OTKA pályázati döntés: több mint 320 kutató, kutatócsoport nyert csaknem 11 milliárd forint támogatást

Több mint 320 kutató, kutatócsoport csaknem 11 milliárd forint támogatást kapott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által meghirdetett alapkutatási pályázatokon. A nyertes projektek 2020. szeptember 1-je és december 1-je között indulnak.

Az egyéni kutatókat, kutatócsoportokat célzó, ún. OTKA-típusú pályázati konstrukció a hazai tudományos élet legkiválóbb kutatóinak fejlődését és tudományos sikereit segíti elő, növelve a magyar kutatók és kutatási intézmények nemzetközi elismertségét. Három kutatói kategóriában született most eredmény, így több mint 320 kutató, kutatócsoport csaknem 11 milliárd forint támogatást kapott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által meghirdetett alapkutatási pályázatokon. A nyertes projektek 2020. szeptember 1-je és december 1-je között indulnak.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a döntés kapcsán kiemelte: „Összesen 1338 pályázat érkezett be, ami a tavalyi eljáráshoz képest a kutatói érdeklődés jelentős, 17,6 százalékos emelkedését mutatja. Fontosnak tartom kiemelni, hogy az idei évben bekövetkezett pandémiás helyzet ellenére sem csökkentek az állami kutatási források, sőt, az OTKA pályázatok esetében még növekedtek is a tavalyi évhez képest, hiszen a kormányzat elkötelezett a kutatás-fejlesztés objektív alapokon nyugvó támogatására.”

A posztdoktori és a fiatal kutatói kiválósági program idén a kutatói életpályájuk elején állók számára biztosított 4,9 milliárd forint támogatást. A támogatói döntés szerint az előbbiben 64, utóbbiban 99 fiatal kutató számára nyílik lehetőség hároméves posztdoktori foglalkoztatás megkezdésére, illetve önálló kutatási projekt elindításra. Ezekben a kategóriákban már tavaly is 23 százalékkal nőtt a pályázói létszám a tavalyelőttihez képest, ezt idén újabb 15-16 százalékos pályázói létszámemelkedés követte.

A tapasztaltabb kutatók és az általuk vezetett kutatócsoportok külön Kutatási témapályázati felhívás keretében pályázhattak 6,6 milliárd forint keretösszegű támogatásra. Ez a program foglalja magába – mintegy félmilliárd forint támogatási kerettel – a kétoldalú magyar-osztrák és a magyar-szlovén kutatói együttműködésben megvalósított projektekre igényelhető támogatásokat is, melyeknek az eredményhirdetése csak később, majd a külföldi társfinanszírozó partnerintézmény döntése után lehetséges. A hazai kutatóhelyeken megvalósuló alapkutatási témapályázatok kategóriájában 667 beérkezett pályázatból 164 projekt indulhat el, összesen 6,1 milliárd forint támogatással.

Az OTKA támogatási döntések többszintű eljárásban, szigorú kritériumok mentén, egyéni bírálók és szakértői testületek bevonásával történik. Az idén bevezetett tudománymetriai (tudományos teljesítményt mérőszámokkal kimutató) rendszer, amely a publikációs adatbázisok, kiemelten a Magyar Tudományos Művek Tára alapján ad objektív képet az egyes pályázók publikációs teljesítményéről, figyelembe véve az adott kutató életkorát és tudományterületét. A tudománymetriai rendszer bevezetését az egyéni bírálók döntő többsége hasznosnak találta, közülük is a fiatalabb kutatók körében volt nagyon népszerű, de az objektivitást szolgáló rendszer elfogadottsága a szenior kutatók között is kiemelkedőnek bizonyult.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .