Blogzine

Mobil cserépkályha, napelem-telepítés, tűzifa ára – mire kerestek rá a magyarok a rezsicsökkentés módosítása után?

Ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés az internetes keresések alapján is a napelemek, a kandallók és cserépkályhák iránt a kormány rezsicsökkentésre vonatkozó bejelentése után, derült ki az Avantgarde Digital kommunikációs ügynökség elemzéséből. A Google statisztikái alapján a napelemekre a legtöbben Pest, a tűzifára Zala, a szénre pedig Komárom-Esztergom megyében kerestek rá.
Július 13-án jelentette be a magyar kormány, hogy a rezsicsökkentést az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig tartja fenn. Ma, július 21-én Németh Szilárd, rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy az áram piaci ára a rezsicsökkentett ár közel duplája, míg a gáz esetében több mint hétszerese lesz.

Az Avantgarde kutatásából kiderült, hogy a gáz esetében a magyarok helyettesítő termék után néztek, a Google 1-túl 100-ig terjedő népszerűségi indexének maximális, 100-as értékét érték el a cserépkályhára vonatkozó keresések és a hordozható cserépkályha iránti érdeklődés 700%-kal nőtt. A kandallók gyakorlatilag minden típusa iránti érdeklődés szintén soha nem látott magasságokba ugrott, a kandallók árára 110%-kal többen kerestek rá.
Az otthon töltött e-autók fogyasztása az áramszámla komoly hányadát teheti ki és az intézkedések hatására a villanyautósok körében is megindult a számolgatás, ezt igazolja, hogy az elektromos autók fogyasztása kifejezésre is korábban nem tapasztalt mértékben kerestek rá.
A napelemekre vonatkozó keresések száma komoly növekedésnek indult, a legtöbben Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében puhatolóztak ebben az irányban. A solar panelekkel kapcsolatban főleg az 5 kW-os napelemrendszerek, illetve a telepítés árára voltak kíváncsiak. A napelem telepítés kifejezést 650%-kal, a napelem rendszer árak keresőszavakat 300%-kal többen ütötték be a keresőbe. A napelemek népszerűsége az elmúlt években egyébként is folyamatosan nőtt az internetes keresésekben.

A tűzifa esetében többnyire az árára voltak kíváncsiak az emberek, jellemzően Pest, Zala, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A szén árára 1500%-kal többen kerestek rá, mint korábban.
Jelentős növekedésnek indultak az egyes energiaszolgáltatók ügyfélszolgálatának elérhetőségére vonatkozó keresések is, arról nem is beszélve, hogy ezzel összefüggésben a már említett 100-as maximumot érte el a diktálás és átalány kifejezés is. A gáz átalány módosítására még soha nem kerestek rá annyian, mint az elmúlt napokban.

Megosztás