Egyre több magyar vállalkozás léphet be az amerikai piacokra

Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatai a gazdaság és a pénzügyek területén is jobban teljesítenek – emelte ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta David B. Cornsteint, az USA budapesti nagykövetét. A magyar vállalkozások amerikai lehetőségeiről szólva a pénzügyminiszter kijelentette: több olyan programba is bekapcsolódhatnak a hazai cégek, amelyek az ottani piacra jutásukat segítheti.

A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a magyar-amerikai gazdasági együttműködés eredményes, hiszen az Egyesült Államok az első számú exportpartnerünk Európán kívül, az amerikai vállalatok a legjelentősebb EU-n kívüli befektetői közösséget képviselik Magyarországon. Az amerikai befektetők növekvő száma jelzi, hogy a cégek elégedettek a magyarországi üzleti környezettel és a politikai stabilitással – tette hozzá Varga Mihály megemlítve, hogy az Egyesült Államok a harmadik legfontosabb befektető a közvetlen külföldi tőkebefektetések adatait figyelembe véve. A magyar kormány célja az egyik legversenyképesebb befektetési környezet megteremtése Európában – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint fogalmazott: ezért a munkát terhelő adók fokozatos csökkentése és a társasági adókulcs 9 százalékra mérséklése mellett a szakképzés erősítésével is a vállalkozásokat segítjük.

Varga Mihály elmondta: egyre több magyar cég van jelen az amerikai piacon leginkább az infokommunikációs technológiák, valamint az élettudomány és a biotechnológia területén. A nemrég felavatott washingtoni Business, Promotion & Development Campus további támogatást fog nyújtani az amerikai piacra belépni szándékozó, innovatív magyar vállalatok számára. Ezen túl David Cornstein is komoly szerepet vállal a két ország vállalati kapcsolatainak fejlesztésében, a júniusban megrendezett SelectUSA befektetési csúcstalálkozón a magyar üzleti delegáció hivatalos amerikai vezetőjeként vett részt. Fontos eredmény, hogy a tervek szerint 2019 őszétől mintaprogram keretében fogadják az első magyar kiutazó startupokat az Egyesült Államokban.

Varga Mihály a két ország közötti pénzügyi kapcsolatok szempontjából fontos mérföldkőnek nevezte a tavaly ősszel az adóügyi információcseréről kötött megállapodást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .