Robot porszívó, okos csirkeól és papírkosár

A diákokkal folytatott párbeszéd a pályaorientációban és a tehetséggondozásban megoldás a szakember-utánpótlás problémájára.
A MEE tudja, hogy mi a pálya!

Porszívóból robot, okos csirkeól és papírkosár, egy kesztyű, ami segíti a jelnyelvi kommunikációt, csak néhány példa arra, hogy a diákok kreativitása és kapcsolódó szaktudása, napjainkban már nem ismer határokat. A műszaki pálya vonzó, érdekes és stabil, kiszámítható jövőképet biztosít a fiatalok számára.
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztivál főszervezőjeként több mint 10.000 diáknak mutatta meg a műszaki szakmák szépségét annak érdekében, hogy a pályaválasztók tudatosan válasszák ezt az életutat.

A műszaki utánpótlás a Magyar Elektrotechnikai Egyesület értelmezésében nem csupán egy probléma, hanem egy megoldandó feladat, egy küldetés.
“Ez a gondolkodás talán annak is köszönhető, hogy a 2017-es év is alátámasztotta, hogy a pályaválasztó célcsoportot megismerve, a nyelvüket beszélve, pozitív hatással lehetünk az életükre, képesek vagyunk hatékonyan támogatni őket egy stabil életpályamodell felépítésében. Nemcsak beszélünk hozzájuk, hanem beszélgetünk velük, és Ők meghallanak minket” – mondta Günthner Attila, a MEE irodavezetője.

A gyakorló villamosipari szakemberek hiánya egy valós tény. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal 2015-17-es adatai szerint évről évre nő az iskola rendszerű és felnőttképzésben résztvevő, végzett, villamos szakterületekhez kapcsolódó hallgatók száma, ugyanakkor a munkaerőpiacon mégis hiány mutatkozik. Fontos tehát, hogy elérjük, hogy a végzett diákok minél nagyobb számban, és a hazánkban helyezkedjenek el a szakmában. Ebben segít, ha a fiatalok tudatosan választják ezt a szakmát.

Többek között ezért is hívták életre három évvel ezelőtt, azt a szakmai mentorprogramot, melynek célja a tehetségek felkutatása, gondozása és kibontakoztatása. A MEE azon dolgozik, hogy végigkísérje a diákokat a pályaválasztástól az elhelyezkedésig, és ebben támogatja a szakképzés-irányítás.

Megmutatjuk, hogy Mi a pálya!

Sok esetben a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy egy-egy szakmához milyen valós kihívások, jövőbeni hivatások, feladatkörök kapcsolódnak.

A 2017-ben már 6 városban jelenlevő, országos “Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztivál célja, hogy élmény alapon felkeltse a pályaválasztás előtt álló gyerekekben lévő érdeklődést a műszaki pálya iránt, hogy azok tudatosan válasszák ezt a hivatást. Idén 200 település 500 iskolájából, több mint 10.000 pályaválasztó fiatallal folytatott párbeszédet a MEE és az az 50 szakgimnázium, 60 cég és 7 egyetem, akik kiállítóként voltak jelen az eseményen. A diákok eljöttek, jelen voltak, érdeklődtek, nemcsak a helyszínen, de az online közösségi térben is beszélgettek az eseményről.

Működj!, hogy együttműködhessünk!

Az egyre fokozódó konzum-társadalomnak is köszönhető az a több generáción átívelő probléma, miszerint, ha valami nem működik, akkor nem megszereljük, hanem újat veszünk helyette. A fiatalok így sok esetben nem látnak példát arra, hogy milyen kétkezi munkával maradandót alkotni.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum által 2017-ben is meghirdetett MŰKÖDJ! pályázat keretén belül közel 50 kreatív, alkotó, céltudatos műszaki diák nevezte ötletét a felhívásra.

Porszívóból robot, okos csirkeól és papírkosár, egy kesztyű, ami segíti a jelnyelvi kommunikációt, csak néhány azok közül az ötletek közül, amiket meg szeretnének valósítani a pályázók.
A verseny során a szervezők arra voltak kíváncsiak, hogy a diákok túl tudnak-e lépni az elméleti tudáson, meg tudják-e valósítani azt, ami a fejükben van. Egyetlen kritérium volt, hogy az ötlet a valóságban is működjön!

A díjakat a megnyitót követően Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár adta át, beszédében kiemelve a „Mi a pálya?”, valamint a MŰKÖDJ! programok fontosságát.

Az elismerés nem mindennapi. Értéke a jövőben mérhető. Az érdeklődő cégeknek ugyanis lehetőségük van az ötletek alapján kiválasztani, hogy mely diákokat szeretnék támogatni akár az ötletük megvalósításában, akár azt követően. Így könnyedén egymásra találhat diák és munkaadó.
A kiválasztott diákok december 14-én a Működj! díjátadón és kiállításon, személyesen is találkozhattak jövőbeni munkáltatójukkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .