Blogzine

Mire jó egy rönkhasító?

A rönkhasítók hatalmas segítséget nyújtanak a tűzifa gyors feldolgozása során, amely által nem csak időt, de pénzt is megtakaríthatunk. Ezek a gépek egyszerűen úgy működnek, hogy nagy nyomást fókuszálnak kis felületre, hogy széthasítsák a rönköket. Vagyis igen nagy mértékben megkönnyítik az ember munkáját a fejszével szemben. Mivel igen sokféle rönkhasító létezik a piacon, ezért érdemes megvizsgálni a lehetőségeket e téren.
Hogy működnek a rönkhasítók?
A rönkhasítók úgy működnek, hogy nyomást fejtenek ki, amely a szál mentén hasítja a fát. Jó tudni, hogy minél vastagabb egy rönk, annál nagyobb nyomást igényelnek a hasításhoz.

Milyen rönkhasítót érdemes vásárolni?
A rönkhasító megvásárlása előtt figyelembe kell vennie néhány nagyon fontos tényezőt. Egyrészt jó tudni, hogy ezek a szerkezetek elektromos vagy benzines meghajtásúak lehetnek. Az, hogy ezek közül kinek melyikre esik a választása, minden esetben egyéni preferencia kérdése. Az elektromos rönkhasítók általában olcsóbbak, de teljesítményük általában fele akkora, mint egy benzines gépé. Ezen felül az elektromos rönkhasítók a korlátozott teljesítmény miatt nem alkalmasak kemény vagy „zöld” faanyaggal való munkákhoz. A zöld, frissen vágott rönkön ugyanis még mindig tartalmazzák a nedvesség nagy részét, amelyet akkor tartottak meg, amikor egy élő fa részei voltak. Ahogy a fa öregszik, a benne lévő nedvesség lassan elpárolog, így törékennyé válik. Ennek eredményeként az idősebb tűzifa sokkal könnyebben hasad és ég le.

Ezen felül mindenképpen figyelembe kell venni a teljesítményt is. Egy alapszintű modell általában 4-5 tonna nyomást fejt ki, míg a nagyobb változatok 12-25 tonna körüli nyomást képesek kifejteni. Otthoni felhasználásra bőven elegendő egy kisebb modell, a 6 tonna feletti teljesítmény már üzemi felhasználást feltételez.
Az pedig természetesen nem kérdés, hogy mindezek mellett azt is mérlegelni kell, hogy a ház körül használnád a rönkhasítót a garázsban vagy egy távoli területen dolgoznál a segítségével. Az előbbi esetében például tökéletes akár egy kisebb teljesítményű elektromos típus, míg az utóbbinál már elkélhet egy nagyobb teherbírású elektromos verzió használata is.

Szempont lehet továbbá a működtetés iránya is, ugyanis ma már számos hidraulikus rönkhasító teszi lehetővé a vízszintes és függőleges működést is. Ez különösen nagy rönkök esetén hasznos, mivel a hasító függőleges helyzetben megkímélheti a hátadat attól, hogy a nehéz rönköt a hasítóra emeld.

Vagyis melyik számomra a megfelelő gép?
A fentieket látva ez attól függ, hogy mennyi fát kell felhasítani, hány fahasábra van szükséged, hány kályhát, kandallót vagy tűzrakóhelyet kell biztosítanod, mekkora a faanyag és mennyire nyers vagy száraz és milyen típusú a fa. Ha pedig beleveszed a számításba a munkavégzés helyszínét is, máris megérkeztél ahhoz a szűk körhöz, amiből bátran válogathatsz.

Minden esetben légy nagyon elővigyázatos!
A rönkhasítók amennyire praktikusak, annyira veszélyesek is, hiszen minden egyes típusnak elképesztően nagy ereje van. Így bármelyikre is essen a választásod, minden esetben bizonyosodj meg arról, hogy minden óvintézkedést megtettél a saját biztonságod érdekében!

Megosztás