Szupergyors mosógéppel a nemzetközi piac felé

Interjú Fischer Zoltánnal, a Leap alapítójával finanszírozásról, mentorokról és a hatmilliós fődíjú; sőt 46 milliós befektetetéssel csábító InnoEnergy PowerUp! versenyről.

Szeptember 11-ig tart a jelentkezési időszak Európa legnagyobb, fenntartható energiaipari startupoknak szóló versenyére.  
Az InnoEnergy PowerUp! a 20.000 eurós fődíj mellett ritka lehetőség a nemzetközi piacra lépésre, amihez a kiválasztott projektek szakmai támogatást és kapcsolatrendszert, valamint akár 150.000 eurós befektetést is kaphatnak.
Tavaly két magyar startup, a GreenerGizer és a Leap is döntőbe jutott. Utóbbi alapítóját, Fischer Zoltánt kérdeztük a versenyről és szupergyors mosógépeket fejlesztő, saját startupjáról.

— Mit tud egy Leap termék, miben más, mint egy átlagos mosógép?

— Célunk a gyorsabb és energiatakarékosabb mosás. Ezt egy eltérő mosási elvvel valósítjuk meg, ami lehetővé teszi a jelenlegi 30-90 perces mosási időkkel szemben a 15 perces tisztára mosást a legtöbb hétköznapi szennyeződés esetén, nagyjából fele olyan áram és 20-30%-kal alacsonyabb vízfogyasztás mellett. Először mosodák számára fejlesztünk mosógépet erre a mosási elvre alapozva.

— Hogy jött az ötlet, mióta tökéletesíted a találmányodat?

— Édesapám 15 éve dolgozott egy gyorsabb és energiatakarékosabb mosógép elvén, de ütőképes üzleti koncepció híján csendben elsikkadt a dolog. Néhány éve arra jutottam, hogy nem szabad veszni hagyni az eredményeit, és nekiláttam, hogy működő prototípust és egy komoly üzleti modellt készítsek belőlük.

— Mennyire volt rögös az út?

— A kezdetekkor egyáltalán nem voltak adottak a feltételek. Kialakítottam egy sarkot a garzonlakásomban és munka mellett barkácsoltam az első modellt. Ez úgy, ahogy működött, a második modell azonban gyakorlatilag szétesett, pedig rengeteg munkaórám volt benne. Ekkor úgy éreztem, hogy nem vezet a dolog sehova, feladom. Aztán mégis megépítettem a harmadik verziót, ami már megbízhatóan működött.

— Hogyan dolgoztok együtt az InnoEnergyvel?

— Tavaly a legjobb 10 közé jutottunk a PowerUp! (akkor még Kickoff) versenyen és bár nem kaptunk díjat, az InnoEnergy és velük együttműködő más külföldi befektetők is láttak fantáziát az ötletünkben. Viszont a prototípusunk továbbfejlesztést igényel, ezért egy olyan megállapodási szándékot fogalmaztunk meg, hogy akkor tudunk továbblépni, ha a fent említett eredményeket tartósan biztosítani tudjuk egy megfelelő prototípus megépítésével. Most ezen dolgozunk.

— Tehát pályáznotok kell az idei PowerUp! versenyen is?

— Nem, ha valakit a verseny során kiválasztanak, már egy egyedi megállapodás mentén léphet tovább.

— Mit tartasz a “startupper-lét” legnagyobb buktatójának?

— Egy startupper felé elvárás, hogy merjen nagyot álmodni, hiszen ettől startupper. De eleve nemzetközi piacot célozni csak kiváló ötlettel, csapattal, üzleti modellel és praktikus gondolkodással lehet. Ami nagyon sajátossá teszi a startup indulást és növekedést az a finanszírozás. Nem lehet tipikus induló kisvállalkozós léptékben gondolkodni. Mindent úgy kell előkészíteni, hogy gyors nemzetközi növekedést tudjon elérni a cég, és csak akkor fektet bele valaki, ha ennek a komoly esélyét látja. Tehát az ötletet már a 0. ponton, 0 erőforrásból bizonyíthatóvá, eladhatóvá kell tenni.

— Külföldön jobb a helyzet?

— Nyugaton ez másképp van, ott a pre-seed finanszírozás alapmegoldása a 3F (Friends, Family and Fools). Ebből például Amerikában könnyedén összejön 100.000 $, ami már elég lehet egy prototípus előállítására, és a bizonyításra. Itthon ez túl sok pénz. Családtól és barátoktól jó, ha 1-1 millió forint összejön és ez is nagyon megterhelő a kapcsolatokra nézve.

— Ennek fényében milyen lehetőségei vannak ma Magyarországon egy startupnak, ha fejlődni szeretne?

— Nehéz általánosságokat megfogalmazni, de talán az törvényszerű, hogy minél fejlettebb, minél több fórumon bizonyított, annál több lehetősége van. Nagyobb a kapcsolatrendszere és a mozgástere. Többek között ezért volt jó végigcsinálni a PowerUp! versenyt. Az elődöntőket és a döntőt megelőző többnapos workshopok alatt több nemzetközi mentor és befektető is látott minket, foglalkozott velünk és a megfelelő kérdésekkel és meglátásokkal segítettek tökéletesíteni nem csak a pitch anyagunkat, de magát az üzleti és termékkoncepciónkat is. Ezekből a célzott beszélgetésekből pedig, ha minden jól megy egy 120.000 eurós befektetés lesz az InnoEnergy részéről.

Szerintem ilyen célzott beszélgetésekre kell törekedni lehetséges ügyfelekkel, szakemberekkel, célközönséggel. Az út során rengeteg minden letisztul, formálódik. És amikor ez elér egy bizonyos fejlettséget, már lehet keresni egy-egy kollégát, társalapítót, majd befektetőt is. A folyamat azonban az alapítók fejlődését is megköveteli: rugalmasnak, nyitottnak és kreatívnak kell lenniük, ha be akarják fogadni a visszajelzéseket, és azoknak megfelelően formálni a fejlesztést. Különben biztosan bukás a vége.

— Miért fontos egy startup számára, hogy nemzetközi piacra léphessen?

— Csak azért, mert ettől startup. Inkább onnan közelíteném meg a dolgot, hogy az ötlettől függ, hogy azt helyi, regionális, vagy világszinten érdemes-e csinálni. Lehet szuper helyi vállalkozást létrehozni, ami elég sikeres ahhoz, hogy eltartson néhány családot. Ha szeretjük csinálni, akkor miért ne. Viszont startupot olyan termékből vagy szolgáltatásból érdemes csinálni, ami bárhova szállítható a világon. Ja, és persze legyen annyival jobb a konkurenseknél, hogy az gyors növekedési potenciált jelentsen.

Ha egy ilyen adottságú cég nem lép nemzetközi szintre, akkor helyi piacon tengődik, és várhatóan azt sem sokáig, mert egy nagyobb cég át fogja venni a helyét. Az InnoEnergy PowerUp! versenynek ezért is a nemzetköziség a legfőbb értéke.

— Mennyi saját tőkebefektetést várnak általában a startupoktól? Mennyi jöhet a tapasztalatok szerint kintről?

— Fejlettségi stádiumtól függ. Elvileg bármennyi pénz jöhet. Nekem mondták már azt magyarországi tőkealapnál is, hogy több milliárd forintot is tudnak adni, ha már ott tartunk, hogy értékesítés alatt álló termékünk van. Amennyi indokolt, annyit lehet kapni. Csak nagyon indokoltnak kell lennie. :)

Konkrétan saját tőkét sokszor nem is várnak el sem itthon, sem külföldön, csak azt, hogy kellően valid legyen a projekt. Van, amibe elég lehet néhány tízezer forintot rakni + sok munkát, és már valid. De láttam már olyan ötletet, aminek csak a bizonyítása is rettentő tőkeigényes lett volna. Ezek általában nem kapnak befektetést, mert legfeljebb egy államnak lehet érdemes belefektetnie.

— Hogyan néz ki egy nemzetközi pályáztatási folyamat?

— Azt hiszem, hogy szinte mindig többlépcsős. Az InnoEnergynél például először be kellett adni egy részletes leírást a projektről. Mire jó? Kiknek szól? Hogy fogjuk eladni? Mennyiből? Mikorra? Hogyan? Ez alapján juthatott be egy projekt egy nemzeti szintű elődöntőbe, aztán 8-10 csapatból jutott be 2 csapat – köztük mi – a nemzetközi döntőbe. Ez tavaly Varsóban volt megtartva, ahol a már említett workshopok után 10 csapat adott elő pitch-et egy befektetői zsűri és érdeklődő közönség előtt. Közülük hárman kaptak díjat – például a magyar GreenerGizer is -, mi pedig a többiekkel együtt a befektetés lehetőségét.

— Mi a következő lépésetek?

— Az InnoEnergy első befektetésére fél év múlva számítunk, hogy eljussunk a prototípustól a gyártás-előkészítés szakaszáig. Pár év múlva már mindenképpen szeretnénk kis példányszámban elkezdeni a gyártást, hogy aztán egy évre rá már sorozatban tudjunk gyártatni.

Az InnoEnergyről:

Az InnoEnergy a fenntartható energiagazdálkodást érintő fejlesztések motorja Európában. A folyamat minden szintjén segíti, és anyagilag támogatja az innovációt, a tantermektől kezdve a vásárlókig. Partnerhálózatán keresztül Európát átívelő kapcsolatok jöhetnek létre, közelebb hozván egymáshoz a feltalálókat, az iparág képviselőit, a vállalkozókat, a piacokat, a diplomásokat, a munkáltatókat, a kutatókat és a nagyvállalatokat.

Munkájuk az innovációt érintő három fő területen folyik:

  • az oktatásban olyan ambiciózus, képzett munkaerő kinevelése a cél, amely az ipar jövője érdekében átlátja, hogy miből áll a fenntarthatóság, s hogy mit követel meg maga az ágazat
  • az innovációs projektek alkalmával közelebb hozzuk az ötleteket, a fejlesztőket és az iparágak képviselőit, hogy együttműködésük révén olyan üzletileg is fenntartható termékek és szolgáltatások jöjjenek létre, amelyek valódi eredményeket képesek felmutatni
  • a vállalkozások beindításának támogatásával segítjük a vállalkozókat és a start-up cégeket, hogy gyorsan és fenntartható módon járuljanak hozzá a globális energia-ökoszisztémához.

A különböző tudományágaknak a bevonásával maximalizálják ezek együttes hatását, felgyorsítják a piacra szabott megoldások fejlesztését, és olyan termékeny környezetet teremtenek, ahol a munkájuk innovatív eredményeit értékesíthetik.

Az InnoEnergyt 2010-ben alapították, és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával működik. (x)

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .