Blogzine

Hasznos tudnivalók a 195 50 R15 nyári gumiról!

Aki 195 50 R15 méretben keres nyári gumit, érdemes alaposan feltérképeznie a kínálatot, hisz sok gyártó sok-sok modelljével fog találkozni. Érdemes elolvasni a teszteket, és érdemes annak is utánajárni, hogy más felhasználók milyen véleménnyel vannak az adott abroncsról. Ezekből már kaphatunk egy általános képet arról, hogy melyek is azok a modellek, melyekkel érdemes foglalkozni.
Az, hogy mikor jön el a nyári gumicsere ideje, nem naptár-, hanem időjárásfüggő. Nem árt azonban felkészülni rá, és figyelni, hogy mikor lesz a hőmérséklet tartósan plusz hét fok felett. Ilyenkor már érdemes lecserélni az abroncsokat. De hogy milyet vásároljunk, ha új garnitúrára van szükség? A kérdés egyszerű, a válasz összetett. Az első és legfontosabb, hogy tisztában legyünk a pontos mérettel: 195 50 R15 – ilyen számsort találunk az abroncson, ez jelöli a pontos méretet, ettől nem szabad eltérnünk.

Kérdések és válaszok: 195 50 R15 nyári gumi
Kérdés, hogy milyen márkát vegyünk, hisz nagyon sokféle gyártóval találkozhatunk a kínálatban. A prémium gyártók abroncsai mellett találunk közép- és alsó kategóriás abroncsokat is. A „névtelen”, kifejezetten budget kategóriás abroncsok használatától óva intenek a szakemberek. Ezeket az abroncsokat azért nem tanácsolják, hogy megvásároljuk, mert nem nyújtanak megfelelő teljesítményt. Mivel forgalomban vannak, hozzák a kötelező minimumot, de ritkán mennek efelé. Azok számára viszont, akik nagyon régi autóval közlekednek, akik nem is igazán használják az autójukat és ha beleülnek, akkor is csak száraz időben, még jó is lehet egy ilyen alacsony árfekvésű abroncs. Többszöröse lehet ugyanis egy prémium abroncs ára és tényleg vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen nincs szükség az ilyen kiemelkedő minőségre.
A kérdés mindig ott kezdődik, hogy mire van szükségünk. 195 50 R15 méretben is. Ha ellátogatunk egy gumi-webáruházba, akkor itt kell kezdeni a keresést, a méretnél. Ezt pontosan meg kell adni, és ezután jöhet a többi. A súlyindex, a sebességindex, a defekttűrés, a megerősített változat. Ha ezekkel is kész vagyunk, még mindig több tucat találattal találkozunk. Hogy ezekből hogy válasszunk? Nem könnyű, hisz sokszor az abroncscímkén is ugyanazokkal a paraméterekkel találkozunk.

Mit mond az abroncs címke?
Három adat van ezen a címkén, ami egyébként egy egységes uniós címke. Mint ahogy a háztartási gépeken már megszoktuk, itt is egy skálán jelölik, hogy az adott termék hol helyezkedik el. Elsőként egy A-tól E-ig terjedő skálát látunk, egy benzinkút-piktogrammal. Ebből azt tudhatjuk meg, hogy az abroncs mennyire üzemanyag-hatékony választás, az A a legjobb, az E a legrosszabb. Több liter különbség is lehet száz kilométeren a két szélső érték között. Tehát aki olcsó abroncsot keres, figyeljen erre is, mert lehet, hogy a végén többet fog benzinre költeni és összességében rosszabbul jön ki, mintha megvásárolt volna egy középkategóriás abroncsot.

A másik A-tól E-ig terjedő skálán egy vízcsepp mellett azt látjuk, hogy hogy viselkedik az adott abroncs a nedves úton. Ennek is nagy jelentősége van, hisz nyáron is gyakran előfordulnak esőzések, nedves utak. A harmadik pedig a zajszint, itt három kategória van, az A, B és C, ezen kívül pedig decibelben is jelzik, hogy milyen az abroncs zajszintje. Ezekből az adatokból már kaphatunk egyfajta képet arról, hogy mit is nyújt az adott abroncs.
Ha pedig tovább akarunk menni, akkor nézzünk teszteket, olvassunk véleményeket. Általában a prémium kategóriás abroncsokkal fogunk itt találkozni, mint a Bridgestone Turanza T005, vagy a Goodyear EfficientGrip Performance 2, vagy épp a Nokian Wetproof, Michelin Primacy 4 abroncsok. Általában a prémium kategóriás abroncsok végeznek az élen, de sok középkategóriás is kiválóan teljesít a teszteken. Fontos, hogy az abroncs jól irányítható, jól fékezhető legyen a nedves és a száraz úton egyaránt. Amikor feltérképezzük a kínálatot, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy milyen autóra szeretnénk abroncsot vásárolni, figyeljünk a súlyindexre és minden más adatra, de legfőképp a méretre: 195 50 R15 nyári gumi.

Megosztás