Blogzine

Pénzügyi tervvel is készülünk a nyugdíjra

A magyarok közel kétharmada tud a nyugdíjbiztosításokhoz kapcsolt adójóváírási lehetőségről. A magyar lakosság 36 százaléka már tudatos pénzügyi tervvel készül a nyugdíjas éveire – derül ki az NN Biztosító reprezentatív kutatásából. A felmérés szerint a magyarok kétharmada tisztában van a nyugdíjbiztosításokhoz kapcsolódó adójóváírási lehetőséggel is.

Egyre jobban foglalkoztatják a magyarokat a nyugdíjas évek finanszírozási kérdései: az NN Biztosító felnőtt lakosság körében végzett, reprezentatív felmérésének eredménye szerint a lakosság 36 százaléka már készít valamilyen tudatos pénzügyi tervet az időskori éveire vonatkozóan, és ennek érdekében a havi jövedelmének legalább 10 százalékát félre is teszi. A kutatás szerint a megkérdezettek 29 százaléka ugyanakkor egyelőre a túlélésre rendezkedett be, vagyis örül, ha a napi kiadásait fedezni tudják a bevételei, illetve képes gondoskodni a családjáról. Ez az álláspont viszont elsősorban a fiatalabb korosztályra jellemző: a 40 év alattiak nagyjából egyharmada vélekedik így.

A válaszadók 19 százaléka bízik abban, hogy a gyermekei is segítenek majd idősebb korában, ám ezzel együtt, ha tud, akkor takarékoskodik, és 14 százalék azoknak az aránya, akik még mindig bíznak az állami ellátórendszerben. Figyelemre méltó viszont, hogy az ingatlanjuk, egyéb nagyobb értékük eladásával nagyon kevesen számolnak a nyugdíjas évek finanszírozása kapcsán, arányuk mindössze 6 százalékot tesz ki. A saját ingatlan eladására egyébként a fiatal korosztály a leginkább nyitott, a kor előrehaladtával viszont nő a ragaszkodás a jelenlegi lakáshoz.

A nyugdíjas évekkel kapcsolatos felelősségérzet növekedését jelzi az is, hogy a válaszadók többsége – 68 százaléka – valamilyen formában befektetné a pénzét, ha váratlanul ötmillió forinthoz jutna: ezen belül 18 százalék az összeg felét kifejezetten nyugdíjcélra tenné félre.

Szintén biztató jel a nyugdíjcélú megtakarítások jövőbeni alakulása szempontjából, hogy a megkérdezettek közel kétharmada – 62 százaléka – tud a nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó adójóváírásról is, sőt, a 40 év felettieknél a 75 százalékot is meghaladja ez az arány. Ugyanakkor a nyugdíjbiztosításra igénybe vehető adójóváírás maximumával – amely évi 130 ezer forint – csak az arról tudó 36 százalék van pontosan tisztában, és azt is csak a megkérdezettek egyharmada tudja, hogy lejáratkor, azaz a szerződés megkötésekor érvényes öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor kaphatja kézhez a nyugdíjbiztosításban felgyűlt megtakarításait.

„A felmérésünk eredményei alapján fokozatosan nő azoknak az aránya Magyarországon, akik tudatosan készülnek a nyugdíjas éveikre. Az is látszik ugyanakkor, hogy még bőven lehet javítani az arányokon, és a nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó lehetőségekkel sincs még a többség tisztában” – nyilatkozta Csanda Gergely, az NN Biztosító kommunikációs vezetője.

Az NN Biztosító Zrt. az NN Group tagja, amely nyilvánosan jegyzett részvénytársaság. Az NN Group biztosítási és vagyonkezelő cégcsoport, mely 18 országban van jelen, erős piaci pozíciókban Európában és Japánban. A cégcsoport Hollandiából indult és 170 éves múltra tekint vissza. Több mint 12 000 munkatársával az NN Group célja az, hogy magas színvonalú termékeket és szolgáltatásokat nyújtson 15 millió ügyfelének.

Az NN Biztosító, Nationale-Nederlanden néven jelent meg 1991-ben. 1997 óta minden évben piacvezető a magyar életbiztosítási piacon, és számos, kiemelkedően sikeres élet- és nyugdíjbiztosítási terméket vezetett be elsőként Magyarországon.

Megosztás