Blogzine

Ismerd meg a legmodernebb hőszigetelő rendszereket és telepítésük folyamatát lépésről lépésre!

Az alábbi cikkünkben segítünk eligazodni milyen homlokzati hőszigetelő rendszer közül válogathatunk. Továbbá arra is fényt derítünk, hogy a kivitelezés során milyen lépéseken megy keresztül az ingatlan mire elnyeri végső megújult formáját. Mindig gondolkodjunk rendszerben!
A rendelkezésre álló hőszigetelő rendszerek és szigetelőanyagok széles választéka rengeteg műszaki és esztétikai lehetőséget kínál. A hőszigetelő rendszerek közül a leggyakoribb és leghatékonyabb az expandált polisztirol, más néven EPS- fehér vagy grafittal dúsított formája-, az üveggyapot és a kőzetgyapot hőszigetelő rendszer. Illetve lábazati hőszigetelő rendszer esetében az extrudált polisztirol, rövidítve XPS, a legjobb választás.

Homlokzati hőszigetelő rendszer beépítésével 40-50%-kal is csökkenhet a fűtési költség. Új építéshez és meglévő családi ház utólagos szigetelésére a kőzetgyapot és a grafitos hőszigetelő rendszer a legalkalmasabb. Elmondható, hogy ha az épület külső része mindenképpen felújításra kerül, akkor érdemes törekedni az épület energetikai teljesítményének javítására. A ház falának szigetelése van a legnagyobb hatással a költségekre. Ha hatékony és intelligens otthoni technológiával például fűtés, szellőzés, szabályozás párosul biztosak lehetünk benne, hogy a befektetésünk rövid időn belül megtérül.

Hogyan épül fel a homlokzati hőszigetelő rendszer?

A hőszigeteléssel ellátott falakat többrétegű falaknak nevezzük, ahol minden réteg egy funkciót tölt be, és együttesen alkotnak egy teljes rendszert.  A szigetelés szakszerű felhelyezése legalább olyan fontos, mint a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása

Hőszigetelő lemez típusai
– Kőzetgyapot -páraáteresztő, hangszigetelő
– Grafit EPS: remek hőmegtartó képességű vékonyabb vastagságon is
– Fehér EPS hőszigetelő rendszer: kiváló ár-érték arányú
– XPS: lábazati szigetelés, ellenálló a mechanikai hatásoknak, nedvtaszító

Komplett hőszigetelő rendszer összeállítása:

  1. Ragasztótapasz vagy más néven rendszerragasztó
  2. Hőszigetelő lemez (választott vastagságban és típusban)
  3. Dübel
  4. Ragasztóba ágyazott üvegszövet háló és élvédő
  5. Vékonyvakolat alapozó
  6. Vékonyvakolat vagy más néven színvakolat (akryl, silicon, silicat)

Milyen folyamaton megy keresztül egy épület a hőszigetelés közben?

Ha a legjobb hőszigetelő rendszer kiválasztásáról van szó, akkor a megfelelő telepítés elengedhetetlen. Ennek hiányában a rossz kivitelezés, illetve a nem megfelelő rendszerek alkalmazása károsodásához vezethetnek. A hőszigetelő rendszer kiépítése is, mint minden más felújításhoz kapcsolódó folyamat, több részfolyamatból épül fel. Mivel a homlokzat a ház legnagyobb egybefüggő felülete, ezért a következőkben ennek a folyamatnak a lépéseit tekintjük át.

A falfelület előkészítése: A szigeteléshez először fel kell állványozni a homlokzati falat és az ablakokat le kell fedni, hogy ne sérüljenek. A szigetelést csak egyenletes felületre lehet felhelyezni, így a málló vakolatot le kell verni és pótolni. mert a vakolat rossz teherbírása miatt leválhat a felrakott szigetelőanyag.
A szigetelő lemezek felragasztása: A lemezeket „perem-pont” módszerrel vagy teljes felületű ragasztással kell felragasztani a falfelületre. A lemezek felragasztását a kezdősíntől kezdve, hézagmentes illesztéssel kell felhelyezni. A hőszigetelési munkák során alkalmazott ragasztónak biztosítania kell a leválási erőkkel szembeni ellenállást.

Dübelezés: Ne feledkezzünk el a szakszerű rögzítésről! A hőszigetelő táblákat kétféle módon rögzítjük: ragasztással és dübelekkel. A megfelelő szilárdság érdekében ne hagyjuk ki a dübeleket. A felhasznált dübelek száma az épület magasságától, a fal minőségétől függ.

