci Egyetem FIEK épületében vadonatúj, igen látványos Co-Working irodákat is kialakítottak. A szomszédban pedig anyagtudományi labor van, köztük az említett új fém 3D nyomtatóval és egy programozható ipari hegesztőrobottal, azért, hogy élesben kipróbálhassák a fent említett, illetve a jövőben beszálló további ipari partnerekkel közös projekteket. Természetesen közel sem kizárólag anyagtudományi és ahhoz kapcsolódó, hanem szinte bármilyen szoftveres és hardveres ötlet fejlesztésének támogatása szóba jöhet.

(x)

Megosztás