Blogzine

Java és mobilfejlesztés a jövő?

Milyen programozási nyelvet érdemes tanulni, mit használnak leginkább?

Rekordot döntött az IT Factory: mintegy ezren vettek részt az Android fejlesztői tanfolyamot előkészítő egynapos Java képzésen. Ennek kapcsán Fóti Marcell, az intézmény alapítója elmondta, hogy miközben folyamatosan azt halljuk, hogy az oktatási piac válságban van a nagy . Mégis az Android miatt a Java népszerűsége folyamatosan növekszik, hiszen az androidos programozás egyfajta Java. Az Objective-C is nagyon tör előre, hiszen az Apple maga egy úthenger. Tehát világosan látszik, hogy mindenki Androidra és iOS-re akar alkalmazást csinálni, és a jövőben ez még inkább így lesz. A munkaidőn kívüli képzések pedig azért népszerűek, mert így tudnak csak a résztvevők időt szakítani. Így még a cégek is szívesebben befizetik alkalmazottaikat.

Egyébként  a C továbbra is nagyon erős, hiszen a marsjáró programozásától a hálókártya driver írásáig szinte mindenhez használják. Ugyanakkor a „modern” nyelvek csúcsán a Java áll, a TIOBE index alapján kétszer annyian használják, mint az Objective C-t. A Microsoft pedig a C Sharppal erősen le van maradva, aminek ráadásul maguk is adtak egy nagy pofont a Windows 8 révén, mert arra buzdítja a fejlesztőket, hogy elsősorban HTML 5-ben készítsenek alkalmazásokat az új operációs rendszerre.

A TIOBE Programming Community Indexe alapján a legnépszerűbb programozási nyelv a szinte mindenhez használt C (19,82%), a „modern” nyelvek csúcsán azonban a Java áll (17,19%), a TIOBE index alapján csaknem kétszer annyian használják, mint az Objective C-t (9,48%). Ehhez képest a Microsoft megdöbbentő módon erősen le van maradva a C Sharppal (6,5%), annak ellenére, hogy a vállalati informatikában kezdi valamelyest átvenni a Java helyét, illetve az olyan „ősi” nyelvét is, mint például a Pascal. Ráadásul a C Sharpnak maga a Microsoft is adott egy nagy pofont a Windows 8 révén, mert arra buzdítja a fejlesztőket, hogy elsősorban HTML 5-ben készítsenek alkalmazásokat az új operációs rendszerre.

„Jelenleg mindenki Android és iOS appokat akar fejleszteni, ezért nem meglepő, hogy az előbbi magával rántja az alapjául szolgáló Javát, míg az iPAD-ek az Objective C-t – bár ez utóbbi még alaposan le van maradva” – mondta Fóti Marcell, az IT Factory alapítója.

A TIOBE Programming Community Index alapján a legnépszerűbb programozási nyelvek:

  1. C                           19,822%
  2. Java                      17,193%
  3. Objective-C         9,477%
  4. C++                       9,260%
  5. C#                          6,530%
  6. PHP                       5,669%
  7.  (Visual) Basic      5,120%
  8. Python                  3,895%
  9. Perl                       2,126%
  10. Ruby                    1,802%

 

 

Megosztás

3 thoughts on “Java és mobilfejlesztés a jövő?

  • Zabalint

    Én egy rövid ideig fejlesztettem Objective C-ben, de C++ vagy Java után nem kívánom senkinek. Nyilván az iOS előretörése miatt jött fel ennyire, és mivel ott jailbreak nélkül csak appstore-ról lehet leszedni appokat, ellentétben az Androiddal, valamint pénzesebb a felhasználó réteg és a szokásaik is mások, ezért annak ellenére, hogy az Androidnak nagyobb a részesedése, az iOS-re valószínűleg kifizetődőbb fejleszteni.

    Sajnos a tiobe indexből nem derül ki, hogy a Java részesedéséből mennyi az Android SDK és mennyi az Oracle/Sun Java, pedig érdekes lenne utóbbi, hogy valójában mennyire erős a C#-al szemben, jelenleg mondjuk Magyarországon jóval több a Java EE álláshirdetés, mint az ASP .NET.

  • Zabalint

    Mondjuk azt feltételezem, hogy a Visual Basic is nagyrészt nem VB6, bár kifutó projekt abból is lehet még elég sok, hanem .NET.

Comments are closed.