Blogzine

A magyar-szlovén gazdasági kapcsolatok Közép-Európa versenyképességét erősítik

A Start-up Initiative Slovenia csatlakozott a közép-európai Regionális Start-Up Együttműködéshez. Ez meghatározóan járulhat hozzá a V4 országok versenyképességének  javításához.
Az iparpolitikák összehangolásáról, a digitalizáció, valamint az elektromobilitás területén az együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Varga Mihály Zdravko Počivalšek szlovén gazdaságfejlesztésért és technológiáért felelős miniszterrel. A nemzetgazdasági miniszter kijelentette: a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a határon átnyúló programok révén segítsék a két ország vállalkozásainak együttműködését.

A hagyományosan jó gazdasági kapcsolatok mellett az ipar modernizációja, a digitalizáció fejlődésére épülő úgynevezett 4. ipari forradalom új együttműködési lehetőségeket kínál hazánk és Szlovénia számára – szögezte le Varga Mihály. Kiemelte: régiónk egyik legmodernebb – a gépjárműgyártás jövőjét szolgáló – tesztpályája épül Zalaegerszegen, amely cégek közös fejlesztéseinek lehet új terepe. A szakminiszter elmondta, szlovén kollégájával egyeztetett egy elektromobilitási együttműködési megállapodás előkészítéséről. Kiemelte, az elektromobilitási szolgáltatók tevékenységének regionális összehangolása a fogyasztók szempontjából hosszútávon elengedhetetlen.

Varga Mihály a találkozót követően elmondta: hazánk támogatja, hogy Szlovénia szorosabbra fűzze gazdasági kapcsolatait a Visegrádi Négyek (V4) országaival különös tekintettel a régió versenyképességét elősegítő kooperációkra. A két kormány a szakmai szervezetek együttműködésének ösztönzésével szeretnék kiterjeszteni a régió fejlődésének esélyeit. A tárgyalás kiemelt témája volt Budapest olimpiai pályázata, amelyet a szlovén fél is kiemelten támogat. Egy sikeres pályázat példátlan lehetőség nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa számára – fogalmazott Varga Mihály.

A megbeszélést követően Matej Rus, a Start-up Initiative Slovenia elnökségi tagja és Hild Imre, a Magyar Innovációs Szövetség Start UP divíziójának vezetője ünnepélyes keretek között írta alá a szlovén szervezet csatlakozását a közép-európai Regionális Start Up Együttműködéshez.  A V4 Plus országok versenyképességének javítása mellett az új együttműködés elősegítheti a humánerőforrás és tehetségvonzás erősítését, valamint az üzleti vállalkozási kultúra színvonalának emelését – hangsúlyozta Varga Mihály

Megosztás