Blogzine

Fontos védelmi központ lehet Magyarország?

Palkovics László technológiai és ipari miniszter meghívására látogatta meg a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályát és a szomszédságában épülő harcjárműgyárat Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos 2022. október 16-án. Magyarország regionális védelmi ipari központtá válhat a gyártásban és kutatás-fejlesztésben is, az ágazat újjáépítésével járul hozzá a közös európai képességek fejlesztéséhez.

A magyar védelmi ipari stratégia alapvetései, hogy a high-tech szektor legalább 500 milliárdos éves forgalmat érjen el és jelentős innovációs képességgel rendelkezzen 2030-ban. E törekvés valóra váltását szolgálja az iparág meghatározó európai nagyvállalatával megkezdett széles körű együttműködés is. A Rheinmetall és a magyar állam közös beruházásában gyártó, tesztelő és fejlesztő bázis létesül Zalaegerszegen. A Lynx harckocsik gyártása 2023 elejével megkezdődhet, addigra a kapcsolódó off-road tesztkörnyezet minden eleme rendelkezésre áll majd a ZalaZONE területén.

A kormány Európa legnagyobb, a világ egyik legkorszerűbb járműipari tesztpályáját hozta létre Zalaegerszegen. A létesítmény környezetében folyamatosan bővülő ipari és innovációs ökoszisztéma épül ki élénk nemzetközi érdeklődést kiváltva, egyre gyarapodó védelmi ipari kapacitásokkal.

Palkovics László a találkozó kapcsán kifejtette: „Az uniós tagállamoknak az ukrajnai háború védelmi kihívásaira is megfelelő válaszokat kell találniuk. A magyar kormány a rezsicsökkentés fenntartásával, az ellátásbiztonság garantálásával, benzinárstoppal és tűzifaprogrammal védi a családokat, de emellett minden eddiginél nagyobb erőforrást fordít a védelmi ipar megerősítésére.

 

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük