Blogzine

Innovatív fiatalok javítanának az eü-szolgáltatásokon

-Fiatal szakemberek digitális megoldásokkal javítanának az egészségügyi szolgáltatásokon: június 19-22 között, egy 27 órás hackathon keretében, 7 nemzetközi csapat dolgozott olyan digitális megoldások kidolgozásán, amelyekkel Európa elmaradottabb régióban segíthetnek abban, hogy a lakosságnak jobb egészségügyi elérése legyen.
Az EHMA (Európai Egészségügyi Management Szövetség) Budapesten tartott, 2018 évi konferenciájának kísérő rendezvényeként került sor arra az egészségügyi hackatonra (ötletversenyre), amelynek az idei témája: A technológiai és digitális megoldások szerepének növelésével hogyan fejleszthetők Európa kevésbé fejlett területeinek egészségügyi ellátó rendszerei? A versenyre a BME/DEMOLA Budapest, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja és az Educate szervezésében került sor, ahova több mint 100, Európa számos területéről érkező pályázóból választották ki azt a 33 résztvevőt (Magyarországról 5 résztvevőt), akik később 7 csapatban dolgoztak az idei évi probléma megoldásán. Az egészségügyi, mérnöki informatikai, közgazdasági és menedzsment háttérrel rendelkező csapattagok a program első napjának délelőttjén megismerkedtek az úgynevezett Design Thinking, magyarul a tervezői gondolkodás módszertanával, majd ezt használva dolgozták ki az egyes projekteket. A módszertan lényege abban áll, hogy több, egymásra épülő modullal haladnak végig a problémán és jutnak el a megoldásig: első lépésben feltérképezik és szűkítik a problémát, definiálják a szükségletet és a célcsoportot, ötleteket gyűjtenek a probléma megoldására, kidolgozzák a prototípust, majd tesztelik annak használhatóságát és fenntarthatóságát.

A 27 órás program keretében a csapatok az Educate, a Semmelweis Egyetem, a BME/Demola és az EIT Health InnoStars mentorainak segítségével dolgoztak az ötleteiken, amelyeket 22-én a konferencia zárónapján mutattak be a zsűrinek és a 200 fő feletti hallgatóságnak. A csapatok alapvetően abból indultak ki, hogy azokon az elmaradottabb vagy nehezen elérhető európai területeken, amelyekre nehezebben jutnak el az egészségügyi szolgáltatások, melyek azok a digitális megoldások, amelyekkel javítható az alapvető egészségügyi ellátás, vagy éppen segíthetnek a prevencióban. Az EIT Health InnoStars díját a „Stork” nevet viselő csapat ötlete nyerte, akik Európa nehezen elérhető területeire fejlesztettek ki egy olyan gyógyszerszállítási és helyi együttműködési módszert, amellyel a legszükségesebb gyógyszerek rendszeresen eljuthatnak ezekre a területekre is.

Az EHMA nagydíját pedig az „Awsome” csapat nyerte, akik egy nagyon látványos prezentációval mutatták be a tervüket, amelyben egy okostelefonra készült játékkal segítenének az idős családtagok egészségesebb életvitelében, úgy, hogy a feladatokat a fiatalabb generáció segít elvégezni, és az időseket egészséges életmódra tanítani, virtuális és valós jutalmakért cserében. A csapattagok feltérképezték, hogy ma Európában többen rendelkeznek okostelefonnal, mint angol wc-vel, így még az elmaradottabb vagy egyszerűen csak nehezen elérhető európai területekere is érdemes okostelefonra készült alkalmazást fejleszteni, amely feltevésük szerint hatékonyan segít az életvitel változtatásán és így a prevencióban is.

Megosztás