BlogzineKülföld

Japánban és Dubaiban is bejegyezték a Binance-t: egyre több ország engedélyezi a kriptokereskedelmet

A kriptovaluták és a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje, a Binance egyre szélesebb körű elfogadottsága kéz a kézben jár. Japán és Dubai mellett, már El Salvadorban is, a kriptovaluta-tőzsdék között szintén az első szereplőként, a Binance már nyújthat a Bitcoinhoz és más digitális pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, személyre szabott termékeket és szolgáltatásokat. Ezek a fejlemények azt jelzi: a digitális pénzügyi eszközök – a tradicionális pénzügyi eszköztárral lassan azonos megítélés alá esve – érett korba lépnek.

Jelentősen megnőtt a tőkebeáramlás a digitális pénzügyi eszközök piacára júniusban, miután a világ egyik legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock azonnali Bitcoin ETF (tőzsdei befektetési alap) létesítésére nyújtott be kérelmet az Egyesült Államokban. Ezt látva sok más intézményi befektető is hasonló lépésre szánta el magát, ami óriási lökést adott a Bitcoin, és részben az Ethereum kereskedésének. A két legjelentősebb kriptovaluta árfolyama az egekbe emelkedett.

A bizakodó piaci hangulatot tovább erősítheti a hír, hogy a Binance Japánban, Dubaiban és El Salvadorban is megvetette a lábát.
A Binance a SAKURA Exchange BitCoin, Inc. (SEBC) tavaly novemberi felvásárlásával hozta létre a Binance Japan platformot, ahol mostantól 34 tokenhez férhetnek hozzá a japán felhasználók. Ennél többet jelenleg egy kriptovaluta-tőzsde sem kínál az országban. Az elérhető tokenek között van a BNB is, amely ezzel debütált Japánban. A Binance értékelése szerint a technológiai innovációt támogató kultúra és a blokklánctechnológiák iránt megnyilvánuló fokozódó érdeklődés megfelelő alapot teremtenek egy virágzó Web3-ökoszisztéma kialakulásához a távol-keleti szigetországban.

A kriptoszektorban mérföldkő jelentőségűnek tekinthető fejlemény az is, hogy a kriptotőzsdék közül elsőként a Binance működési engedélyt (Operational Minimum Viable Product License) kapott Dubaiban. Ez azt jelenti, hogy a dubai felhasználók és befektetők a Dubai Virtuális Vagyoneszköz Szabályozási Hatóság (VARA) befektető- és piacvédelmi szabványai által védve vehetnek igénybe a virtuális pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó legális szolgáltatásokat. A Binance számára azért is fontos a VARA engedélye, mert kézzelfoghatóvá teszi elkötelezettségét a törvényeknek való megfelelés és hatóságokkal történő együttműködés iránt.

A VARA kétféle tevékenységet engedélyezett a Binance számára: virtuális eszközök tőzsdei kereskedelmét, valamint virtuális eszközökhöz kapcsolódó brókerszolgáltatások nyújtását intézményi és minősített lakossági befektetők számára Dubaiban. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy a virtuális eszközöket a tulajdonosaik biztonságosan átválthatják fiat valutára.
El Salvadorban a Binance olyan működési engedélyt kapott, amely az összes, kriptovalutákhoz kapcsolódó szolgáltatásra kiterjed: Bitcoin Services Provider-ként, és állandó (non-provisional) Digital Assets Services Provider-ként jogában áll nemcsupán a Bitcoin-hoz kötődő brókerszolgáltatásokat nyújtani, hanem akár személyre szabott szolgáltatásokat termékeket is kínálhat a kriptovaluták iránt érdeklődőknek.
El Salvador a világon elsőként ismerte el a Bitcoint legális, hivatalos fizetőeszközként 2021-ben, egyben törvényben szabályozta a digitális pénzügyi eszközöknek az állam vagy más piaci szereplők általi létrehozását. A Binance az engedélyek kiadása kapcsán azt hangsúlyozta, hogy ez lehetőséget kínál számára az állami szereplőkkel történő együttműködés elmélyítésére.

A Binance belépése a japán, dubai és az El Salvador-i piacra a teljes kriptoiparág számára jelzésértékű. Azt igazolja, hogy a kriptopiac szabályozása hozzájárul a digitális pénzügyi eszközök még szélesebb körű elterjedéséhez, és nem gátja, hanem sokkal inkább ösztönzője az innovációnak. A Japánban és Dubaiban kiállított engedélyek egy olyan jövőt előlegeznek meg, amelyben a világon bárhol a törvényeknek mindenben megfelelve, biztonságosan és felhasználóbarát módon igénybe lehet majd venni a virtuális pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó szolgáltatásokat. A kriptovaluta-tőzsdék közül jelenleg a Binance rendelkezik a legtöbb engedéllyel: 18 országban van jelen, többek között Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Svédországban is.

A hazai Binance-felhasználók úgy vélik, hogy a kriptovaluták elengedhetetlenek a világgazdaság fejlődéséhez – derült ki a Binance nemrégiben készült felméréséből. A megkérdezettek közel fele (43,9%) meg van győződve arról, hogy tíz éven belül a kriptovaluták meghatározó szereplői lesznek a globális pénzügyi rendszernek, sőt idővel helyettesíthetik majd a hagyományos bankbetéteket is. A hazai Binance- felhasználók 40%-a tekint „egyéb” bevételi forrásként a kriprovalutákra.

 

 

Megosztás