Blogzine

Elkészült a startup skillek legátfogóbb vizualizációja

Turcsán „Shy” Tamás gondolt egyet és megrajzolta a startup ökoszisztéma periódusos rendszerét. Az Facebookon, és a Linkedinen is pillanatok alatt sikeres lett a stílusos skilltérkép.

Ritka, hogy egy stanfordi professor Shy barátom képét likeolja a Facebookon. Úgy tűnik, most mégis történt valami olyan, ami nagyon megragadta az internet startupok iránt érdeklődő népét.

Pár éve pont itt nálunk látott napvilágot egy a hazai ökoszisztémát átvilágító vizualizáció, amelyen szintén sokat dolgozott. Most azonban valami sokkal egyedibb dolog állt össze az elmúl 10 év tapasztalataiból. Látszik rajta, hogy a sokat keresett titkos összetevő, a részletekben lakozik. A csapat és annak tagjai képességeikbe kódolva hordozzák magukban az eljövendő sikert vagy kudarcot. A nem megfelelő kombináció, elegy, vagy „vegyület” a szervezet hiányosságait is megmutathatja.

A sok éves startup tanácsadói szerep láthatóan kiváló ihletet adott a skilltérkép elkészítéséhez, a rengeteg projekt pedig szabályszerűségeket mutató hasonlóságai rendszerré álltak össze.

Maga a rendszer érdekes összesítést ad a startupok életciklusában megjelenő összes szereplőről, illetve részletesen foglalkozik az egyes szereplők skilljeivel is. A startupok legnagyobb problémája, hogy legtöbbször fogalmuk sincs, hogy honnan várhatnak megfelelő kompetenciákat.

Az első néhány kollégáig egyszerű a dolog, de ahogy nő a vállalkozás egyre nehezebb felépíteni a rendszert. Azt szoktuk mondani, hogy az elején kell egy hustler, aki viszi az egészet a hátán, egy hacker, aki leprogramozza, egy designer, aki megtervezi vizuálisan, és lehetőleg egy sale-es, aki eladja a vevőknek. De mi van utána?

A legnagyobb kérdés, ki legyen a következő munkatárs? Milyen képességekkel rendelkezzen a marketinges? Érdemes-e feladni egy hirdetést, amelyben programozni is tudó marketingest keresünk?

A Startup skillek periodusos rendszere világossá teszi, hogy noha vannak átfedések a különböző szerepek között, markánsan el kell határolni a marketinges munkáját a sales vezetőétől. A kommunikációs képességnek ugyan erősen meg kell lennie az alapítóban, de ne a vezető programozótól várjuk a verseny győztes pitchet.

Végtelenül egyszerűnek tűnhetnek ezek az összefüggések, mégis egy cég tizedik munkavállalója után érdemes elgondolkodni, hogy nem kellene egy HR-es, aki majd főállásban hajtja fel nekünk a tehetségeket.

Amit tény, hogy nem árt egy kicsit megállni, ha újabb kollégát keresünk. A Startup skillek most elkészült vizuálizációja segíthet ebben a gondolkodásban azzal, hogy átláthatóvá teszi a rendszert.

A skilltérkép külön foglalkozik a soft skillekkel, amelyek nélkül az egész startup láz nem működne. A rendszerben felsorolt 25 képesség mindegyike természetesen nincs meg a startup vállalkozókban egyszerre, de ha a listában találhatók közül jó néhányat megtaláltál magadban érdemes elgondolkozni, hogy mit is kezdhetnél a jó ötleteiddel.

A vizualizációt a szerző Creative Commons jelzéssel tette mindenki számára elérhetővé és egy a turcsantamas@gmail.com címre küldött kérésre nagyfelbontásban is elküldi az érdeklődőknek! Írj Neki, ha kíváncsi vagy a részletekre.

Megosztás