Blogzine

Kooperatív doktori program indul a piacorientált kutatói utánpótlás támogatására

A piacorientált kutatói utánpótlást támogató kooperatív doktori program indul ősszel, amely jelentős ösztöndíjjal segíti a vállalati együttműködésben folytatott doktori tanulmányokat – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Bódis József hangsúlyozta: az új ösztöndíjprogram célzottan támogatja a gazdaság igényeit követő kutatásokat, és lehetőséget biztosít elsősorban a fiatal kutatóknak, hogy tudásukat a partnervállalatoknál végzett kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységük során a gyakorlatban is hasznosítsák.
Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke elmondta: a projekt 100 résztvevővel indul, szeptember 15-éig jelentkezhetnek a doktori tanulmányokat folytató, illetve azt a 2020-21-es tanévben megkezdő hallgatók, a beérkező pályázatokat szakmai testület bírálja majd el.

A kooperatív doktori hallgatók ösztöndíja havi 400 ezer forint, 12-48 hónapon keresztül. Emellett az ösztöndíjat nyerő hallgató után támogatás kap a doktori iskola, illetve a témavezető, valamint a bevont vállalati szakértő is – emelte ki az NKFIH elnöke.
Bódis József különösen fontosnak nevezte a kutatói utánpótlás kinevelését. Mint mondta, ennek elősegítéséért számos eredményes lépest tett az ITM, ugyanakkor a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai területeken nem látja azt az előrelépést, amelyet szükségesnek tart a gazdaság versenyképességének erősítése érdekében.

Az államtitkár hangsúlyozta, Magyarország nemzetközi összehasonlításban is jól áll a tudományos eredményeket tekintve, de nem megfelelő azok társadalmi hasznosulása, átvitele a gazdaságba, a termelő szférába.
A kooperatív doktori program elindítása ebbe az irányba nyit új lehetőségeket – jegyezte meg.
Birkner Zoltán elmondta: a doktori iskolák feladata megmarad, és olyan ösztönző rendszert alakítanak ki, amely elősegíti, hogy a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai területeken több doktori programot valósítsanak meg az ipar és a szolgáltató szektor szereplőivel közösen.

A piaci szereplőket abban szeretnék érdekeltté tenni, hogy képezzék tovább a náluk dolgozó szakembereket, a doktori iskolákkal és a doktori tanulmányokat folytatókkal közösen indítsanak olyan programokat, amelyek hasznosulnak a gazdaságban.
Kiemelte, hogy a kooperatív doktori program hallgatói az eddiginél jóval több ösztöndíjat kapnak, és olyan tudományos munkát végeznek, amely hasznos a saját vállalatuknak, valamint segíti személyes pályafutásukat.

Az NKFIH elnöke hangsúlyozta, a tervek szerint évente száz résztvevővel bővülne a létszám a következő három-négy évben, de piaci igények esetén ennél nagyobb létszámot is elképzelhetőnek tart.

Megosztás