Blogzine

Amit a mosógép vásárlás előtt tudni érdemes

A számunkra ideális mosógép megtalálása kérdéseket vethet fel, de némi odafigyeléssel megtalálhatjuk azt a készüléket, ami hosszú éveken keresztül képes szolgálni az igényeinket.
Elsőként a mosógép típusával kapcsolatban kell döntést hoznunk. Nincs könnyű dolgunk, hiszen minden típus rendelkezik előnyös és hátrányos tulajdonságokkal, így a döntést inkább a saját igényeinkhez kell igazítani. Az általános típus a klasszikus elöltöltős gép, ami napjainkban is a legnépszerűbb választás. Kiváló adottságokkal rendelkezik, képes energiatakarékos módon nagyobb mennyiségű ruhát mosni, ám kifejezetten nagy helyigénnyel rendelkezik. Nem csak az alapterületével kell számolni, hanem az előrefelé nyíló ajtó helyigényével is, éppen ezért nem helyezhetjük el olyan helyen, ahol ez akadályba ütközne vagy ahol nem férnénk hozzá a dob tartalmához.

A helytakarékos megoldások közül elsőként a felültöltős változatot kell megemlíteni. Egy ilyen gép akár a sarokban is elhelyezhető, csupán a megfelelő víz be- és kivezetést kell biztosítani számára. Ideális megoldásnak tűnik kis alapterületű helyiségek esetében, azonban az energiahatékonysága elmarad az elöltöltős változatokéhoz képest. Épp ezért váltak keresetté az úgynevezett keskeny elöltöltős gépek, amelyek az említett két típus előnyös tulajdonságait igyekeznek egyesíteni.

Fontos kérdés lehet a márka kiválasztása. Mindenki esküszik valamelyikre, illetve óvva int egy másiktól. Ezek a jó vagy éppen rossz tapasztalatok sok esetben egyéni okokra vezethetők vissza, ráadásul minden márka több altípussal van jelen a piacon egyszerre, így előfordul, hogy némelyik szerencsésebb választás, némelyik pedig kevésbé. A Zanussi gépek a legnépszerűbbek közé sorolhatók Magyarországon, kiváló ár-érték arányuk, megbízhatóságuk és kiterjedt szervizhálózatuk sokak számára vonzóvá teszik őket. A Beko idehaza a feltörekvő márkák egyike, egyre nagyobb piaci részesedéssel. A 100 ezer forint alatti készülékeik is megbízható gépek. Kissé magasabb árkategória jellemzi a Whirlpool gépeit, amelyek között felültöltős változatokat is szép számban találunk. De meg kell említeni a Candy, az Electrolux, a Samsung, az LG, a Bosch gépeit is, amelyek mind jó választást jelenthetnek körültekintő mérlegelést követően.

Érdemes foglalkozni a dobkapacitással is, hiszen ez határozza meg, hogy mennyi ruhát moshatunk egyszerre. Természetesen léteznek általános ajánlások, azonban a személyes preferenciák felülírhatják ezeket. Egyedül élők számára egy 3,5-4 kg kapacitású készülék is jó választás lehet, gyorsan szennyeződő ruhák mosásához azonban 6 kg feletti készüléket érdemes választani.
Abban az esetben, ha a készüléket nyitott élettérben kényszerülünk elhelyezni, mindenképpen érdemes megfontolni egy zajcsökkentő megoldással szerelt gép beszerzését. A korszerű változatok kifejezetten hatékonynak bizonyulnak-e téren, így akkor sem zavarnak bennünket különösebben, ha egy amerikai konyhás helyiségben kell működtetnünk őket.

Amennyiben a családba kisbaba érkezése várható, válasszunk antibakteriális programmal rendelkező készüléket. Az általánosan használt programok minden gyártó esetében rendelkezésre állnak. Érdemes foglalkozni a dobkapacitással is, hiszen ez határozza meg, hogy mennyi ruhát moshatunk egyszerre. Természetesen léteznek általános ajánlások, azonban a személyes preferenciák felülírhatják ezeket.
Ha tudatos döntést hozunk, biztosak lehetünk benne, hogy a készüléket megelégedettséggel használhatjuk hosszú éveken keresztül.

Megosztás