Szorosabbá vált az együttműködés Szlovákiával

Az angol volt a közös nyelv a csütörtök délutáni szlovák-magyar üzleti fórumon, ahol számos cég találhatott egymásra, miközben a két állam kereskedelmi és üzletfejlesztési szakpolitikusai fontos megállapodást írtak alá.


A klasszikus kereskedelmi áruforgalom mellett multiszektorálissá válnak a gazdasági együttműködések Szlovákia és Magyarország között. A Magyar Nemzeti Kereskedőház által 2016. december 8-án, Budapesten megrendezett Magyar-Szlovák Üzleti Fórumon több mint 100 szlovák és magyar üzletember vett részt, illetve aláírásra került egy kétoldalú együttműködési megállapodás is.

Szlovákia Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok dinamikusan fejlődnek. A Szlovákiába irányuló magyar kivitel 2015-ben 8%-kal bővült, összesen több mint 4,5 milliárd eurót ért el. Mindezekre tekintettel a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Magyar-Szlovák Üzleti Fórumot tartott Budapesten, több mint 100 üzletember részvételével.

A kétoldalú gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok élénkítését célzó fórumon közel 30 szlovák és 85 magyar cég vett részt. Az üzletember találkozón résztvevő vállalkozóknak lehetőségük nyílt konkrét együttműködésekről, üzleti lehetőségekről tárgyalásokat folytatni a hagyományos iparági együttműködési kereteken túl, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a megújuló energia, a hulladékgazdálkodás, a gépipar és az egészségipar területeit érintve.

Az esemény keretében Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója és Tibor Bucek, a Szlovák Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (SARIO) külkereskedelmi igazgatója együttműködési megállapodást írt alá  (képünkön az ünnepélyes aláírás pillanata).

A megállapodás célja a két ország vállalkozásai közti kapcsolatok elmélyítése, a regionális együttműködések fejlesztése, a határ menti térségek intenzív fejlesztése, illetve a kutatás-fejlesztés területén való kooperáció kiszélesítése.
„Célunk az üzleti fórum és az együttműködési megállapodás aláírásával egy irányba mutat, minél inkább multiszektorálissá tenni a gazdasági együttműködésünket harmadik legjelentősebb kereskedelmi partner országunkkal, Szlovákiával” – fogalmazott Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Számos új határátkelő megnyitása is várható a közeljövőben, mely nem csupán a kétoldalú áru- és teherforgalomra gyakorol pozitív hatást, hanem az olyan már létező határokon átívelő gazdasági együttműködéseket is megerősítheti, mint a Győr-Pozsony, Győr-Dunaszerdahely, vagy a Miskolc-Kassa kapcsolatok.

„A kétoldalú kapcsolatok további fejlesztése mindkét ország számára kölcsönösen előnyös érdekeket hordoz magában, legyen szó energiabiztonságról, vagy épp a regionális fejlesztések megvalósításához elérhető, Európai Uniós források felhasználásáról” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház összesen 7 regionális irodát hozott létre a Felvidéken, Rimaszombaton, Érsekújváron, Kassán, Ipolyságban, Dunaszerdahelyen, Párkányon és Királyhelmecen. A regionális irodák feladata a határ menti magyar-magyar gazdasági kapcsolatok erősítése, mely adóbevételek és új munkahelyek formájában Szlovákia gazdasági fejlődéséhez is hozzájárul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .