Blogzine

70 milliárd forintot osztanak ki

Az NKFIH (Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal) országos roadshow keretén belül mutatta be pályázati tervét, közel 3.000 KKV számára.
Folytatódik az elmúlt évek trendje, már áprilisban megjelenhetnek az új kutatás fejlesztéssel kapcsolatos pályázatok: ezeket 2019-ben több mint 70 milliárd forint értékben írják ki.
Új mérlegelési szempontokat is bevezetnek, amelyektől jobb minőségű pályamunkák várhatók a Via Credit szerint.

A legjobban várt pályázat a tavalyi év sikeres kisvállalati kiírás folytatásaként jelentkező KKV START innovációs pályázat.
Országos lefedettség mellett lehet 10-20 millió forint támogatást kérni. A támogatás célja, hogy a KKV-k versenyképessége úgy javuljon, hogy innovációval kapcsolatos projekteket valósítanak meg. A pályázat várható keretösszege 10 milliárd forint, a várhatóan támogatott KKV-k száma 700 darab lesz. A pályázatban a mikro- és kisvállalkozások jelentkezését várják, ezek 1-50 fő létszámot foglalkoztató cégek. A pályázati tervezetben írt feltételeknek mintegy 30 ezer vállalkozás felel meg, a nyertesek ebből a potenciális körből kerülnek ki. A pályázat 60 százalékos támogatási intenzitás mellett téríti a fejlesztéshez szükséges gépeket, berendezéseket, más vállalkozásoktól, alvállalkozóktól vásárolt szolgáltatásokat, anyagköltséget, illetve a fejlesztésre könyvelt munkabéreket, járulékokat. A pályázat az ország egész területén elérhető lesz.
Szűkebb réteget szólít meg, de még így is közel 5 ezer potenciális indulót érint a Piacvezérelt KFI pályázat.

A pályázat célja, hogy piacképes termékek és szolgáltatások fejlődjenek, prototípusokat vezessenek be piaci termékként. A feltételek között továbbra is fő szempont, hogy üzletileg is értelmezhető innovatív megoldások jöjjenek létre. A várható keretösszeg 45 milliárd forint, így a várhatóan támogatható vállalkozások száma 200 darab lesz. Az igényelhető támogatás összege minimum 50 millió forint, maximum 700 millió forint, ahol már a 250 főt meghaladó nagyvállalatok is indulhatnak. A támogatás maximális mértéke 60 százalék, azaz 100 forint fejlesztési költségből 60 forintot a támogató hatóság áll. A költségek között elszámolhatók a munkabérek és járulékai, a fejlesztéshez kapcsolódó gép és eszköz vásárlások, a fejlesztéshez szükséges anyagköltségek vagy külső vállalkozók, szolgáltatók költségei. A pályázatot majd konzorciumi formában is be lehet adni, ahol felsőoktatási intézmény bevonására is lesz lehetőség, de a csapat maximum 3 tagból állhat.

Egyértelműen ez a két pályázat határozza meg a 2019-es innovációs trendeket, hiszen a GINOP források már korábban elfogytak. Az előző évek példáiból kiindulva a pályázatokat várhatóan májustól lehet beadni – mondta Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója.
Az előzetes kommunikáció alapján új mérlegelési szempontokat vezetnek be.
Korlátozzák a bérköltségek elszámolását; a pályázatokban a jelenlegi bérek másfélszerese tervezhető. Ez alapvetően bőségesen elegendő a fejlesztés elvégzéséhez és egyben korlátozza a tapasztalatlan pályázók túlköltekezését.

Jótékony hatása lesz a másik új szempontnak is, az EBITDA (Üzemi eredmény + amortizáció) értékének a másfélszereséig lehet majd a támogatást tervezni. Az új korlátok jótékonyan hatnak majd a pályázókra, jobb minőségű pályamunkák várhatók majd. „Korábbi elemzésünkben már rámutattunk, hogy jelentősen javul az innováció piacra vitele, ha a pályázati költségvetés tervezésénél összhangba hozzuk a támogatási igényt a KKV méretével. A túlméretezett projektek nagyobb arányban fulladnak kudarcba, ezt kívánja a szabályozó megelőzni az előre beépített védelmi feltételekkel.” – tette hozzá Papadimitropulosz Alex.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük