Blogzine

Két év alatt több mint 800.000 zöld energetikai munkavállalót képezne ki az EIT InnoEnergy

Európai Uniós szervezetként, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) égisze alatt működő EIT InnoEnergy megalapította a Skills Institute központot, ahol az energetikai átállással összhangban fejlődő iparágak számára képeznek szakembereket a NIIT, a világ egyik vezető globális tehetségfejlesztő vállalatával szoros kooperációban. 2025-ig több mint 800 000 munkavállalót fejlesztését tűzték ki célul.

A nettó nulla kibocsátásra való átálláshoz világszerte akár 18 millió munkavállaló átképzésére is szükség lehet. Egyes számítások szerint a napelemekkel foglalkozó munkahelyek száma például 2015 és 2030 között meg fog négyszereződni. Mivel 2023 a készségek éve az EU-ban, az intézmény megalapítása párhuzamba állítható azon szélesebb körű kormányzati kezdeményezésekkel, amelyekkel a jövőbiztos munkaerő képzéséket érintő problémákat szeretnék felszámolni.

A Skills Institute az uniós akkumulátoripari összefogás (EBA) már amúgy is népszerű akadémiájának a továbbfejlesztése olyan területekre kiterjesztve, mint a zöld hidrogén vagy a fotovoltaikus napelem (PV) értékláncok. Az agilis képzés moduláris megközelítésben kínálja a legújabb trendekre vonatkozó ismereteket, paraméterezhető, testreszabható tanfolyamokkal és programokkal, kiszolgálva az egyedi igényeket, függetlenül a helyszíntől, a mérettől vagy a technológiáktól.

„Az energetikai átmenet szempontjából központi szerepet játszó iparágakban drámaian nőni fog az igény az új készségekre és a szakértelemre. Csak az akkumulátoripar területén több mint 700 új munkakör megjelenésével lehet számolni, ahogy a szükséges készségek nagymértékben diverzifikálódnak. Nem meglepő, hogy a vezérigazgatók 71%-a már most a készséghiányt nevezi meg a legjelentősebb üzleti kihívásnak. Mi ugyanakkor elkötelezettek vagyunk a jövő zöld innovációinak támogatása, az éghajlati célok eléréséhez szükséges képzett munkaerő biztosítása iránt.” – hangsúlyozta Oana Penu, az InnoEnergy Skills Institute igazgatója.

Az InnoEnergy Skills Institute stratégiai oktatásszolgáltató partnere a NIIT lesz. A vállalat elsődleges feladatai közé az onboarding folyamatok támogatása, a tanulási útvonalak kialakítása, az oktató személyzet képzése, valamint a helyi képzési igények figyelembevétele fog tartozni. A partnerség fő célja, hogy gyors ütemben bővítse és kitermelje azt a magasan képzett humán munkaerő réteget, amely elengedhetetlen a zöld energiára való gyors átálláshoz. A Skills Institute a NIIT globális jelenlétének és infrastruktúrájának köszönhetően szolgáltatásait megfelelő ütemben, méretarányosan biztosítja és ezzel együtt felgyorsítva a képzéseket Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában egyaránt.

„Az a célunk, hogy az InnoEnergy Skills Institute-ot a dekarbonizációs és a zöld készségek területén vezető intézményként ismerjék el Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. A két vállalat erősségei révén arra törekszünk, hogy világelső megoldást hozzunk létre a szak – és átképzés vonatkozásában a rugalmas, a változó követelményekhez alkalmazkodni képes munkaerő megteremtésével.” – fejtette ki Sailesh Lalla, a NIIT üzleti igazgatója.

Az InnoEnergy Skills Institute-on keresztül a vállalkozások, egyetemek és képzési szolgáltatók különféle ágazati szakértők, szövetségek és partnerségek által támogatott tanfolyamot vehetnek majd igénybe.

 

Megosztás