Az üvegszövet háló beágyazása: A dübelezett és megszáradt hőszigetelő felületre jöhet a háló felhelyezése. A még nedves ragasztóba kell beragasztani, majd a fogazott simítóval beledolgozni az üvegszövetet, valamint az éleket, sarkokat élvédővel kell ellátni, ezzel is erősítve a sérülékenyebb részeket, meggátolva a későbbi esetleges repedéseket.

Vékonyvakolat alapozás: A színes vékonyvakolat előtt egy alapozó réteget kell felvinni a falra, ami színvakolat megtapadását segíti. Ennek nagyjából 24 órás száradási időt mindenképp érdemes hagyni.

Színvakolat (vékonyvakolat): A homlokzati bevonat a hőszigetelő rendszerek végső lépése! A színvakolat bedolgozása szakértelmet igényel! Az épületünk homlokzatainak talán a legfontosabb eleme a fedő bevonatréteg, vagyis színes homlokzati vakolat, díszvakolat. A homlokzati vakolatok felhordása teszi épületünket esztétikusabbá és nem utolsó sorban, megvédi a homlokzatunkat a környezeti hatások káros hatásaitól. Ezek a homlokzati bevonatok kiváló UV ellenállósággal rendelkeznek. Mivel egyre erősebb az UV sugárzás, törekedjünk a világosabb színek választásra. Ez azért fontos mert a pasztellszínek kevésbé nyelik el a sugarakat a homlokzat szerkezete nem melegszik annyira.
A színvakolatokat 3 fő csoportra oszthatjuk, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. A színvakolatok kiválasztását ne bízzuk a véletlenre, hiszen ez fogja megadni otthonunk végső arcát.

Akril vékonyvakolat

Előszeretettel választják homlokzatok bevonataként, mivel rugalmas felületet képez, korábbi vakolási hibából fakadó repedések eltüntetésére is használható.  Repedés nélkül kibírja a szigetelő elemek hő hatására bekövetkező mozgásait. Nagyon jó színtartó képessége van ellenáll az UV sugárzásnak, ami segít védeni a vakolatot az időjárás viszontagságaitól. Szinte bármilyen felületre felvihető. Hátránya, hogy párásabb, nedvesebb, erősen igénybevett ill. forgalmasabb fekvésű területeken algásodni kezd, ezért ebből a fajtából nagyon ügyelni kell a megfelelő minőségre. A páraáteresztő képessége pedig nem a legjobb.

Silikon vékonyvakolat

Kiváló páraáteresztő képességgel rendelkező vakolat ezért minden szigetelőanyaggal és falszerkezettel kompatibilis. Kapható 1,5mm kapart hatású, és 2mm gördülőszemcsés változatban. Kiváló a színtartóssági képessége és a víztaszító képessége, a csapadék legördül a felületén, ennek köszönhetően ún. „öntisztító”. Sem penészedésre, sem algásodásra nem hajlamos, így erős, élénk színekben is készíthető. Kőzetgyapot és polisztirol szigetelésre, és szigetelés nélküli felületre is alkalmas.

Szilikát vékonyvakolat

A szilikát vakolatok régóta használatban vannak, mivel nagyon sokféle felületre alkalmasak és a tulajdonságai is kifejezetten előnyösek. Felvihető vályogfalakra, kőzetgyapot és polisztirol szigetelésre, és szigetelés nélküli felületre is. A szilikát vakolat előnyei, hogy természetes kötőanyagot tartalmaz, jó a repedésáthidaló képessége, mosható, könnyen tisztítható felületet képez és ellenáll az UV sugárzásnak, valamint éghetetlen és jó páraáteresztő képessége. Hátránya, hogy viszonylag nehéz vele dolgozni hajlamos a besűrűsödésre, ezen kívül pedig kizárólag természetes pigmentekkel színezhető, ami azt jelenti, hogy élénk, erős árnyalatokat nem lehet elérni vele.

Díszítővakolat lábazatra

Természetes és Környezetbarát anyagokat tartalmaz. A Lábazati díszvakolat, épületek lábazati részeinek védő és díszítő bevonataként alkalmazzák. A lábazati díszvakolat (gyöngyvakolat) 15kg és 25kg-os kiszerelésben kapható. Nagyobb mechanikai ellenállással bír.

Összességében elmondható tehát, hogy a homlokzat hőszigetelés egy sokrétű kivitelezési feladat, éppen ezért fontos, hogy azt minden esetben profi kivitelező csapat végezze! Ha még nem vagy biztos benne számodra melyik lenne a legideálisabb hőszigetelő rendszer akkor látogass el weboldalunkra, vagy kérd kollégánk segítségét.

Megosztás