Hajrázhat a régiós M&A piac

Ahogy 2016 harmadik negyedévében, a negyedikben is az ipar és vegyipar szektor volt a legerősebb a felvásárlási ügyletek ötödével. Ezt a kiskereskedelmi (17,8%), az üzleti szolgáltatások (15,6%) és a Technológia, Média és Telecom (13,3%) szektor követte. A legalacsonyabb üzletkötési szám ezúttal a pénzügyi szektorban volt látható, a 3 üzlet a piac 6,7%-át jelentette. A gyenge eredmény ellenére a régióban továbbra is fontos marad a szektor, hiszen a megkötött 3 üzletből kettő (a grúziai és lengyel pénzintézet) a régió legnagyobb üzlete közé tartozik.

A tíz legnagyobb üzletkötés összesen 1,4 Mrd USD-t ért, ami a tranzakciós érték mintegy 60%-a. Az év harmadik negyedévében megfigyelhető érdekes jelenség volt az országokon belüli tranzakciók száma – a top10 üzletből 7 esetében az ajánlattevő és a felvásárolt vállalat is az ugyanazok országban volt. Ezek közül Lengyelországé 3 tranzakcióval a legnagyobb szám.
A növekvő üzleti optimizmus hatására erősödő aktivitást várhatunk. Az eladási és vételárak közelítenek egymáshoz, a magántőke és adósságfinanszírozás is egyre elérhetőbb, amik következtében számíthatunk a M&A tevékenység mind mennyiségében, mint mértékében való növekedésére. A piacon elérhető információk alapján jelenleg 766 folyamatban lévő, vagy várható akvizíciót látunk, amivel a régiónk a HORIZONS (a BDO global elemzői kiadványa) legutóbbi számában szereplő régiók közül a harmadik helyre lépett, majdnem utolérve Kínát – magyarázza Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere, a Horizons CEE&CIS régió szerzője. ha az alapkamatok továbbra is alacsonyak maradnak és az üzleti bizalom továbbra is növekszik.
A BDO Heat Chart alapján továbbra is az ipar és vegyipar szektort várjuk győztesnek 198 üzletkötéssel (26%), mögötte a kiskereskedelem 165 (22%) és a TMT (technológia, média és telekommunikáció) 112 (15%) lehet dobogós. Az ábra másik végén a gyógyszeripar, gyógyászati és biotech szektor 33, a leisure (szórakoztatás szektor) 36 előre látható akvizícióval rendelkezik.

Annak ellenére tehát, hogy 2016 harmadik negyedévére jósolt aktivitás nem valósult meg, az utolsó negyedévben növekedésre számítunk. Az elemzők arra számítanak, hogy a stratégiai vásárlók fogják dominálni a piacot, mert az organikus növekedés kilátásai korlátozottak. Továbbra is jelentős elérhető szabad tőkét látunk, hiszen az elmúlt időszak tőkehalmozásai következtében felgyűlt pénznek mindenképpen helyet keresnek. A pozitív makroökonómiai hatások és az országokon átnyúló befektetők folyamatos érdeklődésének eredményeképp hiszünk az M&A piac határozott növekedésében.
A magyarországi fúziós és cégfelvásárlási piac a régión belül is kicsinek mondható, a hazai piacon a tranzakciók többsége 50 millió USD alatti. A hazai piacon elsősorban a TMT (technológia, média, telekom), az ipari (elsősorban autóipar), valamint az ingatlan szektorban észlelhető erős aktivitás, és ez várhatóan az év hátralévő részére is jellemző lesz” – tette hozzá a BDO Magyarország szakértője.
Középtávon a hazai tranzakciós aktivitás egyik fő motorja lehet, hogy a magyar középvállalatok egy részénél generációváltás vált időszerűvé, ugyanakkor az idősödő tulajdonosi kör sokszor nem tudja kinek továbbadni a vállalat vezetését, így a cégeladás mellett döntenek.
A BDO Horizons magazin tanulmányai elektronikus formában itt érhetőek el: https://www.bdo.global/en-gb/microsites/bdo-horizons/horizons
A BDO Magyarország a BDO International tagja, az ország legnagyobb magyar tulajdonban lévő professzionális könyvvizsgáló és tanácsadó vállalata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .