Blogzine

Kisvállalkozás indítása partnerrel: melyik vállalkozási formát válasszuk?

Egy vállalkozás vagy cég elindítása nagy és izgalmas lépés mindenki számára, aki belevág. Könnyű azonban elbizonytalanodni abban, hogy melyik cégformát érdemes létrehozni. Cikkünkben dr. Bodó Gergely ügyvéd segítségével megnézzük, hogy melyik cégforma milyen típusú vállalkozáshoz lehet megfelelő és hogy az egyes cégtípusok létrehozásának milyen anyagi és jogi vonzatai vannak.
Betéti társaság, bt.
Cég alapításánál sokan választják ezt a formát. Általában kisebb, családi vállalkozások működnek bt.-ként, ami minimum két emberrel alapítható meg.
„A betéti társaságok egy bel- és egy kültag részvételével indulhatnak el. Ezeket a szerepeket azonban fontos lefektetni már az elején, mert a beltagon nagyobb a felelősség mind anyagiak, mind pedig a vállalkozás vezetése terén.”

Mivel a beltag korlátlan vagyoni felelősséggel bír, ezt a cégformát olyan tevékenységhez érdemes választani, aminek az anyagi kockázata is kisebb. Bt. alapításához rendelkeznünk kell alaptőkével, de az az előnye, hogy ennek a minimum összegét a törvény nem határozza meg.
„Fontos tudni, hogy bt. indításához ügyvéd által ellenjegyzett társasági szerződést szükséges írni, ami különböző ügyvédi díjakkal jár együtt. Emellett meg kell fizetnünk a cégbejegyzés összegét is, ami kb. 15 ezer forint körül van” – teszi hozzá az ügyvéd. – „Plusz kiadást jelent még az is, hogy a betéti társaságoknak kötelező külön bankszámlát nyitni és fenntartani. A minimum adókat és járulékokat azokban a hónapokban is kötelező megfizetni, amelyekben a bt.-nek nincs bevétele.”

Ennél a cégformánál nincs lehetőség szüneteltetésre, csak felszámolás vagy végelszámolás útján megszüntetésre. Amennyiben a bt. mindkét tagja természetes személy, úgy lehetőség van a társasági adó helyett a kiva adót vagy katázást is választani.

Közkereseti társaság, kkt.
A bt.-hez hasonlóan ezt a cégformát is jellemzően családi, de legalább is kis vállalkozásként alapítják, és itt is minimum két tag részvétele szükséges ahhoz, hogy elindíthassuk.
„A különbség a bt.-hez képest az, hogy ennél a cégtípusnál már mindkét tag egyenlő felelősségekkel rendelkezik” – folytatja dr. Bodó. – „Korlátlanul felelnek a vagyonukkal és az esetleges tartozások is mindkét félen behajthatók.”
Előírt kezdőtőke minimum itt sincs, és a kkt. tagjai is választhatják a kiva vagy kata szerinti adózást.

Megosztás