Egy új tőkealap 100 millió eurót fektet növekedési sztorikba

– A Lead Ventures 100 millió eurót fektet be növekedési fázisban levő startupokba Magyarországon és Közép-Európában 5 év alatt. Célpiacok az energetika, a mobilitás, a kereskedelem, az IOT, a vegyipar és a fenntarthatóság.

Öt év alatt 100 millió eurót fektet be a Lead Ventures, Magyarország új tőkealap-kezelője, mely sikeresen zárta két tőkealapjának jegyzését. A cég nemcsak Magyarországon, hanem a régióban is segítené azokat a vállalkozásokat, amelyek további növekedésükhöz tőkét és tudást keresnek.

Az alapkezelő céljai a következők:

– 100 millió euró kihelyezése 5 év alatt,
– rövid távon hazai és közép-európai, hosszú távon európai portfolió kiépítése,
– az első magyar székhelyű, nemzetközi fókuszú kockázati tőke befektető felépítése,
– a befektetések célpontja többek között az energetika, a mobilitás, a kereskedelem, az IOT, a vegyipar és a fenntarthatóság.

A Lead Ventures sikeresen zárta két 50 millió eurós tőkealap jegyzését.

Az egyiket a MOL és az MFB Invest jegyezte le 25-25 millió euró értékben, ez a tőkealap hazai cégekre fókuszál. A másik alap célja a befektetésre váró cégek elérése a régióban és ennek tőkéjét a MOL és az Eximbank biztosítja.

A Lead Ventures a magyar befektetői- és vállalkozói piac hiánypótló kockázati befektetője lesz, hiszen olyan érettebb cégeknek segítene, amelyek már jelentősebb, kétmillió euró feletti befektetéseket keresnek. Az ilyen léptékű befektetésekre eddig kevés példa volt a hazai kockázati tőke piacon, ezeket is jellemzően a nagy, nemzetközi alapok végezték.

A Lead Ventures stratégiai célja, hogy ne csak Magyarországon, hanem egész Európában találjon izgalmas, globális növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokat. A Lead Ventures megalakulása révén a magyar kockázati tőke egész Európában megjelenhet.

“A MOL 2030-as stratégiájának a lényege, hogy nyissunk új iparágak, innovatív megoldások felé is. Abban bízunk, hogy a Lead Ventures-sel együtt a régió következő sikertörténeteinek adhatunk lendületet – mondta Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója.

A Lead Ventures-t Galácz Ábel vezeti. Galácz Ábel a kaliforniai Berkeley egyetemen MBA-zett, az utóbbi 10 évben pedig a MOL ügyvezető igazgatójaként a régió szinte minden országára kiterjedően dolgozott nagyvállalati üzletfejlesztési-, akvizíciós- és üzleti vezetőként.

“Azt látjuk, hogy Magyarországon és a régióban az elmúlt években felnőtt a startupok és a kockázati befektetők első generációja. Ezek a cégek hatalmas eredményeket értek el, nekik köszönhető, hogy a régió felkerült a startup világ térképére” – mondta Galácz Ábel, a Lead Ventures vezérigazgatója. “Mi azzal tudjuk és akarjuk segíteni ezt a közösséget, hogy olyan befektetési alapokat hozunk létre, amelyik a tőkeigényesebb második vagy harmadik befektetési körben tud a partnerük lenni, valamint a befektetésen túl tudás transzferrel is segítjük a növekedési célok elérését.” – tette hozzá.

Az alapkezelő igazgatóságába a Lead Ventures ezért olyan szakembereket választott, akiknek nagyobb cégek működésében illetve fejlesztésében is jelentős tapasztalatuk van. Galácz Ábel mellett az igazgatóság tagja Bacsa György, a MOL stratégiai operáció és üzletfejlesztés ügyvezető igazgatója, Becsei András, az OTP ügyvezető igazgatója és az OTP Jelzálogbank Zrt. vezérigazgatója, Dunai András, a Central Médiacsoport korábbi digitális igazgatója, és Kóbor Miklós kockázati befektetési szakember.

A Lead Ventures által kezelt alapokba a MOL mellett a Magyar Fejlesztési Bank Csoport 25 millió euróval szállt be. “Az uniós és MFB-forrásokat egyaránt kezelő Hiventures-ön keresztül elsősorban a korai fázisú startupokat segítjük az elindulásban – mondta Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója. “Ezzel az alappal a következő életciklusú, érettebb, a piacon már bizonyított cégeket tudjuk támogatni, így az új források nem a versenyt élezik a piacon, sokkal inkább egy egészséges, fenntartható finanszírozási ökoszisztéma kiépülését segítik.” – tette hozzá.

A harmadik befektető Eximbank szintén 25 millió eurót bízott az alapkezelőre. “Az alap révén a magyar tőke regionális szinten is megjelenik, olyan cégek fejlődését támogatjuk, melyek üzleti megoldásai a magyar vállalkozások versenyképességét, export teljesítményét is elősegíthetik. Az új alap földrajzi fókusz és befektetési méret tekintetében is jól kiegészíti az Eximbank befektetésével már jelenleg is működő hazai és nemzetközi alapokat.” – mondta Jákli Gergely, az Eximbank vezérigazgatója

A Lead Ventures tehát elsősorban a következő iparágakban működő cégekben tervez befektetni:

energetika, mobilitás, kereskedelem, vegyipar, fenntarthatóság és internet of things.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .