Blogzine

Az MFB Versenyképességi Hitelprogram hiánypótló a KKV-finanszírozás területén

A Magyar Fejlesztési Bank október 17-én jelentette meg a megújított MFB Versenyképességi Hitelprogramot, amely a tőke és a hitel konstrukció kombinálásával finanszírozást biztosít olyan vállalkozások számára is, amelyek kockázati tőkeprogramokat vesznek igénybe. Az MFB célja, hogy az egészséges tőkeszerkezet kialakítása mellett kedvező hitel nyújtásával bővítse azoknak a vállalkozásoknak a körét, akik a versenyképességüket jelentősen javító beruházásokat hajthatnak végre. A tőkeprogramokban résztvevő vállalkozások már 100 millió Ft-tól igényelhetik a hitelt.

2019 januárjában jelentette meg az MFB a Versenyképességi Hitelprogramot, amely tőkepótló jellegével, fix kamatozásával és magas összeghatárával hiánypótló finanszírozási lehetőséget jelent a vállalkozások széles körében. A termék elindításának célja már az induláskor az volt, hogy segítse a kis- és középvállalkozások olyan beruházásainak megvalósítását, amelyek jelentősen növelhetik versenyképességüket. A hitelprogram másik nagy előnye a piacon fellelhető konstrukciókhoz képest, hogy a hitelösszeg maximum 35%-ig ballon típusú forrást biztosít.

A most életbe lépő módosítások lényege, hogy az MFB Versenyképességi Hitelprogram a tőke és a hitel konstrukció kombinálásával, a korábbinál lényegesen alacsonyabb minimum összegtől biztosít finanszírozást olyan vállalkozások számára, amelyek kockázati tőkeprogramokat vesznek igénybe. Az eddigi 1 milliárd Ft-os minimum összegről ebben az esetben 100 millió Ft-ra csökken a legalacsonyabb hitelösszeg, melynek maximuma nem változik, továbbra is jelentős, 10 milliárd Ft összegű marad. A hitelprogram olyan vállalkozások számára is elérhető, melyek tőkefinanszírozást nem vesznek igénybe, itt 1 milliárd Ft az igényelhető minimális összeg. A fix kamatozás megtartása mellett, futamidőtől és ügylettől függően, a forint alapú hitel esetében 2,4-3,9 % / év minimális Alapkamattal, míg az euró alapú kölcsönnél 1,6-2,4 % / év minimális Alapkamattal számolhatnak a vállalkozások. (A kamat végső mértéke függ az ügylet jellegétől, az ügyfél minősítésétől, a futamidőtől és a fedezetektől.)

Az MFB Versenyképességi Hitelprogram továbbra is széleskörűen felhasználható, hiszen versenyképességet növelő, „hagyományos” beruházási célok mellett tartós forgóeszköz-finanszírozásra és akvizícióra is fordítható. Utóbbi esetben kiemelt cél az egyre több cégnél jelentkező generációváltás problémáját megoldó felvásárlás finanszírozása is. A futamidő változatlanul maximum 15 év lehet és a hitelt mind az agrár, mind pedig az egyéb ágazatokban tevékenykedő cégek igényelhetik. A törlesztési lehetőségek továbbra is rugalmasak, minél inkább alkalmazkodva a cégek életciklusához, aktuális piaci helyzetükhöz.
A Versenyképességi Hitelprogram közvetlenül az MFB-nél igényelhető, a megújult feltételek és a részletes dokumentáció elérhető a www.mfb.hu oldalon.

Megosztás