BlogzineHazai pályaStartupok

Láttad? 35 milliárd forint áll rendelkezésre a leginnovatívabb projektekre!

Szeptember 21-én sajtótájékoztatón hirdették meg azt a 35 milliárd forint keretösszegű vissza nem térítendő támogatást nyújtó innovációs programot, amelyre kkv-k, egyetemek, nagyobb cégek és kutatóhelyek közösen is pályázhatnak. A fő fókusz három nagy témakör: az egészséges élet, a digitalizáció és a gazdaság zöld átállása.
Napokon belül megkezdődik a pályázás, 400-800 millió forint igényelhető a 2 vagy 3 éves futamidejű, alapesetben 2 év fenntartású innovációs projektekre. Szeptember 28-tól október 5-én 12 óráig lehet beadni a projekteket szakmai véleményezésre. Nagy túljelentkezés várható. Nézzük a részleteket.

Augusztus végén zárult a társadalmi egyeztetése a Fókuszterületi innovációs projektek támogatása című (2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ) pályázatnak, a beérkezett javaslatok alapján módosított pályázati felhívás az NKFIH honlapján jelent meg:

https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/fokuszteruleti-innovacios-projektek-tamogatasa-2023-111-piaci-fokusz/palyazati-felhivas

A 35 milliárd forintos pályázat 3 fő területre koncentrál:

– egészséges élet,
– digitalizáció és
– zöld átállás, fenntarthatóság.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, Hankó Balázs 2023. szeptember 21-i sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a kormány célul tűzte ki: Magyarország 2030-ra a világ legjobb 25, Európa legjobb 10 innovátor országa közé kerüljön. Mint ismert, ennek okán fogadta el 2023 nyarán a Parlament a Neumann János Programot.

Az idén összesen közel 80 milliárd forint kutatói és innovációs támogatás áll rendelkezésre a Neumann János Program intézkedéscsomagjának megvalósítására. Ennek keretében írták ki most az említett Fókuszterületi innovációs projektek támogatása elnevezésű pályázatot.

Ez elsősorban kkv-k (kis- és középvállalkozások), továbbá a velük együttműködő egyetemek, kutatóintézetek számára elérhető. Mint említettük, fő témái a gazdaság digitális átállása, az egészségipar és a zöld átállás – ezeken a területeken várják az innovatív megoldásokat, fejlesztési pályázatokat – jelentette be Hankó Balázs.

Az államtitkár azt is elmondta: Magyarország a friss, idén nyári adatok alapján kategóriát lépett: „feltörekvő innovátor országból európai innovátor ország lett”, ami azt jelenti, hogy a magyar innovációs ökoszisztéma teljesítménye elérte az európai átlagot. A szakpolitikus a célok közé sorolta a kutatók-fejlesztők számának növelését, hogy

Magyarországon 2030-ra egymillió lakosra vetítve a mai 6000-ről 9000-re növekedjen a kutató-fejlesztők létszáma. Fontos továbbá a szabadalmak és az innovációs tevékenységet (is) végző kkv-k számának megduplázása,

mert igazán ez képes nagyobb lépésekkel előre vinni a magyar gazdaságot.

A sajtótájékoztató során Kiss Ádám, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke a pályázat legfontosabb részleteibe engedett bepillantást.

Kiss Ádám elmondta: augusztus 26-ig 117 szervezet és személy összesen 300 megjegyzést fűzött a pályázathoz a társadalmi egyeztetés keretében. A pályázat részletei az útmutatókkal az NKFI Hivatal honlapján már elérhetők.

https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/fokuszteruleti-innovacios-projektek-tamogatasa-2023-111-piaci-fokusz/palyazati-felhivas

Két körös pályázati elbírálás 35 milliárd forint kerettel – először támogatói vélemény szükséges az NKFI Hivataltól

A pályázati folyamat két körös, ahogy néhány éve az NKFI Hivatalnál pályázó kutatók és innovátorok már megszokhatták. Első lépésben a projektjavaslatról szakmai támogató véleményt kell szereznie a pályázónak. Miután a projekt pozitív véleményt kap az NKFI Hivataltól, beadható a támogatási kérelem az EPTK elektronikus felületén.
Tehát a szakmai vélemény iránti kérelmek benyújtására 2023. szeptember 28-án 12 órától 2023. október 5-én 12 óráig van lehetőség. Akkor sem zárják le előbb a pályázatot, ha nagy lesz a érdeklődés: akár 2-3 szoros túljelentkezés is várható, de felkészültek ennek a kezelésére – emelte ki Kiss Ádám. Az első, bírálati szakasz ebben is más, mint a legtöbb pályázati rendszer, így nem kell kapkodni a projektek feltöltésével, nem az „érkezési sorrend”, hanem a termék- vagy szolgáltatásfejlesztés minősége, a vállalások lesznek a mérvadók az NKFI Hivatal szakmai véleményének megszerzésekor. Minden projektet párban véleményez egy kutatói és egy-egy üzleti beállítottságú szakértő.

Decemberben derül ki, hogy melyik projektek kaptak támogató szakmai véleményt, kik mentek át az első megmérettetésen. Ők a támogató szakmai vélemény birtokában január 18-ig tölthetik fel támogatási kérelmüket az EPTK rendszerbe.

Fontos részletszabályok: mennyit és miként?

A fent felsorolt három fókuszterületre 10-10-10 milliárd forint jut, további ötmilliárd pedig úgynevezett kiválósági keret az egyéb témák legjobbjainak. Összességében a 35-ből 15 milliárdot önállóan is pályázhatnak kkv-k, a fennmaradó 20 milliárd pedig olyan konzorciumoknak szól, melyekben egyetemek és kutatóintézetek is részt vállalnak.
A nyertes pályázók a teljes igényelt összeget ütemezve kapják. Elsőként maximum 30 százalék előleget kaphatnak. A nyerteseknek ezt várhatóan 2024 áprilisáig folyósítják is, de a pénzek felhasználását félévente ellenőrzik, sőt az első év elteltével a szakértőknek akár leállítani is joguk van a projektet.
A megvalósítási és a fenntartási időszak legtöbbször 24+24 hónapos, ami alatt a teljes pályázati összeg 85 százalékát fizetik ki ütemezve. (Az élettudományi, azaz például biotechnológiai, gyógyszeripari pályázatok esetén 36 hónap a megvalósítási időszak, hiszen itt időigényesebbek a fejlesztések.)
Amint az a fentiekből kiderült, a megvalósítási időszak végéig a finanszírozásból 15 százalékos részt visszatartanak, hogy érdekeltté tegyék a pályázókat a fenntartási időszakban vállalt kötelezettségek végrehajtására. A pályázatokat összesen 250 tagú szakértői gárda értékeli.

További lényeges alapfeltételek

Az alapfeltételek szigorúak, hiszen önállóan vagy konzorciumvezetőként csak olyan kkv-k jelentkezhetnek, amelyek legalább 15 főt foglalkoztatnak és a 2022-es árbevételük eléri a 300 millió forintot. (A startup ökoszisztéma támogatására másik, külön pályázat indul, még idén ősszel.)

Lényeges a fejlesztés készültségi szintje is: a TRL (Technology Readiness Level, azaz Technológiai Készültségi Szint) már a pályázat beadásakor el kell, hogy érje a 4-es szintet (prototípus laboratóriumi tesztelése, összetevők, eljárások validálása). A megvalósítási időszakban el kell érni a 7-es TRL szintet (rendszer/eljárás bizonyítása működési környezetben), a fenntartási időszak végére pedig a TRL 9-es szintet (a rendszer/eljárás üzleti környezetben képes bevételt termelni). Ebből az is következik, hogy csak piacképes, már jelenleg is valamilyen szinten bizonyított innovációk finanszírozására van lehetőség, illetve elvárás, hogy ezek a fejlesztés végeztével szabadalmi, illetve védjegybejegyzésekben öltsenek testet.

Fotó: Unsplash.com

Megosztás