Nyári gumival most télen mit csináljunk?

A nyáron használt abroncsokat télen le kell szerelni és helyére téli abroncsot szükséges felszerelni. A leszerelt abroncsokat el kell tárolni a következő szezonig, ám az nem mindegy, hogy ezt miként tesszük. Csak azokat a gumikat érdemes eltárolni, amelyek a következő nyárra még jók lesznek. A tárolást elvégezhetjük otthon, vagy igénybe vehetjük a gumis műhelyek vagy szervizek tárolási szolgáltatásait.
Nagyon sok szerviz kiegészítő szolgáltatásként kínálja a vásárlóknak a gumitárolást, a gumik felszerelését és a kiszállítást is. Minden egyes tétel után egy meghatározott összeget kell fizetni az adott szezonra ám ez a megoldás azoknak jelent előnyt, akik ezt otthon nem tudják megvalósítani. Számos autótulajdonos azonban rendelkezik azokkal a feltételekkel, amelyek lehetővé teszik az abroncsok otthoni tárolását. Ez lehet egy saját pince vagy egy nagyobb garázs. A gumiabroncsok tárolása kulcsfontosságú, ha tényleg szeretnénk megőrizni a minőségüket.

Mégis hogyan érdemes elvégezni például a nyári gumik tárolását? Az abroncsokat a különféle vegyi anyagok erősen károsíthatják, ilyen lehet a benzin, a különféle oldószerek vagy az olaj is. Mivel az abroncsokat hosszabb időre szeretnénk eltárolni, így érdemes ezeket a szennyeződéseket eltávolítani róluk. A gumiabroncsokat langyos samponos vízzel nagyon egyszerűen meg lehet tisztítani. Szivacsot vagy kefét is használhatunk, a lényeg az, hogy minden szennyeződést távolítsunk el róluk. Ha magasnyomású mosóval készülünk a takarításra, akkor tartsuk meg a kellő távolságot, hogy az abroncsok ne sérüljenek meg. Egy-egy alapos mosás után sokkal jobban láthatók az abroncsok sérülései, így az ellenőrzést ekkor végezzük el. Ilyenkor el lehet távolítani a beragadt köveket és ellenőrizhetjük a profilmélységet is.

Miután megtakarítottuk a nyárigumikat kezeljük is le a speciálisan erre a célra kínált autókozmetikumok valamelyikével. Az speciális autókozmetikumok segítenek abban, hogy megvédjék az abroncsokat a káros hatásoktól és meghosszabbítják az élettartamot is. Ezután meg kell várni, hogy az abroncsok teljesen megszáradjanak. Felni nélkül és felnivel is lehet tárolni a gumikat. A felni nélküli abroncsokat a futófelületen állva kell tárolni és havonta 1 alkalommal érdemes forgatni, változtatni a helyükön. Ma már lehet vásárolni speciális tárolóállványokat is, így, ha tudjuk, hogy hosszabb távon az otthoni tárolás lesz a jó megoldás, akkor érdemes minél előbb beszerezni.

Sokan ezt kiküszöbölik azzal, hogy egészen egyszerűen felakasztják az abroncsokat. A felnivel együtt tárolt abroncsokat egymás tetejére rakva kell tárolni. Az alsó gumiabroncs alá érdemes egy falapot vagy egy kartont tenni, hogy a legalsó abroncs is védve legyen. Ha nagyon alaposak vagyunk, akkor akár minden abroncs közé tehetünk egy-egy kartonlapot. Nagyon figyeljünk oda arra, hogy még véletlenül se tároljuk ezeket az abroncsokat függőlegesen csak fektetve vagy felakasztva.

És utolsóként nézzük meg, hogy az alufelniket hogyan érdemes előkészíteni a tárolásra. A felniket nagyon alaposan meg kell tisztítani és a legapróbb porszemcséket is el kell távolítani. A felni tulajdonosok már tudják, hogy a gyakori tisztításokkal elkerülhetők a nagytakarítás azon nehézségei, amikor már minden szennyeződés alaposan rátapadt a felnikre. Lehet kifejezetten felni tisztításra kifejlesztett tisztítószert vásárolni. Ezt a szert csak a felnikre fújjuk rá, ne kerüljön rá az abroncsokra. Pár pillanat múlva az ápolószereket le is lehet mosni a felnikről.

Ha erősebb a szennyeződés, akkor bevethetünk speciális szereket is. Mosás után érdemes felvinni egy olyan réteget is, amely kivédi szennyeződések megtapadását. Ha polírozni szeretnénk a felniket, akkor kis mennyiségű viasszal vagy kifejezetten erre a célra gyártott polírozószerrel tehetjük meg. Ha ezt a tisztítási folyamatot minden évben elvégezzük, akkor érdemes már most beszerezni egy kimondottan erre a célra kínált speciális polírozószerszámot. Aki nem szeretne élni ezzel a lehetőséggel, javasoljuk, hogy egy rongy segítségével vigye fel például a viaszt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .